Σαν σήμερα: Υπογράφεται στο USS Missouri η παράδοση της Ιαπωνίας

Τα κυριότερα γεγονότα στην Ιστορία που καταγράφηκαν σαν σήμερα, 2 Σεπτεμβρίου:

44 π.Χ.: – Ο Μάρκος Τύλλιος Κικέρων εξαπολύει τον πρώτο του Φιλιππικό λόγο εναντίον του Μάρκου Αντώνιου.

31 π.Χ.: – Ναυμαχία του Ακτίου: Οι δυνάμεις του Οκταβιανού νικούν τα στρατεύματα του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας.

1666: Ξεσπάει η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου που θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα καταστρέφει 10.000 κτίρια, μεταξύ των οποίων και τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου.

1789: Ιδρύεται το Υπουργείο Οικονομικών των Η.Π.Α.

1792: Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, αφηνιασμένα πλήθη σφαγιάζουν τρεις καθολικούς επισκόπους, περισσότερους από 200 ιερείς, και φυλακισμένους που θεωρούνται βασιλόφρονες.

1807: Το Βασιλικό Ναυτικό βομβαρδίζει την Κοπεγχάγη με εμπρηστικές βόμβες και ρουκέτες φωσφόρου για να εμποδίσει τη Δανία να παραδώσει το στόλο της στον Ναπολέοντα.

1862: Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αβραάμ Λίνκολν αποκαθιστά απρόθυμα τον στρατηγό Τζορτζ ΜακΛέλαν μετά την καταστροφική ήττα του στρατηγού Τζον Πόουπ στο Μανάσας.

1864: Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Οι δυνάμεις της Ένωσης εισέρχονται στην Ατλάντα, μία μέρα μετά την αποχώρηση από την πόλη των Συνομόσπονδων υπερασπιστών.

1944: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Σφαγή του Χορτιάτη. Γερμανοί στρατιώτες σκοτώνουν 147 κατοίκους στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης.

1945: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Υπογράφεται στο USS Missouri (BB-63), στον κόλπο του Τόκιο, η παράδοση της Ιαπωνίας.

1945: Το Βιετνάμ ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του.

1958: Αεροσκάφος Lockheed C-130 Hercules της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας καταρρίπτεται από καταδιωκτικά πάνω από το Γερεβάν στην Αρμενία όταν, κατά τη διάρκεια αποστολής, εισέρχεται στον σοβιετικό εναέριο χώρο. Όλα τα μέλη του πληρώματος σκοτώνονται.

1960:  Πραγματοποιούνται οι πρώτες στην ιστορία του Θιβέτ εκλογές του κοινοβουλίου της Κεντρικής Διοίκησης του Θιβέτ. Η θιβετιανή κοινότητα τηρεί την ημέρα αυτή ως Ημέρα της Δημοκρατίας.

1970: Η NASA ανακοινώνει την ακύρωση δύο αποστολών Απόλλων στη Σελήνη: του Απόλλων 15 (η ονομασία επαναχρησιμοποιήθηκε από μεταγενέστερη αποστολή) και του Απόλλων 19.

1990: Η Υπερδνειστερία κηρύσσεται μονομερώς σοβιετική δημοκρατία. Ο Σοβιετικός πρόεδρος Μιχαήλ Γκορμπατσώφ δηλώνει την απόφαση άκυρη.

1998: Από συντριβή αεροσκάφους McDonnell Douglas MD-11 της ελβετικής εταιρείας «Swiss Air» στον Ατλαντικό Ωκεανό κοντά στο Πέγκις Κόουβ σκοτώνονται και οι 229 επιβαίνοντες.

2009: Η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας επιχείρησε βομβιστική επίθεση στο Χρηματιστήριο (νέο κτίριο) στην λεωφ. Αθηνών.