Eλένη Παναγιώτου
Σήμερα ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στη Ρόδο. Η Διάσκεψη της Ρόδου ( 8 – 9 Σεπτεμβρίου ) πραγματοποιείται για πρώτη φορά και ειναι μια πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.
Σημαντικό ειναι το γεγονός οτι συναντιούνται για πρώτη φορά κράτη της Νοτιανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής για να συζητήσουν για τα προβλήματα της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι τρείς αυτές περιφέρειες έχουν μεγάλη σημασία, όχι μόνο μεμονωμένα αλλα λόγω και της γεωγραφικής συνέχειας που υπάρχει. Το ξέσπασμα μιας κρίσης σε μια απο αυτες τις περιοχές επηρεάζει αυτόματα την ασφάλεια και την σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής, όπως και έχουμε δει σε περιοχές της Μέσης. Ανατολής ή όπως και μας εχει διδάξει η ιστορία. Συνεπώς αυτο προϋποθέτει την στενότερη συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής που μπορεί να θεωρηθούν χώρες-κλειδιά.
Το προσφυγικο, το μεταναστευτικό, ο ολοένα αυξανόμενος κίνδυνος της τρομοκρατίας και ακόμη και οι περιβαλλοντικές προκλήσεις ειναι τομείς που χρειάζονται την στενότερη συνεργασία των χωρών της περιοχής με επίκεντρο την Ελλάδα.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά την άφιξή του στην Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα δήλωσε οτι “σκοπός της Διάσκεψης της Ρόδου ειναι να αναπτύξουμε τη συνεργασία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες του νότου και στον αραβικό κόσμο”.
Το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες του νότου και στον αραβικό κόσμο δε μπορεί παρα να συνδεθεί με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές που έχουν ως αφετηρία τον αραβικό κόσμο όπως και την αυξανόμενη απειλή της τρομοκρατίας στην Ευρώπη.
Για την σημασία των ασύμμετρων απειλών αλλά και των μεταναστευτικών ροών και άλλων τρομοκρατικών απειλών, μίλησε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, τα οποία όπως δήλωσε ειναι θέματα στο επίκεντρο της Διάσκεψης.
Την σημασία της διάσκεψης υπογράμμισε ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών, Ντάνιελ Μίτοβ, ο οποίος κατά την άφιξη του έδωσε έμφαση στην κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή τονίζοντας κυρίως τα σημεία που επηρεάζουν τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.
Ο κ. Μίτοβ άφησε να εννοηθεί οτι οι Δυτικές χώρες θα έπρεπε να συνδράμουν στην οικοδόμηση θεσμικών υποδομών στις χώρες που μαστίζονται απο συγκρούσεις με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην εγκαταλείπουν τις χώρες αυτές.
Το προσφυγικό φαίνεται να ειναι το επίκεντρο αλλα και η αφορμή για την Διάσκεψη της Ρόδου.
Κατά την εναρκτήρια παρέμβαση του ο κ. Κοτζιάς έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο θέμα του προσφυγικού δηλώνοντας οτι οι χώρες της βαλκανικής πληρώνουν με το προσφυγικό έναν πόλεμο στον οποίο δεν συμμετέχουν. “Ούτε τον ξεκινήσαμε, ούτε τον αποφασίσαμε, ούτε τον διεξάγουμε, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς”.
Ο υπουργός εξωτερικών χαρακτήρισε το προσφυγικό και τους οικονομικούς μετανάστες “ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα του 21ου αιώνα” και πρότεινε τη δημιουργία μιας κοινής ομάδας έρευνας και δράσης γύρω από το προσφυγικό, η οποία όπως δήλωσε θα συντονίζει αιτήματα και πρακτικές της περιοχής. “Να είμαστε το υποκείμενο και όχι το αντικείμενο των διεθνών πολιτικών μετανάστευσης και προσφυγιάς”, τόνισε. (Διαβάστε όλη την ομιλία Κοτζιά ΕΔΩ).
Αξιοσημείωτο ειναι το γεγονός οτι για πρώτη φορά πραγματοποιείται συζήτηση για τις σχέσεις της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, χωρίς το επίκεντρο της συζήτησης να είναι το Ισραήλ, η Παλαιστίνη ή η Τουρκία.
Πάντως η Διάσκεψη της Ρόδου έχει θέσει κάποια εύλογα ερωτήματα ως προς την γεωπολιτική σημασία της περιοχής και συνεπώς ως προς την εδραίωση της σταθερότητας μέσω ενός φόρουμ διαλόγου μεταξύ των κρατών της ΝΑ Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής με επίκεντρο τον ελληνικό χώρο.