Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν 4.000 στρατιώτες, 32 αεροσκάφη —περιλαμβανομένων 12 μαχητικών F-18— και ένα πολεμικό πλοίο για τα γυμνάσια με την κωδική ονομασία Μπαλικατάν (‘δίπλα-δίπλα’), ενώ οι Φιλιππίνες διέθεσαν 10 αεροσκάφη, δύο πολεμικά πλοία και 4.000 άνδρες για τις εκπαιδευτικές ασκήσεις.
Στελέχη και ακτιβιστές της αριστεράς στις Φιλιππίνες επέκριναν την έκταση των φετινών στρατιωτικών γυμνασίων, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι η Μανίλα παραχωρεί στις ΗΠΑ μία βάση για έναν ενδεχόμενο πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα.
«Συρόμαστε στον επιθετικό πόλεμο των ΗΠΑ», προειδοποίησε η αριστερή συνδικαλιστική οργάνωση Κίνημα της Πρώτης Μαΐου.
Στο μεταξύ ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπενίνιο Ακίνο Γ’ τόνισε ότι η κυβέρνησή του έκανε βήματα για να διευκολύνει τους 43.000 και πλέον υπηκόους των Φιλιππίνων στη Νότια Κορέα. «Ας μην δημιουργήσουμε φόβο στην κοινή γνώμη», είπε.
Ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων Άλμπερτ δελ Ροσάριο είπε ότι «θεωρώ ότι ως σύμμαχοι που έχουμε υπογράψει μια διμερή συνθήκη, εάν υπάρξει επίθεση, οφείλουμε να συνδράμουμε η μία (χώρα) την άλλη». Ο Δελ Ροσάριο έκανε την δήλωση αυτή ερωτηθείς εάν η Μανίλα θα προσφέρει επιχειρησιακές διευκολύνσεις για τις δυνάμεις των ΗΠΑ στο έδαφος των Φιλιππίνων σε περίπτωση επίθεσης από τη Βόρεια Κορέα.
Ο Δελ Ροσάριο πρόκειται να μεταβεί στη Σεούλ αύριο Σάββατο όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του της Νότιας Κορέας για να συζητήσει σχετικά με την κατάσταση και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησής του για τους υπηκόους της χώρας του στο νοτιοκορεάτικο έδαφος.
Σύμφωνα με τις αρχές των Φιλιππίνων και των ΗΠΑ, τα γυμνάσια Μπαλικατάν περιλαμβάνουν σενάρια για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και αρωγής σε περίπτωση καταστροφών, στρατιωτική εκπαίδευση και συντονισμό για την αντιμετώπιση καταστροφών.
Οι δύο κυβερνήσεις λένε ότι τα γυμνάσια ενισχύουν την πολυετή διμερή αμυντική συνεργασία ανάμεσα στην Μανίλα και την Ουάσινγκτον, που είχε επισημοποιηθεί με μια συνθήκη το 1951.