Η Γερμανία θέλει να “σπάσει” όπου είναι δυνατόν το “αμερικανικό μονοπώλιο” εξοπλισμών. Στην Ελλάδα το κατάφερε με το παραπάνω. Και προσπαθεί με όσα μέσα διαθέτει -και δεν είναι λίγα- να παρεμποδίσει κάθε προσπάθεια “αμερικανικής επιστροφής” στο ελληνικό οπλοστάσιο.
Η Ελλάδα είναι “δεμένη” από τους Γερμανούς, στην Τουρκία άλλο “καλό πελάτη” των ΗΠΑ διείσδυσαν, τώρα φαίνεται ότι στρέφουν κι αλλού το ενδιαφέρον τους. Το οποίο πάντα έχει “δόλο”.
Γερμανικά δημοσιεύματα τα οποία παρουσιάζει η DW κατηγορούν τους αμερικανούς ότι “παρά την μαινόμενη βία στην Αίγυπτο, οι ΗΠΑ δεν έχουν διακόψει την παροχή στρατιωτικής στήριξης προς το Κάιρο. Μεγάλοι κερδισμένοι είναι η αμερικανική βιομηχανία εξοπλισμών και ο αιγυπτιακός στρατός”.
Στα δημοσιεύματα επισημαίνεται ότι “η ΕΕ έχει σταματήσει τις αποστολές όπλων στην Αίγυπτο, όπου η κοινωνικοπολιτική αναταραχή μαίνεται, με τελευταίο παράδειγμα το θάνατο τουλάχιστον 50 διαδηλωτών κατά τους χθεσινούς εορτασμούς της 40ης επετείου του αραβοϊσραηλινού πολέμου το 1973. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους εξακολουθούν να στηρίζουν την Αίγυπτο με 1,5 δισ. δολάρια ετησίως, εκ των οποίων τα 1,3 δισ. καταλήγουν στα χέρια του στρατού. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός τον προηγούμενο μήνα δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή αξιολογούμε εκ νέου την αμερικανοαιγυπτιακή σχέση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε αυτό το σημείο πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το συμφέρον του αιγυπτιακού λαού και των ΗΠΑ».
Η DW γράφει ότι “ο Μπαράκ Ομπάμα απέφυγε να αναφέρει ότι εκτός από την πολιτική πτυχή της, η στρατιωτική στήριξη της Αιγύπτου είναι στενά συνδεδεμένη με τα συμφέροντα της αμερικανικής βιομηχανίας εξοπλισμών. Στην πραγματικότητα τα χρήματα που προορίζονται για την Αίγυπτο δεν αφήνουν ποτέ το αμερικανικό έδαφος. Μετά την έγκρισή τους από το Κογκρέσο διοχετεύονται μέσω της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ σε βιομηχανίες όπλων και προμηθευτές για να καταλήξουν στην Αίγυπτο με τη μορφή εξοπλισμών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι αυτές οι βιομηχανίες όπλων να έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ και να απασχολούν εργαζομένους στη χώρα. Ουσιαστικά, δηλαδή, τα χρήματα διοχετεύονται στην αμερικανική επικράτεια, δημιουργώντας ένα είδος κρατικά επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.
Μπορεί οι λόγοι που προβάλονται να εμφανίζονται περίπου ως “ανθρωπιστικοί¨, είναι όμως βέβαιο ότι η Γερμανία θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να μπει σε εξοπλιστικές αγορές που παραδοσιακά τροφοδοντούνταν από την αμερικανική αμυντική βιομηχανία. Δεν θα είναι εύκολο αλλά αποτελεί μονόδρομο για το Βερολίνο.
Διαβάστε ακόμη:
ΗΠΑ-Γερμανία: «Με κανένα «προστάτη» – Άρθρο υποστράτηγου
Πως οι Γερμανοί κατάφεραν να κανουν τους Έλληνες φιλοαμερικανούς