Τουρκία και ελευθερία του λόγου δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Είτε με κεμαλιστές ,είτε με Ερντογάν. Στη γειτονική χώρα, όποιος γράφει εναντίον του καθεστώτος αρχικά δέχεται βροχή τις αγωγές. Κάτι που συμβαίνει εδώ και καιρό βέβαια και στην Ελλάδα. Και μετά αν δεν συμμορφωθεί με τις επιθυμίες του καθεστώτος Ερντογάν, πάει σπίτι του. Αυτό το τελευταίο έχει αρχίσει προσφάτως και στα μέρη μας.
Ο Αχμέτ Αλτάν ,γνωστός δημοσιογράφος στη Τουρκία ,αρχισυντάκτης της εφημερίδας Taraf, πέρασε και από τα δύο στάδια. Αφού του έκανε αγωγές ακόμη και ο ίδιος ο Ερντογάν κι εφόσον δεν …συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις, αναγκάστηκε να παραιτηθεί.
Αφορμή στάθηκε το άρθρο του στην Taraf το οποίο μετέφρασαν τα tourkikanea.gr :
“Πάντοτε σκεφτόμουν πως μπορεί να είναι η κοινωνία δίχως κράτος που επαγγέλλονται οι αναρχικοί. Εντέλει μαθαίνουμε. Πρέπει να δεχτούμε πως ήταν κάτι πολύ διασκεδαστικό. Χωρίς κράτος η πολιτική γίνεται κάτι σαν φιλμ με κινούμενα σχέδια.
Πριν τα εγκαίνια του φράγματος νερού έρχεται η ιδέα στο μυαλό του πρωθυπουργού, άιντε σου λέει ¨Να δώσουμε στο φράγμα το όνομα του δικού μας του κ. Τζεμίλ¨( σημ : πρόεδρος της βουλής).
Οπότε το όνομα παίρνει το όνομα σου Τζεμίλ Τσιτσέκ. Αλλά αν – ο θεός να μη δώσει- συμβεί κάτι στο φράγμα, ποιες θα είναι οι επικεφαλίδες στα νέα ;
¨Έσκασε το Τζεμίλ Τσιτσέκ¨, Ξεχείλισε το Τζεμίλ Τσιτσέκ¨, ¨Χάλασαν οι μηχανές του Τζεμίλ Τσιτσέκ¨ και ¨Το Τζεμίλ Τσιτσέκ χάνει νερό¨.
Πλέον δεν υπάρχει κράτος, στην θέση του υπάρχει ο πρωθυπουργός. Σε ένα τέτοιο κράτος δεν υπάρχει ανάγκη ούτε για φορείς, ούτε για επιτροπές, ούτε για διευθύνσεις. Χρειάζεται κάποια απόφαση ; Το θέμα στον κύριο Ταγίπ, αυτός θα σας πει ποια είναι η απόφαση. Μην ασχολείστε.
Τελευταία αποφάσισε να καταργήσει και το κοινοβούλιο. Ο προϋπολογισμός ήρθε στο κοινοβούλιο χωρίς τις αναφορές του Ελεγκτικού Συμβουλίου. Κανένας μας πλέον δεν ξέρει που και πόσα λεφτά ξοδεύει το κράτος.
Τον λογαριασμό τον ξέρει ο κύριος Ταγίπ. Μπορεί οι υπουργοί να έχουν και κανένα τετράδιο σαν τα τετράδια για βερεσέ, και να γράφουν εκεί τα έξοδα τους.
Και αν κάποιος πει ¨Πόσα χρήματα ξόδεψες ; ¨ σου απαντάνε ¨Πραγματικά ξοδέψαμε κάποια, αλλά τώρα δεν μου έρχεται στο μυαλό πόσα, θα το πω αργότερα¨.
Και αν ο κόσμος πει ¨Μα τα χρήματα είναι δικά μας¨, τότε του λένε ¨ Έλα βρε παιδί μου, έχει μεταξύ μας δικάσου και δικά μου χρήματα ; Σε ένα θνητό κόσμο τα χρήματα θα κάνουν κουμάντο ; ¨.
Τι σημασία έχουν τα χρήματα του κόσμου ;
Όταν οι στρατηγοί διαγούμιζαν τα χρήματα του ρωτούσατε ; Τώρα τι ρωτάτε ;
Δεν υπήρξαν αναφορές του Ελεγκτικού Συμβουλίου. Εσείς να προσεύχεστε να υπάρχει το Ελεγκτικό Συμβούλιο. Διότι μια μέρα θα σηκωθείτε και θα δείτε ότι δεν υπάρχει. Γιατί ; Ε, έγραψαν πολλές αναφορές και πίεσαν τον Ερντογάν.
Ενίοτε και τα δικαστήρια πιέζουν. Αλλά αυτά ακόμη σώθηκαν από την κατάργηση. Διότι ο κύριος Ταγίπ δεν εκνευρίζεται με αυτούς ¨στους οποίους δίνει εντολές¨.
Λέει ο Ερντογάν ¨Έδωσα μια-δύο εντολές στο δικαστήριο, να είναι καλά δεν με απογοήτευσαν, έπραξαν τα δέοντα¨.
Που και που κολλάει και στο μυαλό του να ¨κρεμάσει ανθρώπους¨. Και γυρνά λέγοντας πως ¨θα κρεμάσω¨.
Μπορεί να τον πιέζει και η βουλή. Μπορεί και εκείνη τμήμα-τμήμα να την κλείσει.
Είπε ¨Να αρχίσουμε από τους Κούρδους, να τους πετάξουμε από την βουλή¨. Μπορεί να πετάξει και το CHP. Το ΜΗΡ το αγαπάει, δεν το αποβάλλει. Είναι αδέρφια εξ αίματος.
Αχμέτ Αλτάν