Ο χάρτης δείχνει τις περιοχές στις οποίες η Τουρκία θεωρεί ότι μπορεί να κάνει έρευενς για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Δεν είναι ασφαλώς σύμπτωση ότι η Τουρκία επέλεξε μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα να αρχίσει έναν νέο γύρο προκλήσεων στο Αιγαίο,ξεκινώντας με τη δημοσίευση αποφάσεων για έρευνες σε περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ. Η οποία μπορεί με ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων να μην έχει οριστεί και ανακηρυχθεί,αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι περιοχές που επέλεξε η Άγκυρα μπορούν έστω και θεωρητικά να τεθούν υπό αμφισβήτηση.
Η Τουρκία εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι αδύναμη για να υπερασπιστεί ακόμη και τα αυτονόητα και δεν θέλει να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένα. Οι εκλογές είναι πια βέβαιο ότι δεν πρόκειται να λύσουν κανένα θέμα ,αντιθέτως όλα δείχνουν ότι θα επιβαρύνουν κι άλλο τη κατάσταση. Τα δύο μεγάλα κόμματα παραπαίουν σε σχέση με τα εκλογικά δεδομένα του παρελθόντος.
Παρόλα αυτά θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι ακόμη και σ΄ αυτό το ρευστό πολιτικό σκηνικό με την οικονομία κατεστραμμένη η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει χαράξει ρότα για το πως θα χειριστεί ακραίες καταστάσεις τις οποίες θα επιχειρήσει να επιβάλει η Άγκυρα.
Αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί έστω αυτή τη τελευταία εβδομάδα των εκλογών είναι ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επηρεάσει την πολιτική και τους χειρισμούς της Ελλάδας σε μια κρίση που είναι πια πιθανό να προκαλέσει η Άγκυρα. Και για να είμαστε ακόμη πιο σαφείς -γιατί από τα μηνύματα κάποιων φαίνεται ότι δεν είμασταν- δεν θα πρέπει σε τίποτα να επηρεάσει τη κρίση των πολιτών μια ενδεχόμενη ελληνοτουρκική κρίση. Τα δύο μεγάλα κόμματα έτσι κι αλλιώς όποτε κλήθηκαν να διαχειριστούν τέτοια ζητήματα απέτυχαν παταγωδώς! Συνεπώς δεν υποστηρίζει κανείς ότι “πρέπει να υπερψηφιστούν για να υπάρχει σταθερότητα”. Το ακριβώς αντίθετο υποστηρίζουμε. Ότι αν η βούληση τους εκλογικού σώματος είναι η απόλυτη καταδίκη του δικομματισμού,όπως τουλάχιστον εκφράζεται από τις δημοσκοπήσεις,αυτό δεν πρέπει να σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα είναι έτοιμη να διαχειριστεί οτιδήποτε κι αν προκύψει στα ελληνοτουρκικά.
Αυτό απαιτεί να υπάρξει η αναγκαία ωριμότητα όλων των κομμάτων που παίζουν μεγάλους ή μικρούς ρόλους στο πολιτικό παιχνίδι,αυτή την εποχή. Δεν νοείται να μην υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία στα λεγόμενα εθνικά θέματα.Και δεν μπορεί κανείς να φανταστεί ότι ακόμη κι αν δεν προκύψει κυβέρνηση για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα δεν θα υπάρξουν “κόκκινες γραμμές” .Οι οποίες θα έπρεπε ήδη να έχουν τεθεί.
Αν αυτό το μήνυμα γίνει σαφές και ξεκάθαρο η Άγκυρα δύσκολα θα τολμήσει να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων της.Και ακόμη κι αν το κάνει θα είναι εκείνη που θα ρισκάρει κι όχι εμείς.