Με απογοήτευση έλαβαν την απάντηση του ΥΠΕΘΑ τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στην Ήπειρο όσο αφορά το επίδομα παραμεθορίου.
Συγκεκριμένα η Ένωση Στρατιωτικών Ηπείρου ζήτησε την άρση της αδικίας σε βάρος των Στρατιωτικών που υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές. Ειδικότερα η ΕΣΠΕΗΠ δηλώνει OTI δεν είναι μόνο οι Στρατιωτικοί που υπηρετούν στα Ανατολικά του Αιγαίου και στον Ν. Έβρο που αντιμετωπίζουν μεταναστευτικές ροές όπως είχε επισημάνει σε μια προηγούμενη απάντηση το ΥΠΕΘΑ όσο αφορά το ζήτημα του λεγόμενου επιδόματος παραμεθορίου. Τα στελέχη των ΕΔ που φυλάνε τα Ελληνοαλβανικά σύνορα απο το 1992 και η εμπλοκή του Στρατιωτικού προσωπικού της περιοχής ειναι αισθητή εδω και 18 μήνες στα 4 κέντρα προσφύγων που λειτουργούν στην περιοχή, προσθέτει στην επιστολή της η ΕΣΠΕΗΠ.
Το ΥΠΕΘΑ στην απάντηση του με ημερομηνία 2 Νοεμβρίου διευκρινίζει οτι «Το επίδοµα απομακρυσμένων – παραμεθόριων περιοχών καταβάλλεται κατά το Αρ.19 ν. 4354/2015(ΦΕΚ Α’176) στους υπαλλήλους που υπηρετούν σε προβληματικές περιοχές, όπως αυτές καθορίζονται κάθε φορά από τις οικείες διατάξεις και κοινές υπουργικές αποφάσεις.»
Διαβάστε ολόκληρη την απάντηση του ΥΠΕΘΑ στην ΕΣΠΕΗΠ όσο αφορά τους στρατιωτικούς που υπηρετούν στην παραμεθόριο και συγκεκριμένα στην Ήπειρο:
Σε απάντηση της ερώτησης που κατέθεσε o βουλευτής κ. Χρήστος Παππάς με θέμα «Σχετικά με την συνεχιζόμενη μη καταβολή του επιδόματος παραμεθορίου στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στην Ήπειρο και σε άλλες παραμεθόριες περιοχές» σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου και κατά το μέρος που αφορά στο ΥΠΕΘΑ, τα ακόλουθα:
Κατ’ αρχήν οι αρμοδιότητες για την πολιτική μισθών ανήκουν στο συνερωτώμενο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο την εξειδικεύει µε ειδικούς μισθολογικούς νόµους, µε βάση τις εκάστοτε δηµοσιονοµικές συνθήκες και την εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική.
Το επίδοµα απομακρυσμένων – παραμεθόριων περιοχών καταβάλλεται κατά το Αρ.19 ν. 4354/2015(ΦΕΚ Α’176) στους υπαλλήλους που υπηρετούν σε προβληματικές περιοχές, όπως αυτές καθορίζονται κάθε φορά από τις οικείες διατάξεις και κοινές υπουργικές αποφάσεις, λόγω της δυσκολίας πρόσβασης και των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν και αποτελεί κίνητρο παραµονής στις υπηρεσίες των περιοχών αυτών. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάµεων διέπονται από διαφορετικό θεσµικό μισθολογικό καθεστώς και εποµένως δεν είναι συγκρίσιµη η αναλογική εφαρµογή του νοµοθετικού πλαισίου αµοιβών, που ισχύει για τους δημοσίο
Ειδικότερα με το άρθρο 127 περίπτωση Ε΄ του ν. 4472/2017 θεσπίστηκε το εν λόγω επίδοµα σε αντιστάθµισµα της καταργηθείσας ημερήσιας αποζημίωσης που ελάµβαναν, κατά το Αρ.19 ν. 4354/2015(ΦΕΚ Α’176), όλα τα στελέχη που υπηρετούσαν στις αναφερόμενες περιοχές και περιοριστικά τα στελέχη της Πολεµικής Αεροπορίας που υπηρετούσαν σε συγκεκριμένες Μονάδες της Π.Α.. Κρίθηκε ότι οι συγκεκριµένοι γεωγραφικοί προσδιορισµοί εξακολουθούν να δικαιολογούν την καταβολή αποζημίωσης και την ανάγκη ύπαρξης κίνητρων, λόγω των ιδιόμορφων χαρακτηριστικών τους, ενώ τα πρόσθετα καθήκοντα µε τα οποία οι στρατιωτικοί έχουν επιφορτιστεί π.χ. λόγω των προσφυγικών ροών, ενισχύουν την άποψη και την αναγκαιότητα αυτή.