Οι στρατιωτικοί έχουν δώσει από το βράδυ της Δευτέρας προθεσμία 48 ωρών προς τον Μοχάμεντ Μόρσι, την αποχώρηση του οποίου από την εξουσία ζητούν οι διαδηλωτές που έχουν κατακλύσει τους δρόμους του Καΐρου και των άλλων μεγάλων πόλεων της Αιγύπτου τις τελευταίες ημέρες, για να ικανοποιήσει «τις διεκδικήσεις του λαού». Σε αντίθετη περίπτωση θα παρουσιάσουν έναν «οδικό χάρτη» με σειρά μέτρων για την έξοδο από την κρίση. Το βράδυ, ο αρχηγός του αιγυπτιακού κράτους απέρριψε για μία ακόμη φορά το τελεσίγραφο με τηλεοπτικό του διάγγελμα.
Υπό τον τίτλο «Σήμερα, παύση ή παραίτηση», η ηλεκτρονική έκδοση της κρατικής ιδιοκτησίας Al-Ahram, παρουσιάσει τους κύριους άξονες αυτού του «οδικού χάρτη» του στρατού, στοιχεία του οποίου δημοσιεύθηκαν χθες από το BBC.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο χάρτης προβλέπει την αναστολή ισχύος του συντάγματος που ψηφίσθηκε με συνοπτικές διαδικασίες τον Δεκέμβριο και, σύμφωνα με τους αντιπάλους του προέδρου Μόρσι, ανοίγει τον δρόμο για τον εξισλαμισμό της νομοθεσίας.
Ειδικοί θα επιφορτισθούν με την κατάρτιση νέου θεμελιώδους νόμου «λαμβάνοντας υπ΄όψιν τα αιτήματα των διαφορετικών συνιστωσών του λαού, πριν τεθεί προς έγκρισιν με δημοψήφισμα», σύμφωνα με το δημοσίευμα της Al-Ahram.
Επίσης, το κείμενο του νέου συντάγματος θα πρέπει να εγκριθεί από το Αλ-Αζχαρ του Καΐρου, ύπατου θεσμού του σουνιτικού ισλάμ.
Ταυτόχρονα, «τριμελές προεδρικό συμβούλιο, υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου» θα επιφορτισθεί με τη διαχείριση των κρατικών υποθέσεων κατά τη διάρκεια «μεταβατικής περιόδου εννέα μηνών έως ενός έτους».
Η συγκρότηση του συμβουλίου αυτού αποτελεί αίτημα της αντιπολίτευσης, και ειδικότερα του κινήματος Τάμαροντ, το οποίο οργάνωσε τις πρόσφατες μαζικές διαδηλώσεις με αίτημα την αποχώρηση του προέδρου Μόρσι από την εξουσία.
Επίσης, μία μεταβατική κυβέρνηση χωρίς πολιτικό χρωματισμό θα σχηματισθεί για την μεταβατική περίοδο υπό την ηγεσία ενός από τα μέλη της στρατιωτικής ηγεσίας.
Οι μεταβατικές αυτές αρχές «θα προετοιμάσουν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που θα προβλέπει το νέο σύνταγμα».
«Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, ο στρατός θα εποπτεύει τις διαδικασίες … για να διασφαλίσει την ουδετερότητα στην εφαρμογή τους», σύμφωνα με το δημοσίευμα της Al-Ahram.
Επικαλούμενη «αξιόπιστες πηγές», η εφημερίδα αναφέρει ότι τα πρόσωπα που θα αντιταχθούν στην εφαρμογή των μέτρων αυτών δύναται να τεθούν υπό κατ΄οίκον περιορισμό και στη συνέχεια να προσαχθούν ενώπιον του επαναστατικών δικαστηρίων.
Σύνμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο στρατός θα φροντίσει να θέσει «υπό έλεγχο του Αδελφούς Μουσουλμάνους», από τους οποίους προέρχεται ο πρόεδρος Μόρσι, με την εφαρμογή του μέτρου του κατ΄οίκον περιορισμού, της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα εναντίον «μεγάλου αριθμού» μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και της πολιτικής βιτρίνας του, του Κόμματος της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν έρευνες σε γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και ανακάλυψαν όπλα και πυρομαχικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Αίγυπτος έτοιμη για εμφύλιο – Για τις τελευταίες ώρες του Μόρσι μιλάει ο στρατός
Οι ΗΠΑ λένε στον Μόρσι να φύγει