Οι περιπέτειες του Παύλου Κουντουριώτη στον πρώτο υπερατλαντικό πλου με το Εύδρομο «ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ”.
Το συγκεκριμένο βιβλίο που πρόκειται να εκδοθεί και να διατεθεί στο κοινό σε λίγες εβδομάδες, αποτελεί για το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ, την πρώτη έκδοση ναυτικού ιστορικού διηγήματος, από την ίδρυση του έως και σήμερα. Μια έκδοση από ένα ξεχωριστό Μουσείο, που έχει ως αποστολή να διατηρεί ζωντανή την ανάμνηση των λαμπρών σελίδων δόξας, όχι ενός τυχαίου πολεμικού πλοίου, αλλά εκείνου που με τη δράση του, διαμόρφωσε την πρόσφατη ναυτική ιστορία του τόπου μας. Δεν θα μπορούσε συνεπώς να διαπραγματεύεται το βιβλίο μια απλή ναυτική ιστορία, αλλά ένα μοναδικό εγχείρημα.
Ίσως η απάντηση να βρίσκεται στο γεγονός ότι ζούμε σε μια εποχή όπου η ανάταση των νέων γενιών είναι επιβεβλημένη και η ανάταση αυτή γίνεται μόνο όταν υπάρχουν τα κατάλληλα πρότυπα, υψηλά ιδανικά και ευγενείς στόχοι. Αυτά τα στοιχεία είναι που συναντά κάποιος στο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας, καθώς αναφέρεται σε ένα μοναδικό γεγονός που διαδραματίστηκε το 1900, στον πρώτο διάπλου του Ατλαντικού Ωκεανού, πλοίου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, με κύρια αποστολή την παρουσίαση της ελληνικής Σημαίας στην ομογένεια της Αμερικής.
Η αποστολή αυτή εκτελέστηκε σε μια περίοδο που η μικρή ακόμη Ελλάδα, κατεστραμμένη από τον ατυχή πόλεμο του 1897, βρισκόταν υπό οικονομικό έλεγχο. Τέτοιου είδους εξερευνητικές και εκπαιδευτικές αποστολές θεωρούνταν την περίοδο εκείνη μη πραγματοποιήσιμες, καθώς μεταξύ άλλων ήταν πολυέξοδες. Όμως παρά τις αντιξοότητες, τα εμπόδια και τις ατυχίες που ορθώθηκαν στον δρόμο τους, οι Αξιωματικοί και το πλήρωμα του Εύδρομου «Ναύαρχος Μιαούλης», ανάδειξαν μια πρωτοφανή τόλμη που ενισχυόμενη από τη ναυτική ικανότητα του ίδιου του Κυβερνήτη του πλοίου, Αντιπλοίαρχου τότε Παύλου Κουντουριώτη, συνέχισαν και έφεραν εις πέρας την εντολή της πολιτικής ηγεσίας με κάθε τρόπο, ακόμη κι όταν χρειάστηκε να διαπλεύσουν τον ωκεανό με ιστία για να μην καταναλώνουν καύσιμα!
Η ελληνική ναυτοσύνη, η επιμονή και εγκαρτέρηση, η προσήλωση στον σκοπό και η ικανότητα νέων Αξιωματικών, κατέδειξε παγκοσμίως πως όταν οι Έλληνες ενωμένοι βάζουν στόχους, τους κατακτούν. Ακόμη άναψαν ένα μικρό φως, σε μια σκοτεινή εποχή για τον γονατισμένο ελληνισμό, από τον πρόσφατο πόλεμο και την πικρή ήττα, δείχνοντας πως αρκούν μερικοί ιδιοφυείς, ικανοί και καταρτισμένοι άνδρες, να σηκώσουν όρθια μια χώρα, πετυχαίνοντας πράξεις μοναδικές όχι μόνο σε περιόδους πολέμου αλλά και σε περιόδους ειρήνης. Ο ηρωισμός άλλωστε δεν συναντάται μόνο στα πεδία των μαχών αλλά είναι στάση ζωής, αγώνας διαρκής για πρόοδο και ευημερία. Δεν ήταν τυχαίο λοιπόν που αυτοί οι νέοι σε ηλικία Αξιωματικοί που θα πετύχουν τον διάπλου του Ατλαντικού, θα διακριθούν στην συνέχεια στα ένδοξα πεδία των Βαλκανικών Πολέμων που θα ακολουθήσουν.
Η παρούσα έκδοση εκπέμπει μηνύματα γενναιότητας σε ειρηνική περίοδο και γιαυτό κρίνεται κατάλληλο τόσο για τους μαθητές όσο και για τους ενήλικες, καθώς οι γνώσεις, οι έννοιες, οι αξίες και τα πρότυπα συμπεριφοράς που σημειώνει, συμβάλλουν θετικά στην διαμόρφωση νοοτροπιών, στάσεων ζωής, στην πολυπολυτισμική ανεκτικότητα, στην ομορφιά της εξερεύνησης και της διαφορετικότητας, στην διάπλαση κοινωνικής ευαισθησίας, στοιχεία πολύτιμα ειδικά στην σημερινή εποχή.
Τέλος στην παρούσα έκδοση εισάγεται μεταξύ άλλων και το στοιχείο της τέχνης, αφενός γιατί η ιστορία που περιγράφεται είναι δοσμένη με λογοτεχνικό τρόπο καθώς πρόκειται για διήγημα, αφετέρου γιατί τα σχέδια που συνοδεύουν την έκδοση, είναι του ζωγράφου και μηχανικού κ. Γεράσιμου Θωμά και αντλούν την έμπνευσή τους από παλαιές φωτογραφίες αρχείου, καθώς και από το ίδιο το κείμενο. Η επιλογή της τεχνικής και των υλικών (μελάνι και μολύβι σε χαρτί) αποσκοπεί στην απόδοση της ατμόσφαιρας την εποχή του ναυτικού εγχειρήματος. …από τον χαιρετισμό …