Όταν ο Ζισκάρ ερχόταν να μας βάλει στην ΕΟΚ με ελληνικά μαχητικά να τον υποδέχονται!

Η φωτογραφία είναι ιστορική κι έχει σχέση με την σημερινή επέτειο ένταξής μας στην ΕΟΚ πριν από 36 χρόνια. Την δημοσιοποίησε ένας από τους πρωταγωνιστές της . Ο Επίτιμος Α/ΓΕΑ Γιώργος Αυλωνίτης ο οποίος εκείνη την ημέρα συνόδευσε το αεροσκάφος του Γάλλου Προέδρου Ζισκάρ ντ΄Εσταίν από την είσοδό του στο FIR ,μέχρι τη προσγείωσή του στο Ελληνικό.

Οι αναμνήσεις του Αρχηγού ενδιαφέρουσες κι όπως σωστά επισημαίνει με τον τρόπο του στο τέλος, τα χρόνια περνούν πάρα πολύ γρήγορα:


“28 Μαΐου 1979.
Σαν σήμερα, πριν 36 χρόνια! Ο τότε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εσταίν, ήταν προσκεκλημένος του Έλληνα Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η 114ΠΜ/334 ΜΠΚ, με μια τετράδα Mirage F1-CG, είχε διαταχθεί να αναλάβει την ‘’αναχαίτιση’’ και συνοδεία του Γαλλικού Προεδρικού αεροσκάφους από το σημείο τομής του ATHINAI FIR μέχρι το Ελληνικό. Πρέπει να ήταν το ίδιο αεροσκάφος που είχε διαθέσει ο ντ’ Εσταίν στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, όταν αυτός επέστρεψε στην Ελλάδα στις 24 Ιουλίου 1974. Χαρακτηριστικό κλήσης, Talos Romeo, απογείωση από Τανάγρα στις 10:35. Την φωτογραφία που βλέπετε, αρκετά ψηλά κάπου πάνω από την Αιτωλοακαρνανία, ‘’τράβηξε’’ ένα RF-4 της 348 με κυβερνήτη τον τότε Αντισμήναρχο Αθηναίο Φλωρίνη. Το όνομα του συγκυβερνήτη δεν το θυμάμαι. Στα F-1, δεξιά του Sud SE 210 Caravelle, πετούσε ο AE της Μοίρας, τότε Αντισμήναρχος Αντώνης Κοζανίτης στο Νο 1 αεροσκάφος, ο τότε Σμηναγός Βασίλης Κέρτσος στο Νο2 – ενώ από την αριστερή πλευρά πετούσαν οι τότε Υποσμηναγοί Γιώργος Αυλωνίτης και Αντώνης Μαντάς (που δεν είναι πλέον μαζί μας), στα Νο3 και 4 αεροσκάφη αντίστοιχα. Βλέπαμε τον Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν που μας χαιρετούσε από τα φινιστρίνια. Τον συνοδεύσαμε μέχρι και το touchdown point στο Αεροδρόμιο του Ελληνικού. Αφού έπιασε η ‘’Καραβέλλα’’, η διέλευσή μας σε κλειστό σχηματισμό 4άδας, ήταν …σωστή και …ορατή! Η παρουσία του Γάλλου προέδρου στην Ελλάδα ΤΟΤΕ, ήταν μέγα γεγονός! Ελληνογαλλική φιλία, γαλλικά αεροσκάφη! …Ανακατασκευή της Λεωφόρου Συγγρού και Ποσειδώνος σε χρόνο ρεκόρ! Προσγειωθήκαμε στην Τανάγρα στις 12:35. Δύο ώρες πτήση. Φαίνεται σαν να ήταν μόλις χθες!”