Η επιχείρηση των αλγερινών δυνάμεων ασφαλείας «έβαλε τέλος στην κατάσταση ομηρείας» στις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου του Ιν Αμένας, ανακοίνωσε απόψε από το Λονδίνο ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν και νέα θύματα.
«Η κατάσταση ομηρείας έλαβε τέλος μετά τη νέα επίθεση των αλγερινών δυνάμεων, από την οποία υπάρχουν νέα θύματα», είπε ο Χάμοντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό του Λίον Πανέτα ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο.
«Ζητήσαμε από τους Αλγερινούς να μας παράσχουν περισσότερες λεπτομέρειες», πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός.
Για τις νέες απώλειες, τις οποίες χαρακτήρισε «λυπηρές» ο Χάμοντ τόνισε ότι «οι τρομοκράτες φέρουν ακέραια την ευθύνη».
Ο αλγερινός στρατός πραγματοποίησε την τελική επίθεση εναντίον των ενόπλων ισλαμιστών στις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου της Ιν Αμένας σκοτώνοντας 11 ισλαμιστές, οι οποίοι προηγουμένως εκτέλεσαν επτά ξένους ομήρους.
«Η επίθεση τελείωσε και ο στρατός καθαρίζει τις εγκαταστάσεις από τα εκρηκτικά», δήλωσε τοπική πηγή.
Σύμφωνα με την αλγερινή εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Sonatrach, οι ένοπλοι ισλαμιστές οι ένοπλοι ισλαμιστές τοποθέτησαν εκρηκτικά στις εγκαταστάσεις της Ιν Αμένας.
Ο ακριβής αριθμός των νεκρών μεταξύ των ενόπλων ισλαμιστών, αλλά επίσης μεταξύ των ξένων και των αλγερινών ομήρων, παραμένει άγνωστος.
Νωρίτερα σήμερα, οι αλγερινές ειδικές δυνάμεις βρήκαν 15 απανθρακωμένα πτώματα για την αναγνώριση των οποίων γίνονται ήδη προσπάθειες.
Δεκαέξι ξένοι όμηροι απελευθερώθηκαν σήμερα, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην υπόθεση. Ανάμεσά τους δυο Αμερικανοί, δυο Γερμανοί και ένας Πορτογάλος.
Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι λιγότεροι από 10 υπήκοοί της αγνοούνται.
Προηγούμενες πληροφορίες ανέφεραν ότι 12 με 30 όμηροι σκοτώθηκαν, με πολλούς ξένους να αγνοούνται ακόμα, ανάμεσά τους Νορβηγοί, Ιάπωνες, Βρετανοί και Αμερικανοί.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι ένας Αμερικανός, ο Φρέντερικ Μπουτάτσιο, σκοτώθηκε, ενώ ο γάλλος υπουργός Άμυνας δήλωσε πριν από την τελική επίθεση του αλγερινού στρατού ότι δεν υπάρχουν άλλοι γάλλοι υπήκοοι μεταξύ των ομήρων.
Δυο Νορβηγοί αφέθησαν ελεύθεροι τη νύχτα, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 6 συμπατριωτών τους. Επίσης αγνοείται η τύχη ιαπώνων μηχανικών.
Στο Βουκουρέστι, ο ρουμάνος πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα επιβεβαίωσε το θάνατο ενός εκ των πέντε Ρουμάνων που είχαν συλληφθεί όμηροι.