Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ
Από Ισραηλινό αεροσκάφος F-15 και όχι από αμερικανικό ή ισραηλινό υποβρύχιο όπως υπέθεταν πολλοί αρχικά - εκτοξεύτηκε τελικά, όπως όλα δείχνουν, ο βαλλιστικός πύραυλος στις 16 Δεκεμβρίου, περίπου 200 μίλια νοτιοδυτικά της Κύπρου με κατεύθυνση ανατολική και η τροχιά του οποίου αναστάτωσε πολλές πρωτεύουσες της περιοχής- και υπηρεσίες του ίδιου του ΝΑΤΟ. Η εκτόξευση έγινε στο πλαίσιο δοκιμής αντιβαλλιστικού συστήματος του Ισραήλ- αποτυχημένης (ή μη ολοκληρωμένης) τελικά.
Στην εκτίμηση αυτή για το συνολικό »προφίλ» του περιστατικού συγκλίνουν τα συμπεράσματα αναλυτών από διάφορες χώρες με βάση επίσημες ανακοινώσεις ή διαρροές πηγών από το Ισραήλ , αλλά και ενδείξεις και στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από ειδικούς σε Γερμανία, Λονδίνο κ.α.
Η ασφάλεια του εναέριου χώρου
Όλα αυτά ήδη συζητούνται στους διεθνείς διπλωματικούς και αεροναυτιλιακούς κύκλους στην περιοχή- και όχι μόνο. Οι δε αεροναυτιλιακοί κύκλοι »εμπλέκονται» διότι από κάποιες πλευρές ακούγονται διαμαρτυρίες διότι δεν υπήρχαν δημοσιοποιημένα μέτρα ασφάλειας, ανεξάρτητα αν οι ισραηλινοί έλεγχαν το χώρο με διαφόρους τρόπους.Σε έναν πολύ ευρύτερο κύκλο στην περιοχή κινούνταν πολλά πλοία ,πολιτικά και στρατιωτικά και το »διασχίζουν» πολλοί αεροδιάδρομοι.Για παράδειγμα και παρόλο που δεν κινδύνευσε κανένα μέσο, να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή ήταν σκάφος του ελληνικού Ναυτικού και ένα αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας της Τουρκίας CN-235.
Τα δυο νέα στοιχεία
Αναλυτικότερα αυτά που λέγονται στους προαναφερθέντες κύκλους με βάση όλα όσα προαναφέραμε - ανακοινώσεις, εκτιμήσεις, συλλεγμένα στοιχεία, είναι τα εξής - με δύο νέα στοιχεία:
-Την χρήση αεροσκάφους, πιθανότατα F-15, και
-Την πολύ μεγάλη ταχύτητα του βλήματος
Tο Ισραήλ – λένε όσοι συνθέτουν το »προφίλ» της δοκιμής- έκανε μια προσομοίωση απόκρουσης βαλλιστικού βλήματος προκειμένου να γίνει και μια κατ ουσίαν πρώτη δοκιμή »στο πεδίο» ενός τύπου του αντιβαλλιστικού συστήματος »Arrow 3».
Το αντιπυραυλικό σύστημα Arrow 3, φαίνεται ότι βρισκόταν στις ισραηλινές ακτές της Μεσογείου. Το F-15 βρέθηκε – προφανώς με χαμηλή πτήση - NΔ της Κύπρου και έκανε την εκτόξευση του βλήματος που επρόκειτο να ήταν η υπό αναχαίτιση »απειλή». Από την έρευνα και τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν υποστηρίζεται ότι η περιοχή εκτόξευσης φέρεται να συμπίπτει με περιοχή που το αμερικανικό ναυτικό έχει δεσμεύσει για ασκήσεις, αλλά κατά το »επίμαχο» χρονικό διάστημα μονάδα επιφανείας δεν είχε εντοπιστεί εκεί και γι΄ αυτό έγινε αρχικά η υπόθεση ότι η εκτόξευση μπορεί να έγινε από υποβρύχιο. Για άγνωστους λόγους η αναχαίτιση δεν έγινε- όπως υποστηρίζεται από τον ισραηλινό στρατό, δεν εκτοξεύτηκε. Ωστόσο ακόμα δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί πλήρως – όπως αναφερόταν από τους αναλυτές – αν έγινε ή όχι η εκτόξευση του αντι-βαλλιστικού βλήματος. Ο πύραυλος-στόχος ( η »απειλή») φέρεται να έπεσε στην θάλασσα μετά από μια τροχιά περίπου 250 μιλίων, με υπερβολικά μεγάλη ταχύτητα.
