Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η διαδικασία καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία πραγματοποιείται στο πολεμικό πλοίο Cape Ray με μυστικότητα, αλλά υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι βρίσκεται επί του παρόντος σε διεθνή ύδατα δυτικά της Κρήτης. Το MV Cape Ray συνοδεύουν πολεμικά πλοία και υποβρύχια από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κίνα και τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία. Είναι αδιευκρίνιστο αν η διαδικασία υδρόλυσης έχει ξεκινήσει, βάση χρονοδιαγράμματος όμως αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα 60 ημερών.
Όπως δημοσιεύει ο αρμόδιος οργανισμός ΟΑΧΟ ο οποίος συμπράττει με τα Ηνωμένα Έθνη σε αυτήν την επιχείρηση εξουδετέρωσης του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, στο πολεμικό Cape Ray έχουν τοποθετηθεί δύο συστήματα υδρόλυσης Field Deployable Hydrolysis Systems (FDHS) που θα επεξεργαστούν 600τόνους χημικών ουσιών μέγιστης επικινδυνότητας. Όπως ανακοίνωσε ο OPCW, οι χημικές ουσίες θα εξουδετερωθούν πάνω στο πλοίο, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τα απόβλητα της διαδικασίας θα αποθηκευθούν με ασφάλεια από εκπαιδευμένο και έμπειρο προσωπικό. Μόλις ολοκληρωθεί η εξουδετέρωση, το προκύπτον απόβλητο θα μεταφερθεί σε εγκαταστάσεις στη Φινλανδία και στη Γερμανία. Δείτε το σχέδιο όπως δημοσιεύθηκε από τον ΟΑΧΟ ΕΔΩ
Στην Ελλάδα οι αντιδράσεις είναι πολλές σχετικά με την επικινδυνότητα της διαδικασίας και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην περιοχή εάν κάποιο ατύχημα συμβεί κατά την διαδικασία υδρόλυσης (δειτε εδω φωτο για την διαδικασία και διαβάστε περισσοτερα). «Δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται τέτοιες ενέργειες σε κλειστές θάλασσες, γιατί εάν συμβεί κάτι δυσάρεστο, θα πληγεί όλη η περιοχή» λέει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αν. Κρήτης.
»Είναι αδιανόητη η επιχείρηση της επεξεργασίας αδρανοποίησης εκατοντάδων τόνων χημικών ανοιχτά της Κρήτης,» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αν. Κρήτης, Γιάννης Χαρωνίτης, με αφορμή την κινητοποίηση των φορέων του νησιού ενάντια στην προγραμματισμένη μεταφορά και εξουδετέρωση, με τη μέθοδο της υδρόλυσης, του χημικού οπλοστασίου της Συρίας (600 τόνοι χημικών όπλων και 80 τόνων τοξικού αερίου).
«Εμείς διαφωνούμε με όλη αυτή τη διαδικασία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στο πλοίο Cape Ray ανοιχτά της νήσου Κρήτης, στα διεθνή ύδατα, όπως υποστηρίζουν τα υπουργεία Εξωτερικών και ΠΕΚΑ. Δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται τέτοιες ενέργειες σε κλειστές θάλασσες γιατί εάν συμβεί κάτι δυσάρεστο θα πληγεί όλη η περιοχή» υπογραμμίζει ο κ. Χαρωνίτης, ανακοινώνοντας ότι κατά τη προχθεσινή κινητοποίηση- σύσκεψη του Συντονιστικού Χανίων (μέλος του Παγκρήτιου Συντονιστικού κατά των χημικών) αποφασίστηκε ο αποκλεισμός του κόλπου της Σούδας και ο περίπλους των ψαράδων της περιοχής προς το σημείο επεξεργασίας σε μια προσπάθεια ειρηνικής παρεμπόδισης. Παράλληλα, διοργανώνεται διευρυμένη κινητοποίηση- ευαισθητοποίηση της ελληνικής και διεθνούς κοινής γνώμης, αλλά και προσφυγές σε αντίστοιχα δικαστήρια (στον Άρειο Πάγο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να αποτραπεί κάθε κίνδυνος).
«Αυτό που προσπαθούμε να καταδείξουμε με τον αγώνα μας» τονίζει «είναι η επικινδυνότητα του εγχειρήματος και η αποτροπή του, πριν συμβεί το… ατόπημα. Επίσης, θέλουμε να ενεργοποιήσουμε φορείς από όλη την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα, με την Ιταλία να έχει ήδη ανταποκριθεί». Παράλληλα, στάλθηκαν ενημερωτικές επιστολές προς τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ελληνίδα Επίτροπο στην ΕΕ, τον πρωθυπουργό κ.α.
