Μουχλιασμένο τυρί έδινε στους στρατιώτες του να φάνε ο σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Νομοθέτης πριν εκστρατεύσουν τους χειμερινούς μήνες για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Η πληροφορία αυτή για τις αντισηπτικές ιδιότητες του μουχλιασμένου τυριού περιέχεται μεταξύ άλλων ενδιαφερόντων αδημοσίευτων πληροφοριών για τους Οθωμανούς σουλτάνους που ανακάλυψαν στα αρχεία η κ.Νουρχάν Οσμάνογλου, απόγονος 4ης γενιάς του Αμπντούλ Χαμίτ Β’ και η ειδικός αρωμάτων και κοινωνιολόγος κ. Μπιχτέρ Τουρκάν Εργκιούλ.
Η Κ. Οσμάνογλου είπε ότι στην πολύμηνη έρευνα που έκαναν με την Εργκιούλ στα αρχεία για τα αρώματα των Οθωμανών σουλτάνων, ανακάλυψαν πληροφορίες για τα φάρμακα που χρησιμοποιούσαν στο οθωμανικό παλάτι και τις ετοιμασίες που γινόντουσαν πριν από τις εκστρατείες.
Ομελέτα με κρεμμύδια στο πρωινό.
Η κ.Οσμάνογλου ανέφερε , σύμφωνα με την τουρκική κρατική τηλεόραση, ότι ο παππούς της Αμπντούλ Χαμίτ Β’ έτρωγε ομελέτα με κρεμμύδια στο πρωινό.
«Η ανακάλυψη διαφορετικών στοιχείων στην έρευνα μας για τα αρώματα, θα την καταστήσει μια σημαντική εργασία για να μάθουν οι επόμενες γενιές την ιστορία μας και τι έκαναν οι παππούδες μας. Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή. Είμαι σίγουρη ότι θα έχουμε πρόσβαση σε σημαντικές αρχειακές καταγραφές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κ. Οσμάνογλου είπε ότι η έρευνα στα αρχεία δεν είναι εργασία μόνο ενός ή δυο ατόμων αλλά μια συλλογική προσπάθεια που υποστηρίζουν όλα τα μέλη της οικογένειας.
«Βρήκαμε την πληροφορία ότι ο σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Νομοθέτης έδινε στους στρατιώτες του να φάνε μουχλιασμένο τυρί για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα πριν εκστρατεύσουν τους χειμερινούς μήνες», είπε η Οσμάνογλου κάνοντας αναφορά σ
Τι έδιναν στους Γενίτσαρους
Ο Αμπντούλ Χαμίτ Β’ πριν το πρόγευμα έπινε οπωσδήποτε καφέ σημείωσε η κ.Οσμάνογλου.
«Μια εβδομάδα πριν από τον μήνα του Ραμαζανιού όλοι ανεξαιρέτως οι Οθωμανοί σουλτάνοι έδιναν εντολή να πλύνουν τους τρούλους του Τζαμιού Εγιούπ Σουλτάν με αιθέριο έλαιο σαφρανιού, κεχριμπαριού και ροδόνερο. Το κάνανε προκειμένου να απλωθεί από τους τρούλους με τις ηλιαχτίδες η ωραία και φρέσκια μυρωδιά παντού όταν ανέτειλε ο ήλιος το πρωί.»
Η Οσμάνογλου μίλησε και για μια παράδοση που ξεκίνησε ο σουλτάνος Σελίμ Α’ ο Σκληρός.
«Οι γενίτσαροι πριν εκστρατεύσουν έπιναν το βρόχινο νερό που συγκεντρωνόταν στην οκτάγωνη δεξαμενή του Μεβλεβιχανέ (τεκές των Μεβλεβήδων) για να μην αρρωστήσουν κατά την διάρκεια των μαχών. Η παράδοση αυτή ξεκίνησε την εποχή του Σελίμ.»
Με τι έπλεναν το άλογο του Σουλτάνου
«Το άλογο του Αμπντούλ Χαμίτ Β’, τον Φερχάν, το έπλεναν με αιθέριο έλαιο από τριαντάφυλλο πριν από εκστρατείες διότι έδινε ενέργεια στα ζώα και ειδικότερα στα άλογα. Έτριβαν αιθέριο έλαιο από δεντρολίβανο στο σβέρκο των παλλακίδων που έρχονταν στο παλάτι για τις προστατεύσουν από τις ψείρες. Το αιθέριο έλαιο αυτό που είχε καυστική ιδιότητα το χρησιμοποιούσαν και ως μέθοδο θεραπείας στο παλάτι. Παράλληλα το χρησιμοποιούσαν και ως φάρμακο. Οι σουλτάνοι Αχμέτ Α’ και ο Μουράτ Δ’ καθώς και η Κιοσέμ Σουλτάνα έβαζαν κανέλα στο τσάι που έπιναν το πρωί. Η κανέλα προλάμβανε το κρύωμα. Κάποιοι σουλτάνοι έτριβαν αιθέριο έλαιο από κανέλα σε όλο τους το σώμα προτού εκστρατεύσουν και έπιναν τσάι με κανέλα στη διάρκεια της πολεμικής εκστρατείας.»
«Δεν βγάλαμε στο φως μόνο τα αρώματα που χρησιμοποιούσαν οι παππούδες μας, μάθαμε τι κάνανε καθημερινά για μια πιο υγιεινή ζωή, ποιες μεθόδους θεραπείας χρησιμοποίησαν για τις αρρώστιες. Εγώ λόγου χάρη, τον παππού μου δεν τον είδα ποτέ. Δεν ένιωσα την ζεστασιά του. Αλλά νιώθω το άρωμα του στα ρουθούνια μου. Εγώ ως απόγονος τέταρτης γενιάς μπορώ να σας πως ότι πρόκειται για έναν απερίγραπτο ενθουσιασμό. Οι παλλακίδες στο χαρέμι ή οι κυρίες που παρουσιάζονταν στον σουλτάνο, οι αδελφές του έβαζαν άρωμα γιασεμιού και άλλων λουλουδιών. Τα αρώματα αυτά τα χρησιμοποιούσαν στο παλάτι και ως φάρμακο λόγω της αντικαταθλιπτικής και χαλαρωτικής ιδιότητας τους. Επειδή δεν υπήρχαν φάρμακα, όσοι έπασχαν από πονοκέφαλο ή ημικρανία έτριβαν μωβ βασιλικό στα μηνίγγια τους. Χρησιμοποιούσαν αιθέριο έλαιο γαρίφαλου για τον πονόδοντο, τα έλκη στο στόμα και την κακοσμία του στόματος.»
Συγκινήθηκα με τα ενθύμια του παππού μου
Η κ.Οσμάνογλου είπε ότι συγκινήθηκε κατά την έρευνα που έκανε για τον παππού της και ότι ήθελε να ακουμπήσει τα ιστορικά αντικείμενα που του ανήκαν.
«Έχετε μπροστά σας κάτι που σας ανήκει αλλά δεν μπορείτε να το ακουμπήσετε. Το βλέπω πίσω από ένα τζάμι και απλώς το θαυμάζω. Είναι κάτι το οδυνηρό. Είδα κάτι πολύ ενδιαφέρον κατά τις έρευνες που έκανα. Ένα πολύ όμορφο σεντεφένιο σεντούκι βγαλμένο από τα χέρια του Αμπντούλ Χαμίτ Β’. Φαντάστηκα το πώς έγιναν όλα αυτά τα σχέδια ένα προς ένα. Στάθηκα μπροστά από το σεντούκι, έκανα βόλτες γύρω γύρω. Μετά πρόσεξα έναν αριθμό πάνω του γραμμένο με μολύβι. Ρώτησα τον υπάλληλο περί τίνος πρόκειται και μου είπε ότι απαριθμούν τα κομμάτια που θα πάνε στο αρχείο. Δεν ήξερα τι να πω. Σαν να το αγόρασε κάποιος από το παζάρι και να το έφερε εκεί.
Πως μπορέσαν και χάραξαν εκείνο τον αριθμό πάνω σε ένα ιστορικό αντικείμενο; Ένιωσα σαν το χάραξαν πάνω στην καρδιά μου.»
Καταχωρήθηκαν τα αρώματα των σουλτάνων
Η ειδικός αρωμάτων και κοινωνιολόγος κ. Μπιχτέρ Τουρκάν Εργκιούλ είπε ότι έγινε η καταχώρηση των αρωμάτων των σουλτάνων.
«Καταφέραμε να ευοδωθούν οι εργασίες που κάναμε. Τα αρώματα των σουλτάνων είναι πλέον κατοχυρωμένα. Η κατοχύρωση των αρωμάτων που θα ετοιμάσουμε υπό το φως των πληροφοριών που ανακαλύψαμε στα αρχεία μαζί με την Νουρχάν Οσμάνογλου θα σηματοδοτήσουν την έναρξη μιας νέας ιστορικής διαδικασίας. Η ανακάλυψη ότι τα αρώματα των σουλτάνων χρησίμευαν ταυτόχρονα και ως μέθοδος θεραπείας, οδήγησε τις έρευνες μας προς ένα διαφορετικό πεδίο.»