To Γενί Τζαμί, είχε κλείσει το 1923 και χρησιμοποιείται ως χώρος έκθεσης. Οι φοιτητές και οι συνοδοί τους, τους οποίους υποδέχτηκε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ξεναγήθηκαν στο ιστορικό κτίριο της πόλης και στη συνέχεια τέλεσαν τη μεσημεριανή προσευχή τους. Ο κ. Μπουτάρης, εξάλλου, είχε εκφράσει την πρόθεσή του να παραχωρήσει το Γενί Τζαμί, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως εκθεσιακό κέντρο του δήμου, μία ημέρα το έτος για την προσευχή των μουσουλμάνων επισκεπτών της πόλης κατά τη διάρκεια του Μπαϊραμιού και εφόσον υπάρξει σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Εξωτερικών.
Σημειώνεται ότι το Γενί Τζαμί είχε κατασκευαστεί από τον αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι το 1902 και φιλοξένησε για προσευχή και τους Εβραίους που είχαν περάσει στον Ισλαμισμό. Το Τέμενος αυτό έκλεισε στο προσκύνημα το 1923. Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στέγασε για μικρό διάστημα πρόσφυγες, και από το 1925 έως το 1963 χρησιμοποιήθηκε ως Αρχαιολογικό Μουσείο. Σήμερα λειτουργεί ως εκθεσιακό κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Το κτίριο συνδυάζει στοιχεία της ισλαμικής αρχιτεκτονικής με έντονα εκλεκτιστικά στοιχεία που ήταν κυρίαρχη αρχιτεκτονική τάση την εποχή της ανοικοδόμησης του κτίσματος. Το περίτεχνο ιστορικό κτίριο αναπαλαιώθηκε το 1986 από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ με τον τίτλο «Μετά από 90 χρόνια» γράφει ότι για πρώτη φορά μετά από 90 χρόνια στην Θεσσαλονίκη έγινε ναμάζι (προσευχή) σε Τέμενος.
Σύμφωνα με δηλώσεις στην Χουριέτ, του Πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα κ. Κερίμ Ουράς : «Πρόκειται για ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Περιμένουμε να υπάρξει συνέχεια. Με το καλό να γίνει αυτό και στην Αθήνα». Επίσης ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη κ. Τουγρούλ Μπιλτεκίν, είπε τα εξής: «Αισθάνομαι μεγάλη χαρά για αυτήν την ιστορική εξέλιξη και εύχομαι τα Τεμένη που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και στην περιοχή μας να ανοίγουν στις σημαντικές μέρες».
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η τουρκική εφημερίδαη Sabah με τον τίτλο «Ιστορικό ναμάζι στη Θεσσαλονίκη» και γράφει ότι ομάδα μαθητών έκανε ναμάζι στο Τέμενος Χαμιντιγιέ ( Γενί Τζαμί). Το γεγονός ότι 50 μαθητές έκαναν για πρώτη φορά ναμάζι, μετά από 50 χρόνια, με την άδεια του Δημάρχου κ. Μπουτάρη στο Τέμενος αυτό, χαροποίησε, τόσο τους ιθύνοντες της Δυτικής Θράκης, όσο και του Τούρκους αρμοδίους, γράφει.