Την εκτίμηση ότι η Πολεμική Αεροπορία καταβάλει ένα υψηλό τίμημα σε κόστος εξαιτίας των τουρκικών παραβιάσεων με συνεχείς αναχαιτίσεις σε καθημερινή βάση εξέφρασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.
Ο κ Βίτσας στο πλαίσιο συνέντευξης στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 ανέφερε ότι στην Ελλάδα για τις ανάγκες της ΠΑ αρκούν 50-60 πτήσεις κάθε μέρα για εκπαίδευση, εξάσκηση, φύλαξη, κτλ. Όταν όμως, όπως ο αριθμός αυτός φτάνει τις 100 – 110 πτήσεις τότε το κόστος αυξάνεται από τα καύσιμα των μαχητικών αεροσκαφών αλλά και τη συντήρηση.
Ο ΑΝΥΕΘΑ τόνισε επίσης τον παράγοντα επικινδυνότητα ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές στους εταίρους της χώρας μας στην ΕΕ αναφέροντας οτι: «αν πραγματικά θέλουν να την βοηθήσουν μπορούν να βάλουν το χέρι τους ώστε να μην δημιουργούνται εντάσεις με την Τουρκία οι οποίες για την Ελλάδα σημαίνουν πέρα από τα άλλα και κόστος».
Σε ότι αφορά την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας με μαχητικά 5ης γενιάς ο κ Βίτσας κατέστησε σαφές ότι εφόσον αυτό υλοποιηθεί, η πιθανή χρηματοδότηση δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με καινούργιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Τέλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο που έχει η ΕΑΒ στον εκσυγχρονισμό των F-16 της ΠΑ αναφέροντας ότι η συμμετοχή της ΕΑΒ θα κινηθεί σε ένα ποσοστό της τάξης 30%-40% με το σύνολο των εργασιών να πραγματοποιούνται από ελληνικά χέρια στην Ελλάδα.
Η εξωστρέφεια σύμφωνα με τον κ Βίτσα πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό στόχο για την αμυντική βιομηχανία η οποία πρέπει ταυτόχρονα επιδιώκεται να μεγιστοποιεί τη συμμετοχής της σε προγράμματα των Ε.Δ.