Όσοι πάντως συζητούν και αξιολογούν τα όποια »δεδομένα» υπάρχουν, λένε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί τελικά και το ενδεχόμενο το όλο σενάριο να μην περιλάμβανε σκέλος πραγματικής αναχαίτισης του βλήματος που εκτόξευσε το F-15 (ή άλλο παρόμοιο αεροσκάφος), αλλά να υπήρχε μόνο έλεγχος του συστήματος ραντάρ και η δυνατότητα εγκλωβισμού.
Τι λέει επισήμως το Ισραήλ
Επισήμως το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε, σύμφωνα με την »Τhe Jerusalem Post», ότι την Τρίτη εκτόξευσε πύραυλο - δεν λέει από τι είδους »πλατφόρμα» - για τη δοκιμή του Arrow, αλλά ακύρωσε την εκτόξευση για αναχαίτιση του στόχου.Αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας δήλωσαν ότι αποφάσισαν να διακόψουν την εκτόξευση του βλήματος αναχαίτισης, λόγω του ότι δεν συνυπήρχαν μια σειρά προϋποθέσεων για την υλοποίηση, προσθέτοντας ακόμη ότι η επιχείρηση δεν ήταν »ούτε επιτυχία ούτε αποτυχία».Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, είπαν, ένας πύραυλος στόχος απολύθηκε από την Μεσόγειο στον ισραηλινό εναέριο χώρο.
Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ διευκρίνισε αργότερα ότι ο πύραυλος-στόχος υπερίπτατο κατά μήκος της προγραμματισμένης διαδρομής του και παρακολουθούνταν από το Arrow, αλλά ότι «οι όροι για την πυροδότηση μιας αναχαίτισης δεν ήταν ώριμες, και γι ‘αυτό αποφασίσαμε να ενταχθεί η εκτόξευση μόνο ως μια άσκηση πυραυλικού στόχου». Εξηγήθηκε ακόμα από στέλεχος (τον κ.Ramati) ότι το πρώτο μέρος της παρουσίασης ήταν η παρακολούθηση του στόχου, ο οποίος εξαπολύθηκε από τη Μεσόγειο Θάλασσα προς το Ισραήλ. Στη δεύτερη φάση, το βλήμα αναχαίτισης Arrow 3 έπρεπε να εξαπολυθεί μετά από μια σειρά όρων που είχαν τεθεί . Σε πρώιμο στάδιο, αναφέρθηκε, αποφασίστηκε συλλογικά ότι οι όροι δεν έχουν εκπληρωθεί. και σύμφωνα με τα κριτήρια που υπήρχαν αποφασίστηκε να μην ξεκινήσει η το βλήμα αναχαίτισης. Ανεξαρτήτως αυτού πρόσθεσε ότι το Ισραηλινό Υπ. Άμυνας θεωρεί «αυτή η εκτόξευση αποτελεί ορόσημο στην ανάπτυξη του συστήματος» .
Μυστικά στοιχεία
Το τελευταίο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ( κρυψίνοες σε θέματα ασφάλειας) Ισραηλινοι να μην είχαν εξ αρχής προγραμματίσει αναχαίτιση παρά μόνο έλεγχο και εγκλωβισμό από το ραντάρ και το Κέντρο Μάχης του συστήματος – όπως αναφέραμε παραπάνω.
Την δοκιμή παρακολούθησαν και εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Πυραυλικής Άμυνας του Πενταγώνου των ΗΠΑ και των ισραηλινών και αμερικανικών αμυντικών βιομηχανιών που εμπλέκονται στην ανάπτυξη και κατασκευή του Arrow που ως σύνολο έχει δυνατότητες για » πολυεπίπεδη άμυνα».Δοκιμές του συστήματος Arrow 3, που αναχαιτίζει πυραύλους (και) στο διάστημα, θα πραγματοποιηθεί πάλι στο μέλλον.
Διαβάστε ακόμη:
Συναγερμός από «αγνωστο» βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε νοτιοδυτικά της Κύπρου