Σαν σήμερα: Το 1912 η Ελληνική Αεροπορία θρηνεί τον πρώτο νεκρό, τον Αλέξανδρο Καραμανλάκη, το αεροπλάνο του οποίου καταπέφτει στον Κορινθιακό κόλπο

29: Αποκεφαλίζεται ο Ιωάννης ο Βαπτιστής.

1824: Καταναυμαχείται ο τουρκικός στόλος απ’ τον Ανδρέα Μιαούλη στο Γέροντα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη ναυτική επιχείρηση κατά τη διάρκεια της εθνεγερσίας. (Η Ναυμαχία του Γέροντα)

1831: Ο Βρετανός χημικός, Μάικλ Φαραντέι, ανακαλύπτει την ηλεκτρομαγνητική επαγωγή, την παραγωγή ενός ηλεκτρικού κύματος από την αλλαγή της μαγνητικής έντασης, την αρχή λειτουργίας της ηλεκτρομαγνητικής γεννήτριας.

1842: Υπογράφεται η Συνθήκη του Νανκίνγκ μεταξύ Μ. Βρετανίας και Κίνας, που θέτει τέλος στον Α’ Πόλεμο του Οπίου. Με τη συνθήκη επιβεβαιώνεται η παραχώρηση του Χονγκ Κονγκ στη Βρετανία.

 

1885: Ο Γκότλιεμπ Ντέιλμερ πατεντάρει την πρώτη μοτοσικλέτα.

 

1898: Ιδρύεται η εταιρία ελαστικών Goodyear.

1911: Ανακαλύπτεται στην Καλιφόρνια ο τελευταίος ιθαγενής εκπρόσωπος της αρχαιολιθικής εποχής, ο Ίσι. Θεωρείται, ο τελευταίος ιθαγενής Αμερικανός, που έζησε ανεπηρέαστος από τον Ευρωπαιοαμερικανικό πολιτισμό.

1912: Η Ελληνική Αεροπορία θρηνεί τον πρώτο νεκρό, τον Αλέξανδρο Καραμανλάκη, το αεροπλάνο του οποίου καταπέφτει στον Κορινθιακό κόλπο.

 

1924: Το αερόστατο «Γκραφ Ζέππελιν» ολοκληρώνει το ιστορικό του ταξίδι γύρω από τον κόσμο όταν φτάνει στο Λέικ Χερστ της Νέας Υόρκης. Το ταξίδι ξεκίνησε το πρωί της 8/8 από το Λέικ Χερστ και διήρκεσε 21 μέρες, 7 ώρες και 26 λεπτά.

1947: Ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης διαδέχεται τον Μάξιμο στην πρωθυπουργία της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

1949: Η ΕΣΣΔ πραγματοποιεί την πρώτη της μυστική πυρηνική δοκιμή.

1949: Λήγει ο εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα. Το Βίτσι «πέφτει» στις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού από τους αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού (ΔΣΕ) που το υπερασπίζονται.

 

1959: Ανακαλύπτονται τα τείχη και οι πύλες των Μυκηνών κατά τις τελευταίες ανασκαφές.

1960: Εκτελείται στην Ελλάδα η πρώτη γυναίκα κατάδικος για έγκλημα ποινικού δικαίου. Είχε πνίξει την έγκυο νύφη της.

1962: Εγκαινιάζεται η νέα μεγάλη οδική αρτηρία της χώρας, η εθνική Αθηνών – Λαμίας, από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.

 

1963: Σε 22 αξιωματικούς της Χωροφυλακής απαγγέλλεται κατηγορία για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη.

1966: Οι Μπιτλς δίνουν την τελευταία τους συναυλία στο Σαν Φρανσίσκο.

1970: Στην Ελλάδα, δημοσιεύεται ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

1995: Τρεις νεκροί και 13 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων, από την έκρηξη, που σημειώνεται στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ, στην Ελευσίνα.

1999: Ολοκληρώνεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στη Σεβίλλη που ξεκίνησε στις 20 του ιδίου μήνα. Την τελευταία ημέρα των αγώνων ο Κώστας Γκατσιούδης κερδίζει το αργυρό μετάλλιο στον ακοντισμό με 89.18. Με το μετάλλιο αυτό η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με 2 χρυσά, 2 αργυρά και 2 χάλκινα μετάλλια. Συγκινητική ήταν η παρουσία της 30χρονης, ουσιαστικά τυφλής αθλήτριας Marla Ryny που τερμάτισε δέκατη στα 1500μ με 4:06.45 7 δευτερόλεπτα πίσω από την νικήτρια Ρωσίδα Masterkova. Στον Μαραθώνιο η Jong Song έγραψε ιστορία καθώς κέρδισε το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την Κορέα σε παγκόσμιο πρωτάθλημα.

2004: Η Αθήνα αποχαιρετά τους 28ους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η μεγαλύτερη γιορτή της ανθρωπότητας έφθασε στο τέλος της μετά από 17 μέρες δυνατών συγκινήσεων, ολυμπιακών ρεκόρ, μεγάλων αθλητικών στιγμών. Στην αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων η Ελλάδα κατακτά ένα ακόμα μετάλλιο με τον αθλητή του ταεκβοντό Αλέξανδρο Νικολαΐδη ο οποίος κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο. Περίπου 70.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο στάδιο για να παρακολουθήσουν την τελετή. Στόχος της γιορτής ήταν να υπογραμμίσει την υπερηφάνεια των Ελλήνων για τη χώρα τους και τον πολιτισμό τους.