του Αλέξανδρου Θεολόγου
Στην επίλυση διεθνών προβλημάτων, η διάσημη ρήση του Αμερικανού προέδρου Θήοντορ Ρούσβελτ “μίλα απαλά αλλά κράτα και μεγάλο ραβδί” συχνά καθίσταται επίκαιρη όσο ποτέ. Πάρτε την Βόρειο Κορέα για παράδειγμα.
Ο πρόεδρος Τραμπ στέλνει στην Κορέα μια ισχυρή δύναμη κρούσης με επικεφαλής ένα πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο κλάσης Nimitz, το USS Carl Vinson (CVN-70) με την Αεροπορική Πτέρυγα CAW-2 έτοιμη για δράση, συνοδευόμενο από τα αντιτορπιλλικά κατευθυνομένων βλημάτων (κλάσης Arleigh Burke) USS Wayne E. Meyer (DDG 108) και USS Michael Murphy (DDG 112) συν το καταδρομικό κατευθυνομένων βλημάτων (κλάσης Ticonderoga) USS Lake Champlain (CG 57). Αρκετά για να ξεκινήσουν έναν μικρό πόλεμο από μόνα τους.
Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Ζιπινγκ τάχθηκε υπέρ της “ειρηνικής” επίλυση της έντασης με την απρόβλεπτη Β. Κορέα. Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, ο Κινέζος ηγέτης δήλωσε ότι η χώρα του είναι δεσμευμένη στην επίτευξη της αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου για την διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, συνιστώντας την επίλυση των προβλημάτων με “ειρηνικά μέσα”.
Τί σημαίνει όμως αυτό σε μη διπλωματική γλώσσα; Άρθρα γνώμης που δημοσιεύθηκαν στους -ελεγχόμενους από το κράτος- Global Times, καλούσαν το καθεστώς της Πιόνγκγιάνγκ να “πατήσει φρένο υπέρ της ειρήνης” καθώς όπως σημείωναν, οι Ηνωμένες Πολιτείες “δεν σκοπεύουν να συνυπάρξουν με μια πυρηνική Βόρειο Κορέα”.
“Η Πιόνγκγιάνγκ μπορεί να συνεχίσει την σκληρή της στάση, ωστόσο, για την δική της ασφάλεια, θα πρέπει τουλάχιστον να σταματήσει τις προκλητικές πυρηνικές και πυραυλικές δραστηριότητες. Αυτή τη φορά η Πιόνγκγιάνγκ θα πρέπει να αποφύγει τα λάθη” ανέφερε το δημοσίευμα. Το μήνυμα για τον Κιμ Γιόνγκ Ούν πιο σαφές δεν γίνεται: “πρόσεξε μην το παρακάνεις”.
Και αυτό είναι πολύ εύκολο -και πολύ επικίνδυνο. Στην σκληρή ρητορική του προέδρου Τραμπ που δήλωσε ότι “η Β. Κορέα πάει γυρεύοντας για φασαρίες” και με την Ομάδα Κρούσης του USS Carl Vinson να πλησιάζει την Κορεατική Χερσόνησο, το καθεστώς της Πιόνγκγιάνγκ απαντά με εξίσου εμπρηστικές δηλώσεις του στυλ “θα αμυνθούμε με όλα τα μέσα”. Ακόμη και με πυρηνικά;
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα αντιδράσει ένα ολοένα και περισσότερο πιεζόμενο απολυταρχικό καθεστώς, δηλαδή ο… Κιμ Γιόνγκ Ούν, ο οποίος θεωρεί -και όχι άδικα- το πυρηνικό/βαλλιστικό πρόγραμμα της χώρας του ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί και εγγύηση για την παραμονή του στην εξουσία. Τους τελευταίους μήνες οι δοκιμές βορειοκορεατικών βαλλιστικών πυραύλων έχουν εντατικοποιηθεί -προς μεγάλο εκνευρισμό της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας που υπομένουν τα σπασμωδικά ξεσπάσματα ενός ηγέτη που νιώθει να στριμώχνεται.
Η αποστολή της μικρής αρμάδας του USS Carl Vinson είναι ένα ακόμη μέσον πίεσης. Τα νερά σε εκείνη την περιοχή του κόσμου δεν είναι και τα πιο ζεστά, όμως το διπλωματικό “θερμόμετρο” στην κορεατική χερσόνησο χτυπά συχνά κόκκινο, όσο συχνά οι στρατοί των χωρών της περιοχής τίθενται σε επαυξημένη επιφυλακή.
Ήδη, οι Ιαπωνικές Ναυτικές Δυνάμεις Αυτοάμυνας (Kaijō Jieitai) έχουν προγραμματίσει ασκήσεις από κοινού με τα αμερικανικά πολεμικά, αναφέρουν πληροφορίες του Reuters. Η έντονη ναυτική παρουσία των εχθρών της “ενδόξου Βορείου Κορέας” οδήγησε, όπως ήταν αναμενόμενο, την Πιόνγκγιάνγκ να εξαπολύσει νέο μπαράζ απειλών, κάνοντας λόγο για “δικαίωμα χρήσης πυρηνικών όπλων για την άμυνά της ή για προληπτικό πλήγμα”.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα φέτος η Β. Κορέα ανακοίνωσε ότι βρίσκεται κοντά στην δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) με πυρηνική κεφαλή, ικανού να πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ειδικοί πάντως αμφισβητούν σοβαρά τέτοιους ισχυρισμούς. Ως πότε όμως; Κάθε φορά που επιτυγχάνει -ή αποτυγχάνει- μια πυραυλική δοκιμή, η ουσία παραμένει ίδια: οι Βορειοκορεάτες μαθαίνουν. Και κάποια στιγμή δεν αποκλείεται να τα καταφέρουν.
Η πρόσφατη στροφή της Βορείου Κορέα από τα δύσχρηστα και επικίνδυνα υγρά πυραυλικά καύσιμα στα προωθητικά στερεού καυσίμου, σηματοδοτεί μια ανησυχητική πρόοδο, επισημαίνουν ειδικοί εμπειρογνώμονες. Σημαίνει ότι ένας πύραυλος μπορεί να βγει από το καταφύγιό του και να ταχθεί ανά πάσα στιγμή έτοιμος για βολή αντί να περιμένει να φορτωθεί με υγρά καύσιμα, μια διαδικασία πολύπλοκη η οποία απαιτεί ώρες ή και ημέρες για να ολοκληρωθεί.
Σημειωτέον ότι στις 15 Απριλίου η Β. Κορέα γιορτάζει 105 χρόνια από την γέννηση του Κιμ Ιλ Σουν, του ιδρυτή της δυναστείας που κυβερνά την χώρα. Θεωρείται η μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου και όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Ν. Κορέα και την Ιαπωνία, το καθεστώς της Πιόνγκγιάνγκ αναμένεται να το γιορτάσει με κάτι εντυπωσιακό -ενδεχομένως με μια νέα πυρηνική δοκιμή.
Αν κάποιος θα μπορούσε να “μαζέψει” την “άτακτη” Βόρειο Κορέα, αυτός θα ήταν η Κίνα, πιστεύει ο πρόεδρος Τραμπ. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που το λέει. Στην προεκλογική του εκστρατεία είχε πει χαρακτηριστικά ότι η Β. Κορέα είναι “παιδί της Κίνας”, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση του Πεκίνου είναι η μόνη που μπορεί να ασκήσει πιέσεις στην Πιόνγκγιάνγκ. Οι Κινέζοι όμως είναι διαβόητοι για την προσεκτική και στρατηγικά ισορροπημένη πολιτική τους. Και δεν κάνουν τίποτα χωρίς ανταλλάγματα.