Ο γαλλικός στρατός θα περικόψει 7.500 θέσεις εργασίας το 2014, δήλωσε μια πηγή του υπουργείου Άμυνας σήμερα, δίνοντας λεπτομέρειες για τα κυβερνητικά σχέδια εξοικονόμησης κόστους που η ακροδεξιά ελπίζει πως θα της φέρουν ψήφους στις δημοτικές εκλογές του 2014.
Οι περικοπές αυτές αναμένεται να επισημοποιηθούν καθώς η κυβέρνηση του Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, που βρίσκεται στην εξουσία επί 17 μήνες, βλέπει την δημοτικότητά της να μειώνεται όλο και περισσότερο: πλέον έχει συρρικνωθεί στο 23%, λόγω της δυσαρέσκειας για την κατάσταση της οικονομίας και την έλλειψη θέσεων εργασίας.
Το υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο ότι πιθανόν έως και 34.000 θέσεις εργασίας πρόκειται να καταργηθούν μέσα στα επόμενα έξι χρόνια, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του θα παραμείνει σχεδόν στάσιμος, χωρίς να υποστεί τις δραστικές περικοπές δαπανών που αναμένεται να γίνουν σε άλλους τομείς αφού ανώτατοι αξιωματικοί και βουλευτές προειδοποίησαν ότι αυτές θα έπλητταν καίρια την ικανότητα της Γαλλίας να αντιμετωπίσει παγκόσμιες απειλές για την ασφάλεια.
«Δοθέντων των εξαετών στόχων, (οι περικοπές θέσεων εργασίας) θα είναι από 7.000 ως 7.500 σε πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό το 2014», ανέφερε η πηγή αυτή υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις που αναμένεται να κάνει ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
Μερικές στρατιωτικές βάσεις θα κλείσουν ή θα αναδιοργανωθούν, περιλαμβανομένων των εγκαταστάσεων ενός τάγματος στην πόλη της Οράγγης στην επαρχία Βοκλίζ, όπου η υποστήριξη στο Εθνικό Μέτωπο, ένα κόμμα το οποίο καταφέρεται εναντίον των μεταναστών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι υψηλή, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η βουλευτίνα του Εθνικού Μετώπου Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, η οποία εκπροσωπεί τη Βοκλίζ στην εθνοσυνέλευση, δήλωσε ότι οι περικοπές πλήττουν την άμυνα της Γαλλίας και τις τοπικές οικονομίες σε περιοχές όπως είναι η δική της εκλογική περιφέρεια.
«Μπορώ μόνο να ανησυχώ για τις άμεσες οικονομικές συνέπειες σε μία επαρχία η οποία ήδη πλήττεται σφοδρά από την ανεργία και τις οικονομικές δυσχέρειες», δήλωσε η Μαρεσάλ-Λεπέν αναφερόμενη στις περικοπές.
«Οι κυβερνήσεις της δεξιάς και της αριστεράς προτίμησαν να πουλήσουν την στρατιωτική μας τεχνογνωσία και να απολέσουν την διπλωματική μας ανεξαρτησία κάνοντας μικρές βραχυπρόθεσμες εξοικονομήσεις. Αυτό θα στοιχίσει ακριβά στην εθνική κυριαρχία της Γαλλίας τα επόμενα χρόνια», υποστήριξε η ίδια.
Σήμερα οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις απασχολούν στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό που αριθμεί 228.000 μέλη. Άλλα 165.000 πρόσωπα στη Γαλλία απασχολούνται στην αμυντική βιομηχανία, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στον αριθμό αυτό οι υπεργολάβοι.
Η κυβέρνηση Ολάντ σχεδιάζει περικοπές δαπανών 15 δισεκ. ευρώ για την επόμενη χρονιά και να εξασφαλίσει 3 δισεκ. ευρώ επιπλέον από πρόσθετη φορολογία και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας.
Διαβάστε ακόμη:
Η Blackwater αναλαμβάνει στο Αφγανιστάν