Με τη σκέψη στην έξοδο από την δεινή οικονομική κατάσταση και στο γεγονός ότι ακόμη δεν υπογράφηκε η δανειακή σύμβαση , παρά την κατ΄αρχήν συμφωνία για το μνημόνιο, οι Κύπριοι προσέρχονται στις κάλπες για την εκλογή του έβδομου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δημοσκοπικά έχει διαφανεί ότι οι δείκτες δυσαρέσκειας για τον τρόπο χειρισμού από την κυβέρνηση Χριστόφια των θεμάτων οικονομίας είναι σε εξαιρετικά άσχημο επίπεδο.
Το κύμα απογοήτευσης και δυσαρέσκειας στην κοινή γνώμη είναι απότοκο σε μεγάλο βαθμό των οικονομικών δυσκολιών που περνά η Κύπρος τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει μια μερίδα των Ακελικών ψηφοφόρων, η οποία σε δείκτες που αφορούν την οικονομία και εσωτερική διακυβέρνηση να παραμένει σταθερά δυσαρεστημένη.
Για πρώτη φορά το κυπριακό δεν κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία. Επίσης , για πρώτη φορά απερχόμενος πρόεδρος ( ο κ. Δ. Χριστόφιας) δεν διεκδικεί επανεκλογή, ενώ υπάρχει και ρεκόρ υποψηφίων, οι οποίοι ανέρχονται στους ένδεκα. Αυτοί είναι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος υποστηρίζεται και από το ΔΗΚΟ, ο Σταύρος Μαλάς, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, ο Γιώργος Λιλλήκας, που στηρίζεται από την ΕΔΕΚ και μεγάλη μερίδα του ΔΗΚΟ, και οι Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού, Γεώργιος Χαραλάμπους, Λάκης Ιωάννου, Μακαρία ‘Αντρη Στυλιανού, Λουκάς Σταύρου, Σόλων Γρηγορίου, Ανδρέας Ευστρατίου και Κώστας (Ούτοπος) Κυριάκου. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις βασικοί διεκδικητές είναι οι τρεις πρώτοι με τον Νίκο Αναστασιάδη να έχει προβάδισμα. Τα δύο μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι, αποφάσισαν ψήφο κατά βούληση.
Το πολίτευμα της Κύπρου είναι Προεδρική Δημοκρατία, στην οποία ο πρόεδρος είναι αρχηγός του κράτους και της κυβέρνησης. Η τελευταία δεν χρειάζεται να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή. Η προεδρική θητεία είναι πενταετής και δεν υπάρχει περιορισμός θητειών.
Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα η χώρα θεωρείται ως ενιαία περιφέρεια και ο υποψήφιος, ο οποίος παίρνει το 50% + 1% ψήφο εκλέγεται πρόεδρος. Σε περίπτωση που υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι και κανένας δεν συγκεντρώσει 50% + 1% , τότε οι δύο επικρατέστεροι πάνε σε δεύτερο γύρο, μια βδομάδα μετά, για να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος.
Μέχρι σήμερα πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας διατέλεσαν :
1. Αρχιεπίσκοπος Μακάριος (1959 – 1977)
2. Σπύρος Κυπριανού (1977 – 1988)
3. Γιώργος Βασιλείου (1988 – 1993)
4. Γλαύκος Κληρίδης (1993 – 2003)
5. Τάσσος Παπαδόπουλος (2003 – 2008)
6. Δημήτρης Χριστόφιας (2008 – η θητεία του θα λήξει με την ορκωμοσία του νέου προέδρου)
Για πρώτη φορά θα στηθούν κάλπες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Κατάρ, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Βουλγαρία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Τσεχία, Βρετανία,και ΗΠΑ)
Στο επιτελείο του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη το στοίχημα είναι η εκλογή από τον πρώτο γύρο.
ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ επικεντρώνουν όλη την προσοχή τους στους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ, πολλοί από τους οποίους κατευθύνονται προς την υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα για να τους πείσουν να ψηφίσουν τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ.
Οι Σταύρος Μαλάς και Γιώργος Λιλλήκας εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ κοντά σε ποσοστά και ως εκ τούτου η δεύτερη θέση, σε περίπτωση δεύτερου γύρου, παραμένει ανοικτή. Και στα δύο επιτελεία θεωρούν το δικό τους υποψήφιο να προηγείται, ενώ εκτιμούν πως οι εκλογές θα είναι δύο γύρων.
Ειδικά στα επιτελεία Μαλά και Λιλλήκα το βάρος πέφτει στην μείωση του ποσοστού αποχής κάτω του 18%, ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες εκλογής Αναστασιάδη από τον πρώτο γύρο.
Οι εκλογικοί αναλυτές εκτιμούν με βάση τις μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις ότι το αποτέλεσμα της αυριανής εκλογικής αναμέτρησης θα καθοριστεί:
α)Την τελική έκβαση της μάχης ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ, όπου ναι μεν ο κ. Αναστασιάδης κέρδισε ανάμεσα στους πρώην αναποφάσιστους του κόμματος, αλλά ο κ. Λιλλήκας συνεχίζει να κρατά τα πολύ υψηλά ποσοστά του.
β) Η αποχή και ιδιαίτερα αυτή ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ. Ο κ. Μαλάς παρουσιάζει αυξημένη συσπείρωση, αλλά το κυβερνών κόμμα δεν έχει πετύχει την παραδοσιακή του συσπείρωση.
γ) Η μη τοποθετημένη μάζα επικεντρώνεται στις παραγωγικές ηλικίες 25-34 χρονών, η οποία έχει μετεξελιχθεί στο βαρόμετρο των προεδρικών εκλογών. Το 30% αυτής της ομάδας δεν τοποθετείται υπέρ κάποιου υποψηφίου, ενώ στις ερωτήσεις άποψης και κοινωνικής συμπεριφοράς παρουσιάζει πολύ αυξημένη δυσπιστία ως προς την καταλληλότητα και τον πολιτικό λόγο των υποψηφίων.
Στις προεδρικές εκλογές του 2008 0 Δ. Χριστόφιας με την στήριξη του ΑΚΕΛ πήρε στον πρώτο γύρο 33,39% και κέρδισε με 53,36% στο δεύτερο γύρο έχοντας τη στήριξη ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ,ΕΔΕΚ.
Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2011 τα ποσοστά των κομμάτων, που υποστηρίζουν τους τρεις βασικούς υποψηφίους των αυριανών προεδρικών, ήταν ΔΗΣΥ 34,28%, ΑΚΕΛ 32,67%, ΔΗΚΟ 15,76%, ΕΔΕΚ 8,93%.
ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ ΤΟ Newsit.cy.com