Υπέρ της άμεσης αναθεώρησης του νομικού πλαισίου και της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατεύθυνση της ενιαίας και δίκαιης αντιμετώπισης του προβλήματος της αυξανόμενης παράνομης μετανάστευσης στις χώρες της ΕΕ τάχθηκαν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες της Βουλγαρίας.
Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στην αντιμετώπιση του δύσκολου προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης και όχι να φορτώνει όλα τα βάρη στις χώρες του Νότου. Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να αλλάξει η Συμφωνία του Δουβλίνου, στο πλαίσιο της οποίας κάθε κράτος της ΕΕ δικαιούται να επιστρέφει τους παράνομους μετανάστες εκεί, από όπου πρωτοεισήλθαν στην ΕΕ, αναφέρουν.
Η Γερμανία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι προτίθεται να επιστρέψει στη Βουλγαρία τρεις χιλιάδες παράνομους μετανάστες, που έχουν διεισδύσει στη χώρα διαμέσου της βουλγαρικής επικράτειας, όπως υποστηρίζουν οι αρχές στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημόσιας Αρχής των Προσφύγων της Βουλγαρίας Νικολάι Τσιρπανλίεφ, πρόκειται για μία απόδειξη του πόσο άδικη είναι η ισχύουσα κατάσταση «γεωγραφικής υποδοχής».
Η οικονομική βοήθεια της ΕΕ αμβλύνει αλλά δεν λύνει το πρόβλημα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι, το νέο κύμα μεταναστών από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και άλλες χώρες που κατακλύζει τα ανατολικά σύνορα της Βουλγαρίας από τις αρχές του καλοκαιριού, τόνισε ο κ. Τσιρπανλίεφ σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Bulgaria On Air.
Σύμφωνα με τον Νικολάι Τσιρπανλίεφ, η μόνη λύση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η συνέχιση της κοινής προσπάθειας των ενδιαφερομένων χωρών για διαχάραξη ενιαίας πολιτικής της ΕΕ στην κατεύθυνση της δίκαιης κατανομής των βαρών της μετανάστευσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο χάρτης θανάτου στο Αιγαίο όπως τον σχεδίασαν οι Τούρκοι
Η ελληνική προεδρία της ΕΕ αντιδρά στην ετυμηγορία των Ελβετών για τη μετανάστευση