Ποιες ήταν οι στιγμές που “σημάδεψαν” το χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων το χρόνο που πέρασε; Εκτός από τη διαρκή αγωνία για τις περικοπές στους μισθούς ,την οποία ακολούθησε η απόλυτη απογοήτευση των στρατιωτικών όταν ανακοινώθηκαν και επισήμως, υπήρξαν στιγμές έντασης , “μεγάλες επιστροφές”, αποχωρήσεις ,ύποπτες αποφάσεις και πολλά άλλα ενδιαφέροντα.
Τα δέκα γεγονότα που κατά τη γνώμη μας “σημάδεψαν” το 2012, στο ΥΕΘΑ και στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων είναι αυτά:
1.Η επιστροφή των στρατιωτικών στα συσσίτια! Απόφαση που υπαγόρευσε η συγκυρία και η οικονομική ανέχεια, οδηγεί όμως τους στρατιωτικούς δεκαετίες πίσω. Ήταν μια απόφαση που αν και ελήφθη για να διευκολύνει τη ζωή πολλών στρατιωτικών,επιβάρυνε όμως την πολύ άσχημη ψυχολογία που έτσι κι αλλιώς τα κυβερνητικά μέτρα είχαν φροντίσει να την καταρρακώσουν.
2.Η “εισβολή” των εργαζομένων στο ΥΕΘΑ. Η απόγνωση εργαζόμενων που σε λίγο συμπληρώνουν ένα χρόνο απλήρωτοι σχολιάστηκε αρνητικά από πολλούς δημοσιογράφους,αλλά στη ζυγαριά ενός οικογενειάρχη που δεν έχει να θρέψει τα ίδια του τα παιδιά, η απόγνωση ζυγίζει πολύ βαρύτερα από την “πολιτική ορθότητα”. Γιατί μπορεί να μην τιμά τους εργαζόμενους η εισβολή στο ΥΕΘΑ, δεν τιμά όμως και τις κυβερνήσεις το γεγονός ότι παίζουν με τις ζωές τόσων οικογενειών. Και με την επιχειρησιακή ισχύ του Πολεμικού Ναυτικού θα προσθέσουμε αφού το θέμα των Ναυπηγείων Σκαρμαγκά έχει άμεση σχέση με τα υποβρύχια 214.
3.Η “εισβολή” έφερε περίεργες αποφάσεις. Η 71η Ταξιαρχία την οποία όλοι μας πληρώνουμε για δύσκολες ώρες και απαστολές, κατέβηκε σε μια νύχτα από το Κιλκίς και “βαράει” σκοπιές στο ΥΕΘΑ!!! Η άποοψη του Onalert είναι ξεκάθαρη από τη πρώτη στιγμή: πρόκειται για απαράδεκτες μεθοδεύσεις. Όσοι θέλουν να δουν στρατό στους δρόμους της Αθήνας, είναι βέβαιο ότι δεν έχουν καμία εκτίμηση στις ΕΔ ,στο ρόλο και την αποστολή τους. Κι ας παριστάνουν κάθε μέρα μέσω διαδικτύου τους …υπερπατριώτες.
4.Η παραίτηση του Αρχηγού ΓΕΣ Κωνσταντίνου Ζιαζιά, λόγω παρεμβάσεων σε θέματα κρίσεων αξιωμαιτικών ήταν μία στιγμή βάλσαμο για τους στρατιωτικούς, που είδαν έναν αρχηγό να λέει βροντερό όχι στην παθογένεια του πολιτικού μας συστήματος.
5.Δεύτερη ανάσα αισιοδοξίας η συνέντευξη του Α/ΓΕΝ Κοσμά Χρηστίδη στη Real News. Ο ναύαρχος μίλησε ως πραγματικός ηγέτης και το κακό -όχι για τον ίδιο και το ΠΝ- είναι ότι …τα γραπτά μένουν.
6.Έφυγε χωρίς να φορέσει το καπέλο του Α/ΓΕΕΘΑ όπως ήθελε. Επέστρεψε ως υπηρεσιακός ΥΕΘΑ. Ο Φραγκούλης Φράγκος έγινε για λίγο πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων.
7.Διαδήλωση στρατιωτικών; Η κρίση το έφερε και αυτό.Με μία εντυπωσιακή συγκέντρωση και πορεία οι Έλληνες στρατιωτικοί έστειλαν το μήνυμα στην κυβέρνηση που έκανε ότι δεν το άκουσε, γιατί άκουγε μόνο τις απαιτήσεις της τρόϊκας!
8.Κατηγορήθηκε χυδαία για την επιλογή του να κάνει το αυτονόητο ο Α/ΓΕΕΘΑ και να χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να επικοινωνεί με τον “έξω κόσμο”. Εμείς το θεωρήσαμε από την αρχή εξαιρετική σκέψη και νομίζουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα μηνύματα Κωσταράκου μέσω twitter είχαν πολύ καλά αποτελέσματα. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι τις σκληρότερες κατηγορίες ο Αρχηγός τις δέχτηκε από …τη Χρυσή Αυγή, η οποία οφείλει τα περισσότερα απ΄ όσα έχει πετύχει στην εκμετάλλευση των νέων μέσων επικοινωνίας.
9.Η Αριστερά στο ΥΕΘΑ. Η επίσκεψη Τσίπρα με τον Μανώλη Γλέζο δίπλα του στο ΥΕΘΑ προφανώς κι έγινε για προεκλογικούς λόγους. Ωστόσο ήταν σημαντικό το γεγονός ότι ο ηγέτης ενός αριστερού κόμματος επισκέφθηκε το ΥΕΘΑ, ενημερώθηκε από την ηγεσία και όπως είχαν δείξει οι δηλώσεις του κατάλαβε πολλά. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το μήνυμα πως οι ΕΔ δεν είναι ούτε “δεξιές”, ούτε “αριστερές”, πρέπει να γίνει συνείδηση σ΄ όλους. Οι ΕΔ πρέπει απλά να είναι πατριωτικές.
10. Για το τέλος αφήσαμε την επικοιωνία του επικεφαλής φυλακίου στη Ρω με τον πρωθυπουργό, μέσω του υπουργικού τηλεφώνου. Η επικοινωνία του παρελθόντος είναι εδώ…
Καλή χρονιά!