Οι θέσεις του εξωτερικού ήταν πάντα για τους αξιωματικούς “προνομιακές”. Οι οικονομικές απολαβές πολύ καλές και κάποιες απ΄αυτές εκτός από καλά χρήματα προσέφεραν σχεδόν σίγουρη άνοδο στην ιεραρχία. Δυστυχώς κάθε χρόνο διαπιστώναμε ότι δεν επιλέγονταν οι καλύτεροι των καλύτερων για να πάνε σ΄ αυτές τις πολύ σημαντικές θέσεις . Σημαντικές για να έχει αποτελέσματα η “στρατιωτική διπλωματία” που κάθε σοβαρή χώρα χρησιμοποιεί.
Υπήρξαν όμως και υπάρχουν πολλοί καλοί και ευσυνείδητοι αξιωματικοί που δεν βλέπουν την τοποθέτησή τους στο εξωτερικό ως …τουρισμό. Και θέλουν να κάνουν δουλειά. Η οποία για να γίνει απαιτεί συνεχώς επαφές, δημόσιες σχέσεις και όλα τα σχετικά.
Γιατί τα λέμε ολα αυτά; Γιατί πληροφορηθήκαμε ότι τα έξοδα δημοσίων σχέσεων που έχουν πλέον στην διάθεσή τους οι ακόλουθοι άμυνας είναι πλέον 200 ευρώ! Τον χρόνο!!! Δηλαδή 50 ευρώ το τρίμηνο!
Οι περικοπές και το συμμάζεμα στις Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να έχουν λογική. Και στους μισθούς των στρατιωτικών που έχουν εξαθλιωθεί, αλλά και σε τέτοιες περιπτώσεις. Πως ένας ΄Ελληνας αξιωματικός , ο οποίος εκπροσωπεί την χώρα μας κάπου στο εξωτερικό θα ανταποκριθεί στον ρόλο και την αποστολή του; Όταν κάθε λίγο και λιγάκι δέχεται προσκλήσεις για συναντήσεις και επαφές σε γεύματα και δείπνα που κάνουν οι ακόλουθοι των άλλων χωρών εκείνος τι θα κάνει ; Δεν θα πρέπει να ανταποδώσει; Και επαναλαμβάνουμε ότι το “χτίσιμο” σχέσεων και επαφών είναι η βασική του δουλειά. Και απ΄ αυτή κρίνεται πόσο καλά έκανε τη δουλειά του.
Με 200 ευρώ το χρόνο λοιπόν οι αξιωματικοί που στέλνουμε στις πρεσβείες του εξωτερικού δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά για την οποία τους στέλνουμε. Εκτός αν έχουμε αποφασίσει ότι θα στέλνουμε αξιωματικούς που έχουν οικονομική επιφάνεια και μπορούν να “κάνουν παιχνίδι” βάζοντας λεφτά από την τσέπη τους. Πόσους τέτοιους να βρούμε;
Την ίδια ώρα αξιωματικοί που υπηρετούν σε πρεσβείες του εξωτερικού και αρνούνται ευγενικά τις προσκλήσεις συναδέλφων τους για να αποφύγουν την υποχρέωση ανταπόδωσης, βλέπουν υπουργούς να έρχονται στις χώρες που υπηρετούν και να σπαταλάνε χρήματα για δωμάτια ξενοδοχείου κόστους 700 και 800 ευρώ! Και όσο ψύχραιμοι κι αν είναι …τρελαίνονται! Ένα βράδυ τους είναι …τέσσερα χρόνια κονδύλια δημοσίων σχέσεων!
Διαβάστε ακόμη:
4000 ευρώ για θέση αξιωματικού «βοηθού ακολουθου» στις ΗΠΑ την πάνε…φωτογραφικά
Μεταθέσεις εξωτερικού: Τουλάχιστον να μιλάνε αγγλικά όσοι πάνε κι όχι «πουτ δε κοτ ντάουν»