Μονόδρομο αποτελεί για την κυβέρνηση η αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση των αμυντικών βιομηχανιών. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σήμερα στη Βουλή, περιέγραψε την κατάσταση στις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες ως «μια πραγματικότητα που επιβάλλει, πέρα και πάνω από μνημόνια και από προγράμματα οικονομικής πολιτικής, την άμεση, επαρκή και βιώσιμη αντιμετώπιση των προβλημάτων και όχι το κρύψιμό τους κάτω από το χαλί και την παραπομπή στο μέλλον». Όπως ο τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, «η αναδιάρθρωση, η αναδιοργάνωση των συγκεκριμένων βιομηχανιών αποτελεί μονόδρομο, τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον των εταιρειών και των εργαζομένων, αλλά βεβαίως και για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας:
– Τα ΕΑΣ παρουσιάζουν παρατεταμένη ζημιογόνο δραστηριότητα, μείωση του κύκλου εργασιών κατά 38% τα τελευταία χρόνια, αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 538 εκατ. ευρώ, συνολικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις πάνω από 1,1 δισ. ευρώ. Ήδη, το Ελληνικό Δημόσιο έχει καταβάλει, μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το ποσό των περίπου 87 εκατ. ευρώ, την περίοδο 2010- 2013, προς τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών της. Συνολικές καταπτώσεις εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου: 332 εκατ. ευρώ, την τελευταία τριετία. Έχει επισήμως ανακοινωθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον προηγούμενο Μάρτιο ότι έχει ξεκινήσει επίσημη κοινοτική διαδικασία για πιθανή ανάκτηση χορηγηθεισών κρατικών ενισχύσεων προς την εταιρεία.
– Η ΕΛΒΟ παρουσιάζει μείωση προ φόρων ύψους 23 εκατ. ευρώ το 2011, μείωση του κύκλου εργασιών 91% τα τελευταία χρόνια, ίδια κεφάλαια 77 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 11 εκατ. ευρώ, συνολικές καταπτώσεις 23 εκατ. ευρώ το 2010, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο έχει καταβάλει, μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το ποσό των 81,5 εκατ. ευρώ, την τελευταία τριετία.
– Η ΕΑΒ παρουσιάζει μείωση προ φόρων ύψους 27 εκατ. ευρώ το 2011, μείωση του κύκλου εργασιών κατά 11% τα τελευταία χρόνια, αρνητικά ίδια κεφάλαια 277 εκατ. ευρώ, συνολικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,2 δισ. ευρώ, συνολικές καταπτώσεις εγγυήσεων 249 εκατ. ευρώ και το Ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη καταβάλει, μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, άλλα 35 εκατ. ευρώ, την τελευταία διετία.
Το θέμα συζητήθηκε στη Βουλή, μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Βασίλη Οικονόμου, ο οποίος δήλωσε ότι αποδέχεται τα στοιχεία για τη ζοφερή κατάσταση των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, κάλεσε όμως την κυβέρνηση να στείλει στον εισαγγελέα τις διοικήσεις που οδήγησαν εκεί τις τρεις εταιρείες. Ο βουλευτής επέμεινε ότι η αμυντική βιομηχανία πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της, με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Σημείωσε, όμως, ότι δεν πρέπει να επιτραπεί να διαλυθεί πρώτα η αμυντική βιομηχανία, για να την πάρει μετά ο ιδιωτικός τομέας έναντι πινακίου φακής.
«Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Συμφωνώ μαζί σας ότι δεν μπορεί η αντιμετώπιση να είναι αποσπασματική. Προχωρά άμεσα -με επισπεύδον υπουργείο, όμως, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας- τη διαδικασία αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης των εν λόγω επιχειρήσεων, ώστε αφενός να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον και αφετέρου να απεγκλωβιστεί από την καθίζηση ένας ευαίσθητος τομέας για την εθνική άμυνα και την ελληνική οικονομία» είπε ο κ. Σταϊκούρας.