Σαν σήμερα στις 6 Μαΐου 1937 έλαβε χώρα η συντριβή του γερμανικού επιβατικού αερόπλοιου LZ 129 Hindenburg. Κατά την προσπάθεια του σκάφους να αγκυροβολήσει στον Αεροναυπηγικό Σταθμό του Λέικχερστ, στο Νιου Τζέρσεϊ, ξέσπασε πυρκαγιά στο πίσω μέρος του, με αποτέλεσμα 36 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.
Το ταξίδι προς τις ΗΠΑ
Έχοντας επιστρέψει από το ταξίδι του στο Ρίο ντε Τζανέιρο στα τέλη Μαρτίου, το Χίντενμπουργκ αναχώρησε από την Φρανκφούρτη στις 3 Μαΐου, για το πρώτο από τα 10 προγραμματισμένα υπερατλαντικά ταξίδια του για το 1937, μεταφέροντας συνολικά άτομα επιβάτες (36 επιβάτες και 61 μέλη πλήρωμα) . Ο προορισμός του σκάφους ήταν το Νιου Τζέρσεϊ, όπου υπολογιζόταν να φτάσει τα ξημερώματα της 6ης Μαΐου.
Πλησιάζοντας στο Λέικχερστ, ο Καπετάνιος του Χίντενμπουργκ ενημερώθηκε για επικείμενη κακοκαιρία και γι’ αυτό αποφάσισε να αναβάλει την προσγείωση, μέχρι ο καιρός να καλυτερέψει.
Κατά τις 18:00, ξεκίνησε δυνατή βροχή, η οποία σταμάτησε ένα τέταρτο αργότερα. Το Κέντρο Ελέγχου του Σταθμού ενημέρωσε τον Καπετάνιο πως, οι καιρικές συνθήκες ήταν πια κατάλληλες για προσγείωση, ωστόσο το σκάφος είχε απομακρυνθεί αρκετά.
Στις 19:10, το αερόπλοιο έφτασε ξανά στον Σταθμό και ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την προσγείωση και 10 λεπτά μετά, βρισκόταν 90 μέτρα πάνω από το έδαφος. Λίγο αργότερα (19:25), παρατηρήθηκε μια φλόγα στο πίσω μέρος του αεροσκάφους, η οποία εξαπλώθηκε σε όλη την επιφάνειά του μέσα σε 34 δευτερόλεπτα.
Κάποιοι επιβαίνοντες, μην έχοντας χρόνο να αντιδράσουν διαφορετικά, πήδηξαν, όμως οι περισσότεροι που το έκαναν δεν επέζησαν.
Άλλοι εγκλωβίστηκαν εντός του σκάφους από έπιπλα και λιπόθυμους από τον καπνό συνεπιβάτες τους, ενώ μια μικρή μερίδα επιβατών που περίμενε μέχρι το αερόπλοιο να φτάσει πολύ κοντά στο έδαφος για να πηδήξει, σώθηκε.
Επιζώντες βρέθηκαν και στα συντρίμμια του Χίντενμπουργκ.
Ο απολογισμός
Στο Χίντενμπουργκ επέβαιναν συνολικά 97 επιβαίνοντες, εκ των οποίων σκοτώθηκαν οι 35. Στα θύματα προστέθηκε κι ένας εργαζόμενος του Σταθμού, ο οποίος βρισκόταν στο έδαφος, ανεβάζοντας το σύνολο των νεκρών στους 36.
H Καταστροφή του Χίντενμπουργκ έλαβε μεγάλη κάλυψη από τα Μέσα της εποχής, και σηματοδότησε το τέλος της λεγόμενης «εποχής των αερόπλοιων». Μετά από έρευνα που έγινε στο Αεροναυπηγικό Ινστιτούτο του Σαν Αντόνιο, επιβεβαιώθηκε η θεωρία της διαρροής υδρογόνου που προκλήθηκε από στατικό ηλεκτρισμό, καταρρίπτοντας έτσι τις υπόλοιπες υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της άποψης ότι, επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια.