Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Τουρκία και Ισραήλ οδεύουν προς αμοιβαίο συμβιβασμό για την αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων της επίθεσης στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά το 2010.
Το Ισραήλ φαίνεται να συμφώνησε να καταβάλει, ως αποζημίωση, το ποσό των 25 εκατ. δολαρίων, έπειτα από απαίτηση της Τουρκίας- η οποία όπως έχει γραφεί ζητούσε αρχικά 30 εκ δολάρια, εννώ το Ισραήλ έδινε 15-20 εκ. δολάρια.
Τώρα γράφει ο Τύπος σήμερα,αναμένεται από τον Τουρκο Πρωθυπουργό κ. Ερντογάν να δώσει το »πράσινο φως» προκειμένου η συμφωνία να υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια στο Κοινοβούλιο της Τουρκίας.
Τράμπα
Σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah, το Ισραήλ έκανε δεκτές τις απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς, δηλαδή τη δημόσια συγγνώμη, την καταβολή αποζημίωσης και την άρση του εμπάργκο στη Γάζα. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ επιθυμεί – και φαίνεται ότι έχει συμφωνηθεί – η Τουρκία να παραιτηθεί από όλες τις νομικές αξιώσεις εναντίον ισραηλινών αξιωματούχων.
Βεβαίως από την πλευρά της η Τουρκική πλευρά δηλώνει δημόσια ότι δεν είναι δυνατόν να δοθούν οποιεσδήποτε εγγυήσεις για αυτό το ζήτημα, αλλά προσθέτει ότι η συμφωνία θα είναι δεσμευτική για τους τούρκους δικαστές. Πράγμα που σημαίνει ότι ίσως κάποιοι συγγενείς θυμάτων να πάνε στα δικαστήρια, αλλά η απόφαση θα είναι τρόπον τινά …προειλημμένη και θα είναι αρνητική!Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι διαβεβαιώσεις αυτές έγιναν δεκτές από τους ισραηλινούς.
Πως αλλιώς αφού πρόκειται για αμοιβαίες υποχωρήσεις, και αφού έτσι εξασφάλισαν ουσιαστικά το ακαταδίωκτο των ισραηλινών στρατιωτικών; Και αυτό με 25 εκ δολάρια….
Οι άλλες πτυχές και οι αγωγοί Φυσικού Αερίου
Εδώ έρχονται να προστεθούν μια σειρά άλλων παραμέτρων που με την μια ή την άλλη μορφή ενδιαφέρουν όλους τους »παίκτες» στην περιοχή – και την Αθήνα: Πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ, αναφέρουν στην Σαμπάχ ότι το Ισραήλ επιθυμεί να βελτιώσει τους δεσμούς με την Τουρκία προκειμένου να είναι προετοιμασμένο για νέες στρατηγικές κινήσεις στην περιοχή καθώς ΗΠΑ και Ιράν καταβάλλουν προσπάθειες επαναπροσέγγισης των σχέσεών τους.
Ως πρώτο βήμα εξομάλυνσης των σχέσεων, γράφει, Τουρκία και Ισραήλ θα ανταλλάξουν πρεσβευτές και θα δώσουν ώθηση στο διμερές εμπόριο.
Παρόλα αυτά, πηγές της Πρωθυπουργίας στην Τουρκία αναφέρουν – γραφει η εφημερίδα – ότι, καθίσταται δύσκολη μια άμεση βελτίωση στις σχέσεις των δύο χωρών και ότι η Τουρκία εξακολουθεί να επιμένει στην λήξη του εμπάργκο στη Γάζα.
Η τελευταία αναφορά δεν αποκλείεται, λένε ανεξάρτητοι παρατηρητές, να αποτελεί έμμεση πίεση της Τουρκίας ώστε να πετύχει και άλλα πράγματα, όπως πχ την εξασφάλιση πόντων στο ενεργειακό »παιγνίδι» και συγκεκριμένα εξασφάλιση διέλευσης των αγωγών ΄για το Φυσικό Αέριο του Ισραήλ από το έδαφος της Τουρκίας.