Αυτή είναι μια παλιά ιδέα που κάθε λίγα χρόνια παίρνει νέες διαστάσεις όταν η βία μεταξύ σουνιτών και σίιτών αναζωπυρώνεται
Πρέπει τα αυθαίρετα σύνορα που επιβλήθηκαν από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να αντικατασταθούν με νέα σύνορα αναλογα με την θρησκευτική διαίρεση της περιοχής;
Η ιδέα δεν ειναι εφικτή στην πραγματικότητα και θα δημιουργούσε πιθανότατα νέα προβλήματα. Αλλά, κατά κάποιο τρόπο η περιοχή κάπως έτσι μοιάζει.
Η ιρακινή κυβέρνηση ελέγχει την σιιτική πλειοψηφία ανατολικά της χώρας, αλλά οι σουνίτες ισλαμιστές εξτρεμιστές έχουν κατασχέσει μεγάλο μέρος του δυτικού Ιράκ και της ανατολικής Συρίας.
Εν τω μεταξύ η σιιτική συριακή κυβέρνηση, ως επί το πλείστον ελέγχει μόνο το σιιτικό και Χριστιανικό βορειο-δυτικό μέρος της χώρας.
Οι Κούρδοι, είναι νομικά αυτόνομοι στο Ιράκ όπως και λειτουργικά στη Συρία.
Ο χάρτης αυτός, τότε, δεν είναι τόσο θεωρητικός πλεόν είναι κάτι που οι Ιρακινοί και Σύριοι δημιουργούν οι ίδιοι.
Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Ιράκ, ίσως ακόμη και μεγαλύτερο από το αν μπορεί να νικήσει την ISIS, είναι αν η κυβέρνηση μπορεί να ξεπεράσει αυτές τις θρησκευτικές διαιρέσεις και να κάνει τους σουνίτες, τους σιίτες και τους Κούρδους να νοιώσουν ότι είναι μέρος του ίδιου ιρακινού κράτους.
Μέχρι οι Ιρακινοί να πιστέψουν σ’ενα τέτοιο έργο και μέχρι η ιρακινλη κυβέρνηση να θελήσει να το πραγματοποιήσει η σύγκρουση πολύ πιθανό να συνεχιστεί.