Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι, εάν αληθεύει ένα δημοσίευμα σε γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό, σύμφωνα με το οποίο οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες κατασκόπευαν για χρόνια την τουρκική κυβέρνηση, αυτό είναι «απολύτως απαράδεκτο» και ζήτησε από την κυβέρνηση της Γερμανίας να εξηγήσει πλήρως τι έχει συμβεί.
«Αναμένουμε οι γερμανικές Αρχές να παρουσιάσουν μια επίσημη και ικανοποιητική εξήγηση για τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν από γερμανικά μέσα ενημέρωσης και να τερματίσουν αμέσως αυτές τις δραστηριότητες (των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών) εάν οι ισχυρισμοί είναι αληθείς», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η τουρκική διπλωματία για τις αποκαλύψεις του περιοδικού Der Spiegel σύμφωνα με το οποίο η γερμανική υπηρεσία κατασκοπείας BND κατασκόπευε την τουρκική κυβέρνηση επί τουλάχιστον τέσσερα χρόνια- το περιοδίκό ανέφερε επικαλούμενο ένα εσωτερικό κυβερνητικό έγγραφο. ότι το Βερολίνο είχε στόχο παρακολουθήσεων την Αγκυρα από το 2009,
Μάλιστα, ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Τουρκία κ. Έμπερχαρντ Πολ (Eberhard Pohl), κλήθηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί. στο Υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το «σκάνδαλο υποκλοπής» μεταδόθηκε από το τηλεοπτικά μέσα.
Ο ασκών χρέη υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Ερντογάν Ισκάν δέχθηκε τον Γερμανό πρεσβευτή και του εξέφρασε την «ανησυχία του», ανέφερε διπλωμάτης
.Ένας εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε ότι ο πρεσβευτής προσεκλήθη για να συζητηθεί το ζήτημα και αμφισβήτησε ότι «εκλήθη» από τις τουρκικές αρχές.
Μια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, ερωτηθείσα από δημοσιογράφους γιατί γίνονταν παρακολουθήσεις σε βάρος της Τουρκίας αφού είναι μια συμμαχική χώρα, περιορίστηκε να απαντήσει ότι «η Γερμανία συνεργάζεται στενά με την Τουρκία σε πολλά διαφορετικά πεδία»
Ωστόσο η τουρκική εφημερίδα Vatan γράφει ότι η Γερμανία επιβεβαίωσε την υποκλοπή που είχε πραγματοποιήσει η Μυστική Υπηρεσία της και υπεραμύνθηκε του δικαιώματός της να «παρακολουθεί την Τουρκία», εξαιτίας των σχέσεων της χώρας με την τρομοκρατία και το λαθρεμπόριο.
Ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής Κυβέρνησης κ. Mehmet Ali Şahin προχώρησε στην παρακάτω δήλωση. «Το περιοδικό Der Spiegel είναι ένα περιοδικό που δε βλέπει με καλό μάτι την Τουρκία. Πρόκειται για ένα περιοδικό που κατά το παρελθόν έχει δημοσιεύσει άδικες ειδήσεις ειδικά για το ΑΚΡ και τον Πρωθυπουργό Ερντογάν. Για το λόγο αυτό οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε με επιφύλαξη. Αλλά είμαι της γνώμης ότι πρέπει να ασχοληθούμε με το θέμα σοβαρά» (DHA, Milliyet).
<<Συμμαχική χώρα, ως μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά όχι φίλη χώρα>>
Εξάλλου σε είδηση με τίτλο «Η Τουρκία είναι σύμμαχος, αλλά δεν είναι φίλη χώρα», η εφημερίδα Milliyet γράφει ότι πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, δήλωσαν ότι θεωρούν «λογική» την επιχείρηση με τις υποκλοπές, καθώς βλέπουν τη Τουρκία, μία συμμαχική χώρα, ως μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά όχι φίλη χώρα, όπως θεωρούν τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία.
Η Yeni Safak σε είδηση αναρτημένη στην ιστοσελίδα της, με τίτλο «Το πρώτο σχόλιο από το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ για τον ισχυρισμό σοκ σχετικά με την Τουρκία» δημοσιεύει άλλο σημείο των δηλώσεων του κ. Mehmet Ali Şahin : «Σε περίπτωση που αληθεύει η είδηση, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας οφείλουν να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες».
Στο άρθρο του, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, το Σπίγκελ ανέφερε ότι η γερμανική μυστική υπηρεσία BND υπέκλεψε συνομιλίες του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ,κ. Τζον Κέρυ, αλλά και της προκατόχου του,κ. Χίλαρι Κλίντον, ενώ, παράλληλα, αναφέρεται πως και η Τουρκία βρίσκεται στη λίστα υποκλοπών.
Η BND υπέκλεψε συζήτηση του κ. Κέρυ η οποία πραγματοποιήθηκε το 2013 μέσω δορυφορικού τηλεφώνου, με την υποκλοπή να γίνεται σαν μέρος της επιτήρησης του τομέα των τηλεπικοινωνιών της Μέσης Ανατολής. Η συζήτηση της κ. Κλίντον γνωστοποιείται πως γινόταν με τον πρώην Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Κόφι Ανάν, έναν χρόνο νωρίτερα.
Με βάση τις σχετικές πληροφορίες, οι τρεις αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα στοχοποιημένοι και η υποκλοπή των συνομιλιών τους θεωρείται «ατύχημα» που έλαβε χώρα μέσα στο πλαίσιο άλλων επιχειρήσεων, με τις καταγραφές να καταστρέφονται άμεσα. Ούτε η BND αλλά ούτε και η αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο έχουν προβεί, μέχρι και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, σε κάποιο επίσημο σχολιασμό επί του θέματος.
Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης οι στόχοι των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών (BND) επικαιροποιούνται κάθε τέσσερα χρόνια από το Βερολίνο. Ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έγινε κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα η Τουρκία να εξακολουθεί να αποτελεί «στόχο» μέχρι σήμερα.
Και θύτης και θύμα…
Το θέμα της κατασκοπείας απασχολεί έντονα την επικαιρότητα στη Γερμανία εδώ και μήνες, ιδίως μετά την αποκάλυψη ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου κ. Μέρκελ.Σε κάθε περίπτωση, εάν οι αποκαλύψεις αποδειχθούν βάσιμες, θα αποτελέσουν πλήγμα για τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία δεν παύει, με κάθε ευκαιρία, να διαμαρτύρεται για τις πληροφορίες που θέλουν τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να παρακολουθούν τα τηλέφωνα της κ. Μέρκελ.
Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι επίσης η χώρα όπου ζουν τρία εκατομμύρια Τούρκοι υπήκοοι, η μεγαλύτερη κοινότητα Τούρκων μεταναστών στην Ευρώπη.
Διαβάστε ακόμη:
Υπερεξουσίες στη MIT! Ο Ερντογάν της «παρέδωσε» και τις τηλεπικοινωνίες της Τουρκίας!
Spiegel: ΗΠΑ – Τουρκία στο στόχαστρο της γερμανικής κατασκοπείας
Επάγγελμα κατάσκοπος! Έχει μεγάλο μέλλον!