Στρατιώτες από το Τσαντ, που παίρνουν μέρος στην ειρηνευτική δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, άνοιξαν πυρ εναντίον ενός πλήθους διαδηλωτών στο Μπανγκουί που διαμαρτύρονταν για την παρουσία τους στη χώρα, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας αρκετούς ακόμη.
Ένας αξιωματικός της ειρηνευτικής αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης (Misca) επιβεβαίωσε ότι στρατιώτες από το Τσαντ συγκρούστηκαν με διαδηλωτές κοντά στο αεροδρόμιο του Μπανγκουί, όμως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τον θάνατο του διαδηλωτή ή να δώσει άλλες πληροφορίες.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Τσαντ διέψευσε «επισήμως» την εμπλοκή στρατιωτών της χώρας στο επεισόδιο.
«Κανένας στρατιώτης από το Τσαντ δεν πυροβόλησε εναντίον διαδηλωτών. Διαψεύδουμε επισήμως την πληροφορία αυτή», αναφέρει ο υπουργός Ενημέρωσης και εκπρόσωπος της κυβέρνησης Χάσαν Σίλα Μπακάρι σε ανακοίνωσή του.
Το επεισόδιο αυτό είναι ένα από τα τελευταία που σημειώνονται στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, καθώς αυξάνεται η ένταση στο Μπανγκουί μεταξύ του πληθυσμού της πόλης, που είναι κυρίως χριστιανοί, και των στρατιωτών από το Τσαντ, περιπλέκοντας τις διεθνείς προσπάθειες να δοθεί τέλος στις διαθρησκευτικές συγκρούσεις που σημειώνονται στη χώρα.
Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας κατηγορούν τους στρατιώτες από το Τσαντ ότι έχουν πάρει το μέρος των μουσουλμάνων ανταρτών Σελεκά, που κατέλαβαν την εξουσία της χώρας τον Μάρτιο εξαπολύοντας ένα κύμα δολοφονιών και λεηλασιών. Πολλοί από τους Σελεκά προέρχονται από το Τσαντ.
Ένας εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσε ότι περίπου 40 άνθρωποι νοσηλεύονται σήμερα στο ιατρικό κέντρο που έχει δημιουργήσει η οργάνωση στο αεροδρόμιο, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ελαφρά τραυματισμένοι καθώς ποδοπατήθηκαν έπειτα από πανικό που δημιουργήθηκε.
Ο εκπρόσωπος των MSF Μάρτιν Σιρλ δήλωσε ότι ένας άνθρωπος νοσηλεύεται τραυματισμένος από σφαίρα, ενώ τρεις ακόμη έχουν χτυπηθεί από ένα όχημα.
Οι διαδηλωτές ισχυρίστηκαν ότι οι στρατιώτες από το Τσαντ οδήγησαν το όχημά τους εναντίον του πλήθους όταν οι διαδηλωτές έριξαν πέτρες εναντίον τους.
Η Γαλλία έχει αναπτύξει 1.600 στρατιώτες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία σε μια αποστολή με στόχο να προστατεύσει τους πολίτες από τη διαθρησκευτική βία.
Μολαταύτα πολλοί άνθρωποι βγήκαν χθες Κυριακή στους δρόμους του Μπανγκουί για να διαμαρτυρηθούν επειδή οι γαλλικές δυνάμεις αφοπλίζουν μόνο τους αντάρτες Σελεκά και αφήνουν τους μουσουλμάνους εκτεθειμένους στα αντίποινα των χριστιανικών πολιτοφυλακών, γνωστών και ως «αντιμπαλακά».
Ο πρωθυπουργός της χώρας Νικολά Τιαγκαγέ δήλωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ότι η κυβέρνησή του υποστηρίζει την παρουσία των γάλλων στρατιωτών, μία ημέρα αφού ένας σύμβουλος του προσωρινού προέδρου Μισέλ Τζοτοντιά σημείωσε ότι η Γαλλία θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της.
Εξάλλου η προεδρία κατηγορεί τους γάλλους στρατιώτες ότι σκότωσαν «εν ψυχρώ» τρεις μαχητές των Σελεκά χθες Κυριακή σε συνοικία του Μπανγκουί.
Οι τρεις άνδρες «ήταν μέλη της προεδρικής φρουράς» και «σκοτώθηκαν εν ψυχρώ από μέλη της δύναμης Sangaris», δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Γκι Σιμπλίς Κοντεγκέ.
«Δεν επρόκειτο για μια επιχείρηση αφοπλισμού και δεν σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών, αντίθετα με τα όσα μετέδωσαν κάποια γαλλικά μέσα ενημέρωσης», πρόσθεσε ο Κοντεγκέ.
Οι πρώην Σελεκά «δολοφονήθηκαν παρότι έδειξαν τα σήματά τους, έγινε επίτηδες», κατήγγειλε ο ίδιος.
Στο μεταξύ το Τσαντ έχει ξεκινήσει τον επαναπατρισμό των πολιτών του μέσω του αεροδρομίου του Μπανγκουί. Ήδη περίπου 500 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Οι στρατιώτες του Τσαντ κατηγορούνται ότι δεν επενέβησαν τον Μάρτιο και επέτρεψαν στους Σελεκά να εκδιώξουν τον πρόεδρο Φρανσουά Μποζιζέ και να ορίσουν τον ηγέτη τους Τζοτοντιά προσωρινό πρόεδρο της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.
Οι στρατιώτες από το Τσαντ συμμετέχουν στην ειρηνευτική δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης στην οποία παίρνουν μέρος περίπου 4.000 στρατιώτες και έχει στόχο να επαναφέρει την ειρήνη και την ασφάλεια στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Εξάλλου ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπενθύμισε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ότι η επέμβαση της Γαλλίας στη χώρα στηρίζεται σε τρεις άξονες: «την παρέμβαση» μεταξύ των αντίπαλων πλευρών, «την αμεροληψία» και την «αδιαλλαξία απέναντι στα βίαια επεισόδια».
Ο Ολάντ πάντως υπογράμμισε ότι η «παρουσία των γαλλικών δυνάμεων είναι περιορισμένη σε χρόνο και εύρος», όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έναρξη γαλλικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
Δύο γάλλοι στρατιώτες νεκροί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία