Toυ Δημήτρη Καιρίδη
Όπως κάθε δυο χρόνια, η Αθήνα φιλοξενεί αυτή την εβδομάδα τα Ποσειδώνια, τη μεγάλη συνάντηση της ελληνικής και της παγκόσμιας ναυτιλίας. Με πληθυσμό μόλις στο 0,15% του παγκόσμιου και διεθνείς συναλλαγές ακόμα χαμηλότερες, η Ελλάδα ελέγχει το 20% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου και το 50% του στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πειραιάς είναι ένα παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο στο οποίο δραστηριοποιούνται 200.000 εξειδικευμένοι Έλληνες που φέρνουν 10 δισεκατομμύρια δολάρια άμεσα και σχεδόν τα διπλάσια έμμεσα κάθε χρόνο στη χώρα. Μετά από μια πενταετή καθίζηση, το παγκόσμιο εμπόριο αναπτύσσεται με ρυθμούς κοντά στο 5% ετησίως, τροφοδοτώντας την ανάκαμψη της ναυτιλίας.
Ο Πέντρο Σάντσεθ, αρχηγός των Σοσιαλιστών, είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας, μετά την καταψήφιση της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι στη βουλή. Ωστόσο, οι Σοσιαλιστές κατέχουν μόλις 84 έδρες στη βουλή των 350 εδρών και είναι μειοψηφία ακόμα και εντός της πλειοψηφίας που υπερψήφισε την πρόταση μομφής. Σάντσεθ και Ραχόι προτίμησαν να παραταθεί η σύγχυση καθώς η Ισπανία κυβερνιέται από τους ηττημένους των διπλών εκλογών του 2015 που θα δυσκολευτούν να ψηφίσουν οποιονδήποτε νόμο, προκειμένου να αποφευχθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, η οποία φαίνεται πως θα ευνοούσε τους κεντρώους Ciudadanos.
Η Σλοβενία ψήφισε δεξιά στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, 3 Ιουνίου. Το κόμμα του δυο φορές πρώην πρωθυπουργού, Janez Jansa, ήρθε πρώτο με 25% των ψήφων. Η νίκη του εθνικο-λαϊκιστή και ξενοφοβικού Jansa προστίθεται στις νίκες της εθνικο-λαϊκιστικής δεξιάς σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών, μετά την προσφυγική κρίση του 2015.
Την ίδια ώρα, στην Ιταλία η νέα κυβέρνηση του Τζιουσέπε Κόντε υπόσχεται παροχές και μειώσεις φόρων, παρά την αντίθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αγορών.
Τέλος, στην Πολωνία, το κυβερνών κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης, ετοιμάζεται να απολύσει τους μη αρεστούς σε αυτό δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, συνεχίζοντας τη συστηματική υπονόμευση του κράτους δικαίου. Το Ευρωπαϊκό Συμβουλίου θα πρέπει σύντομα να αποφασίσει με πλειοψηφία τουλάχιστον 22 από τα 28 κράτη-μέλη του αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δίκιο στις προειδοποιήσεις της εναντίον της Πολωνίας και, ταυτόχρονα, η Επιτροπή να παραπέμψει την Πολωνία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη, οι προτάσεις της Επιτροπής για το νέο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ετών 2021-2027, μεταφέρουν χρηματοδοτήσεις ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις χώρες της ανατολικής στις χώρες της νότιας Ευρώπης. Την τρέχουσα επταετία 2014-2021, η δύστροπη Πολωνία έχει λαμβάνειν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής 84 δισεκατομμύρια ευρώ.