Πρώτη δημοσίευση: 08:37:45
Τελευταία ενημέρωση:14:20:45
Δεν είναι μονάχα οι μειώσεις στις συντάξεις και το αφορολόγητο, δεν είναι ούτε οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές το νέο μνημόνιο περιλαμβάνει περικοπές σε όλα τα επίπεδα καθώς περιλαμβάνει και μειώσεις στα επιδόματα και τις δαπάνες του δημοσίου. Συνεπώς με το νέο μνημόνιο προβλέποντα και περικοπες στα επιδόματα των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας. Σύμφωνα με του ειδικούς αφορά επιδόματα και αμοιβές 180.000 δημοσίων υπάλληλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια.
Ειδικότερα στο κείμενο του Συμπληρωματικού Μνημονίου της Ευρωπαϊκής πλευράς (SMoU) στη σελίδα 48 αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα εγκρίνει, ως «προαπαιτούμενη ενέργεια»(prior action), νομοθεσία για να ολοκληρώσει τον «εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων», ακολουθώντας με αυτον τον τρόπο την ίδια μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για το ενιαίο μισθολόγιο. Να σημειωθεί οτι «εξορθολογισμός», στη γλώσσα του Μνημονίου σημαίνει περικοπή. Αν και κάτω απο την ομπρέλα του «εξορθολογισμού» βρίσκονται δικαστικοί, γιατροί και πανεπιστημιακοί το κείμενο φωτογραφίζει κυρίως τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.
Όπως αναφέρεται στη σελίδα 4 του Μνημονίουη η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει ως προαπαιτούμενη ενέργεια να νομοθετήσει τον «εξορθολογισμό κάποιων επιδομάτων στον στρατιωτικό τομέα, για την απόδοση επτά εκατ. ευρώ το 2018.
Ειδικότερα στη σελίδα 4 αναφέρεται οτι:
- «Τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τον τρόπο υπολογισμού για τα επιδόματα των επικίνδυνων λειτουργιών (dangerous operations allowances)». Αυτο αναφέρεται στο επίδομα επικινδυνότητας που λαμβάνουν τα στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
- «Τον εξορθολογισμό του επιδόματος που καταβάλλεται για την υπηρεσία στο εξωτερικό μέσω της μείωσης των θέσεων και της διάρκειας των τοποθετήσεων στο εξωτερικό». Αυτό αναφέρεται στους αξιωματικούς που υπηρετούν εκτός Ελλάδας.
Στο πλαίσιο αυτό το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προχωράει εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα τη λίστα των επιδομάτων που θα περικοπούν στο πλαίσιο της κατάρτισης των προαπαιτούμενων.
Επιπλέον στις 53 σελίδες του προσχεδίου περιλαμβάνονται τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt που δημοσίευσε αρχικά μέρος του νέου μνημονίου.
Έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΣΜ), το οποίο, επίσης, βρίσκεται στη διάθεση της γερμανικής εφημερίδας, μιλά ωστόσο μια διαφορετική γλώσσα. Τίτλος του: «Ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους: Δυνατότητες για κίνητρα». Το έγγραφο περιλαμβάνει διάφορες δυνατότητες για ελάφρυνση του χρέους με ταυτόχρονη ωστόσο διασφάλιση της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα. Το ζήτημα συζητήθηκε προφανώς από εκπροσώπους των θεσμών. Σε σχετικό ερώτημα πάντως εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών απάντησε στην εφημερίδα ότι το υπουργείο δεν σχολιάζει έγγραφα των θεσμών.
Μεταξύ άλλων στο έγγραφο του ΕΣΜ γίνεται λόγος για τη δυνατότητα επιμήκυνσης της αποπληρωμής τόκων μέχρι το 2050, καθώς και ο καθορισμός ενός πλαφόν, συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σε τρία βήματα: κατ΄ αρχήν μέχρι το 2030, μετά μέχρι το 2040 και τέλος μέχρι το 2050. Η επιμήκυνση θα λαμβάνει χώρα μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα πετυχαίνει τους οικονομικούς στόχους. Και άλλες ελαφρύνσεις θα μπορούσαν να συνδεθούν με παρόμοιες προϋποθέσεις, συνεχίζει η εφημερίδα.
Στο έγγραφο ωστόσο τονίζεται ότι το ΔΝΤ έχει διαφορετική άποψη και πως απαιτούνται μετά το τέλος του προγράμματος το 2018 σημαντικές ελαφρύνσεις χωρίς προϋποθέσεις, διότι διαφορετικά τα μέτρα δεν θα είναι πειστικά για τις χρηματαγορές. Και ως γνωστόν, τονίζει η οικονομική εφημερίδα, το Ταμείο έχει βαρύνουσα διαπραγματευτική θέση, μιας και το Βερολίνο επιθυμεί διακαώς τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα.