«Όταν υπάρχει ένα ζήτημα μεταξύ δύο κρατών, δεν γίνεται να το λύσεις στρατιωτικά» αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστοκάκης, το απόγευμα της Τρίτης κατά τη συνάντηση του με τους στρατιωτικούς συντάκτες, την ώρα που στην τουρκική Βουλή, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλούσε ανοιχτά για πόλεμο κατά της Ελλάδας.
Ο κ. Αποστολάκης υπογράμμισε ότι με τον τούρκο ομόλογό του, Στρατηγό Χουλουσί Ακάρ, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες: «Στο δικό μας επίπεδο, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να κρατήσεις ένα ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας για να αποφύγεις το ατύχημα.»ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.
Και πρόσθεσε: «Η θέση μας αυτή τη στιγμή και η βασική μας επιδίωξη είνα να δουμε αν υπάρχουν περιθώρια να πέσει λίγο, να υποχωρήσει έτι περαιτέρω η πίεση. Και στις συζητήσεις αυτές απαιτείται πολύ προσοχή προκειμένου οποιαδήποτε συζήτηση να μην εκληφθεί ως αποδοχή καποιας συμπεριφοράς που υπάρχει» είπε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.
Επιπλέον o αρχηγός των Ελληνικών Ενόιπλων Δυνάμεων επισήμαινε ότι δεν μπορεί να παραβλέψει τα σημάδια αποσυμπίεσης της έντασης στο Αιγαίο: «Το Αιγαίο όμως το βλέπετε. Καταγράφετε ποια είναι η κατάσταση τελευταία. Εχει πέσει λίγο η πιέση. Απομένει αρκετός δρόμος φυσικά. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.»
Όμως σημείωνε με νόημα ότι: Δεν μπορείς όμως να προσπερνάς τη θετική διακύμανση ούτε βέβαια να εφησυχάζεις με βάση αυτή την αποτύπωση.
Οι τουρκικές απειλές πολέμου για τον «σεβντά» του Αιγαίου
Την ίδια ημέρα στο τουρκικό κοινοβούλιο καλλιεργείτο πολεμικό κλίμα για τον μόνιμο «σεβντά» των Τούρκων τα 152 νησιά στο Αιγαίο, τα οποία η αναθεωρητική τουρκική λογική, τα «βαπτίζει» ως τουρκικά εδάφη κατεχόμενα από την Ελλάδα. Ήταν τόσο υψηλός βαθμός οξύτητας της ρητορικής, που ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έφτασε στο σημείο να μιλάει ανοιχτά για πόλεμο κατά της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα μετά τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ο Τσαβούσογλου απάντησε ότι: «Ο δικός σας ο αντιπρόεδρος ήταν εκείνος που είπε ότι αυτά (τα νησιά) καταλήφθηκαν κατά την περίοδο του Ατατούρκ. Δεν το είπα εγώ. Πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα συζητώντας με την Ελλάδα.
«Τρεις εναλλακτικές» υπάρχουν είπε ο κ. Τσαβούσογλου και τις ανέφερε επιγραμματικά:
- Ή να τα βρούμε λύση μέσω της διπλωματίας.
- Ή να προσφύγουμε στο διεθνές δικαστήριο.
- Ή να στείλουμε στρατό και να πάρουμε τα νησιά.