Ο κ. Χαρωνίτης σχολιάζοντας την αξιοπιστία των υπευθύνων διεθνών Οργανισμών για την επίβλεψη της επεξεργασίας επισήμανε τη σημασία της σπουδαιότητάς τους αλλά και το κενό που παρατηρείται όταν, όπως επισημαίνει, «ο ΟΑΧΟ απλά επιβλέπει τη διαδικασία και την πλήρη ευθύνη για όλα τα υπόλοιπα φέρει το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό».
Βάση της επίσημης ιστοσελίδας του Αμερικανικού Στρατού, κάθε μονάδα υδρόλυσης κοστίζει 5 εκατομμύρια δολάρια και αποτελείται από έναν αντιδραστήρα με επίστρωση τιτανίου για την ανάμιξη των προϊόντων χημικού πολέμου με τις χημικές ουσίες που θα τα εξουδετερώσουν. Τα χημικά προϊόντα που θα εξουδετερωθούν είναι διαβάθμισης τύπου 1, και πιο συγκεκριμένα αέριο μουστάρδας (HD) και ένα υποπροϊόν του αερίου σαρίν (DF).
Σε ό,τι αφορά την αδρανοποίηση των χημικών και την απομάκρυνση των τοξικών αποβλήτων για καταστροφή σε ειδικά κέντρα των ΗΠΑ και της Ευρώπης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ σημειώνει ό,τι «αρχικά, μιλούσαν για εξουδετέρωση- αδρανοποίηση των χημικών παραγόντων, αποκρύπτοντας τη σοβαρή τοξικότητα των αποτελεσμάτων της υδρόλυσης». Χαρακτηρίζει την επιχείρηση πολύ επικίνδυνη και παραδέχεται ότι μπορεί να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης «όπως λένε, χωρίς όμως να μας λένε και ποια είναι αυτά».
Τον φόβο και την έντονη ανησυχία για το εγχείρημα εντείνει η σοβαρότητα των συνεπειών πιθανού ατυχήματος, δεδομένου ότι «ένα λίτρο τοξικού αερίου σαρίν μπορεί να σκοτώσει ή να προκαλέσει προβλήματα σε 1.000 ανθρώπους» υποστηρίζει ο κ. Χαρωνίτης, αναφερόμενος σε εκτιμήσεις επιστημόνων. Σε αυτές περιλαμβάνεται και του Ευ. Γιδαράκου, καθηγητή του εργαστηρίου τοξικών αποβλήτων του ΕΜΠ. Ότι δηλαδή, απαιτούνται αλλεπάλληλες μέθοδοι επεξεργασίας για την αδρανοποίηση αυτών των σκληρών χημικών μειγμάτων. Επίσης, σύμφωνα με τον ΟΑΧΟ και τις ΗΠΑ, για τη μέθοδο της υδρόλυσης απαιτείται υψηλή καθαρότητα των ουσιών, προσθέτει ο κ. Χαρωνίτης, αμφισβητώντας όμως τη διασφάλιση της όποιας «καθαρότητας στις αποθήκες της Συρίας».
Κλείνοντας, ο κ. Χαρωνίτης αναφέρθηκε σε ατύχημα που σημειώθηκε σε νησί του Ειρηνικού κατά τη διαδικασία υδρόλυσης 500 τόνων χημικών, όπου σημειώθηκε διαρροή επικίνδυνων ουσιών στο περιβάλλον, γεγονός για το οποίο καταδικάστηκαν οι ΗΠΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε δελτίο τύπου που εξέδωσε συντάσσεται κατά της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο και συμμετέχει στο συλλαλητήριο- συναυλία διαμαρτυρίας «Χημικά, Σκουριές, Ακτές» την Παρασκευή 11 Ιούλιου για τα «τρία φλέγοντα περιβαλλοντικά μέτωπα της σημερινής περιόδου: την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας που πραγματοποιείται σήμερα στη Μεσόγειο, την συνεχιζόμενη οικολογική καταστροφή στη Χαλκιδική από τις εξορύξεις χρυσού, και τα προωθούμενα κυβερνητικά νομοθετήματα για τον αιγιαλό και τις παραλίες.»
Στην Κρήτη, ετοιμάζονται να ακολουθήσουν το Cape Ray παρεμποδίζοντας το σε μια εν πλω διαμαρτυρία με καΐκια και πλοιάρια. Φορείς του νησιού θα συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη για τις 11 Ιουλίου συγκέντρωση στην Αθήνα, ενώ το τριήμερο 19- 21 Ιουλίου θα πραγματοποιήσουν αποκλεισμό ΝΑΤΟϊκής βάσης της Σούδας. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν προειδοποιητικές στάσεις εργασίας και απεργίες κατά τη διάρκεια του δεκαημέρου κινητοποίησης 11-21 Ιουλίου, με κορύφωση την απεργία την τρίτη μέρα του αποκλεισμού της βάσης της Σούδας, τη Δευτέρα 21 Ιουλίου.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ξεκίνησε η καταστροφή των χημικών της Συρίας στο πλοίο Cape Ray
Αυτό είναι το πλοίο στο οποίο θα καταστραφούν χημικά της Συρίας