Ο νέος αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Τουρκίας, ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος διορίστηκε χθες, Τετάρτη, ενώ οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και εναντίον των Κούρδων ανταρτών στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας αλλά και στο έδαφος του Ιράκ, είναι ένας ιδιαίτερα έμπειρος αξιωματικός ο οποίος αναμένεται να τηρήσει στάση ιέρακος και στα δύο μέτωπα.
Ο διορισμός του Ακάρ στην ηγεσία του δεύτερου μεγαλύτερου στρατού στο NATO ανακοινώθηκε καθώς σημειώνεται έξαρση των επιθέσεων εναντίον ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού από τους αυτονομιστές αντάρτες του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και καθώς η Τουρκία συμφώνησε να συμμετάσχει στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος διεξάγει μια εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων εναντίον του ΙΚ.
Σύμφωνα με αναλυτές ο διορισμός του Ακάρ πιθανότητα εγκρίθηκε προσωπικά από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τον έχει σε εκτίμηση, ενώ η εμπειρία του στο πεζικό και η εξοικείωσή του με τους δυτικούς συμμάχους της χώρας τον καθιστούσαν την πιο φυσιολογική επιλογή για το αξίωμα.
Η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον καταρτίζουν σχεδιασμούς για να σαρώσουν το ΙΚ και να το απωθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο από τα σύνορα με την Τουρκία, από όπου οι τζιχαντιστές εισήγαγαν μέχρι πρόσφατα μαχητές και πολεμοφόδια. Τον περασμένο μήνα, η τουρκική κυβέρνηση συμφώνησε να επιτρέψει στις ΗΠΑ και τα κράτη του συνασπισμού να χρησιμοποιούν τη βάση Ιντσιρλίκ, κοντά στην πόλη Άδανα της νότιας Τουρκίας, για τις επιδρομές τους εναντίον των τζιχαντιστών.
«Ο Χουλουσί Ακάρ τηρεί στάση ιέρακος όσον αφορά τον αγώνα εναντίον του PKK. Επίσης τηρεί σκληρή στάση σε ό,τι αφορά το λαθρεμπόριο στα σύνορα και την τρομοκρατία», σχολίασε ο Μετίν Γκιουρτζάν, ειδικός σε ζητήματα ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Μπιλκέντ.
«Νομίζω ότι μπορούμε να περιμένουμε στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ, πρώτα απ’ όλα στο Ιντσιρλίκ. Γνωρίζω ότι ο Ακάρ έχει μια ξεκάθαρη θέση, ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι μια τρομοκρατική οργάνωση», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Ακάρ αντικαθιστά τον Νετζντέτ Οζέλ, ο οποίος αποστρατεύεται έπειτα από μια περίοδο η οποία χαρακτηρίστηκε τραυματική για τον —άλλοτε πανίσχυρο— τουρκικό στρατό. Εκατοντάδες αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων φυλακίστηκαν μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος τους περί συνωμοσιών για την ανατροπή της κυβέρνησης του Ερντογάν, αν και οι 236 εξ αυτών είδαν τις εις βάρος τους αποφάσεις να ακυρώνονται φέτος, καθώς τα αποδεικτικά στοιχεία κρίθηκαν εκ των υστέρων ανεπαρκή.
Οι δίκες αυτές είχαν τότε θεωρηθεί γενικά ότι εντάσσονταν σε μια προσπάθεια από μέρους του Ερντογάν, ο οποίος προέρχεται από το πολιτικό ισλάμ, να κάμψει την ισχύ του τουρκικού στρατού, ο οποίος αυτοπροβαλλόταν ως ο θεματοφύλακας του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους και είχε προχωρήσει σε επανειλημμένα πραξικοπήματα.
Η βασική αποστολή του Ακάρ θα είναι να θέσει τέλος στη δυσπιστία ανάμεσα στους στρατιωτικούς και τους πολιτικούς, σύμφωνα με τον Γκάρετ Τζένκινς, ένας συγγραφέας που ζει στην Κωνσταντινούπολη και έχει διακριθεί για τις έρευνές του όσον αφορά ζητήματα ασφαλείας στην Τουρκία. «Μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις» για τον νέο αρχηγό του τουρκικού ΓΕΕΘΑ θα είναι «να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στους αξιωματικούς» και την πολιτική ηγεσία, ανέφερε.