Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη θα πουν το τελευταίο εναέριο »αντίο» τα θρυλικά αεροσκάφη Α-7 Corsair. Αυτός είναι – μέχρι στιγμής – ο σχεδιασμός του Γενικού Επιτελείου για την διαδικασία τέλους των Α-7, αν και η επίσημη τελετή απόσυρσης προβλέπεται να έχει γίνει λίγες ημέρες νωρίτερα.
Στην στρατιωτική παρέλαση ο σχεδιασμός προβλέπει την συμμετοχή 4 βομβαρδιστικών Α-7 Κορσαίρ – ίσως ένα από αυτά διατηρηθεί για λίγες ακόμα ήμερες σε ενέργεια.Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν ένα από αυτά που θα πετάξουν στην Μακεδονία θα είναι και το επετειακό αεροσκάφος «Όλυμπος» που τις προάλλες κατέκτησε την 1η θέση στον διαγωνισμό «Concours d’Elegance» στη διεθνή στρατιωτική έκθεση «Royal International Air Tattoo 2014», η οποία έλαβε χώρα στο αεροδρόμιο Fairford της Μεγάλης Βρετανίας, (συμμετείχαμε με δύο αεροσκάφη A-7E και επτά άτομα προσωπικό) της 336 Μοίρας του Αράξου.
Τα εν λόγω αεροσκάφη έγιναν το κέντρο του ενδιαφέροντος στην έκθεση στην Βρετανία καθώς είναι ίσως η τελευταία φορά διεθνούς παρουσίας. Η Ελλάδα είναι εδώ και χρόνια η τελευταία χώρα που τα έχει σε ενέργεια - εξ ου και η δυσκολία ανεύρεσης ανταλλακτικών, όπως λέγεται.
Η τρόικα, η απόσυρση και η …αναβολή
Η απόσυρσή τους είχε αποφασισθεί βεβιασμένα από το 2012 με πίεση της τρόικα , ωστόσο το 2013 υπήρξε αναβολή κατά περίπου ένα έτος. Τότε η επικύρωση της αναβολής απόσυρσης είχε γίνει συμβολικά με πτήση 2 Α-7 των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μ. Κωσταράκου και και ΓΕΑ αντιπτεράρχου Ε.Τουρνά. Από τότε αρμόδιες πηγές είχαν πει ότι η απόσυρση και η …αναπλήρωση των αεροσκαφών A-7 Κορσαίρ είχε προβλεφθεί στην ισχύουσα «Μελλοντική Δομή Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων 2005-2020» και είχε συμπεριληφθεί στις προτάσεις του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας στην υπό αναθεώρηση «Μελλοντική Δομή Δυνάμεων 2012-2025 της Πολεμικής Αεροπορίας». Για δε την αναπλήρωση του συγκεκριμένου αριθμού και τύπου αεροσκαφών επανεξετάσθηκε, ανέφεραν τ’οτε, περί το τέλος του 2012 δηλαδή, ο ρόλος και η επιχειρησιακή χρησιμοποίηση του συνόλου των μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και η ένταξη των νέων οπλικών συστημάτων και όπλων, έτσι ώστε να διασφαλίζονται με αυστηρά επιχειρησιακά κριτήρια η μαχητική ικανότητα της Πολεμικής Αεροπορίας και η ασφάλεια της χώρας…Βεβαίως όπως επισήμαινε από τότε το OnAlert αυτά ήταν εν πολλοίς λόγια του …αέρα, γι αυτό άλλωστε έγινε αργότερα και η αναβολή της απόσυρσης, μέχρι τον Οκτώβριο του 2014… Αλλά και τώρα υπάρχουν αμφιβολίες αν και κατά πόσο η αναπλήρωση δυνατοτήτων που έχει σχεδιαστεί είναι επαρκής…
Που υπηρέτησε
Το Α-7 είναι αμερικάνικης κατασκευής, μονοθέσιο ή διθεσιο , μονοκινητήριο, μαχητικό αεροσκάφος κρούσης, μεγάλης εμβέλειας. .Η αρχή της υπηρεσίας τους στην Πολεμική Αεροπορία ξεκινησε με τα A-7H/TA-7H το 1975 (η συμβαση για την προμήθεια 60 Α-7Η υπογράφηκε τον Ιούνιο του 1974).Τα διθεσια ΤΑ-7 αγοραστηκαν το 1980.Αργότερα προστέθηκαν 62 A-7E/TA-7C που αποκτήθηκαν το 1993,μεταχειρισμένα από αποθέματα του USN. Πέντε συνολικά Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας αξιοποίησαν επιχειρησιακά τα Α-7. Αρχικά η 340 και 345 ΜΒ στην 115 Πτέρυγα Μάχης, με τα A-7H/TA-7H στην Αεροπορική Βάση της Σούδας, καθώς επίσης και η 347 ΜΒ στην 110 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Λάρισας. Με την παραλαβή των A-7E/TA-7C εξοπλίστηκαν οι 335 και 336 Μοίρες στην 116 Πτέρυγα Μάχης και αντικατέστησαν τα F/TF-104G Starfighter. Από το 2002, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του αεροπορικού στόλου, συγκεντρώθηκαν στην Αεροπορική Βάση του Αράξου (116 Π.Μ., 335 μοίρα «Τίγρης» και 336 μοίρα «Όλυμπος») το σύνολο των βομβαρδιστικών, όπου σταδιακά τα αεροσκάφη A-7H/TA-7H αποσύρθηκαν.
Διαβάστε επίσης :
Παράταση ζωής στα βομβαρδιστικά Α-7! Γιατί πάει στην βάση τους ο Α/ΓΕΕΘΑ – ΒΙΝΤΕΟ
Οι «Κουρσάροι» των Α-7 πάντα πρώτοι! Τι βραβείο κέρδισαν στην Αγγλία – ΦΩΤΟ
ΒΙΝΤΕΟ:A 7 Corsair. Ο «κουρσάρος των αιθέρων» που αποχαιρετά την ΠΑ!