Μάγος, υπνωτιστής, μάντης, μέντιουμ, ψυχικός, ο Βόλφ Μέσινγκ (Wolf Messing, 1899-1974), ήταν το ίδιο αινιγματική φυσιογνωμία σαν το διάσημο τυχοδιώκτη του 18ου αι. Αλεσσάντρο Καλιόστρο (Alessandro Cagliostro), ένα αρκετά μυστηριώδες πρόσωπο της «παραψυχολογίας».
Ο Χίτλερ τον φοβόταν, ο Στάλιν και ο Μπέρια, τον άκουγαν με προσοχή. Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια ακριβώς είναι η αλήθεια. Όταν πρόκειται για τον Μέσινγκ, είναι σχεδόν αδύνατο να ξεχωρίσεις τους θρύλους και τους μύθους από την πραγματικότητα.
Ο Βόλφ Μέσινγκ, γεννήθηκε σε μια μικρή εβραϊκή πόλη (Shtetl) στην Πολωνία, που τότε ανήκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία. Οι γονείς του ήθελαν να γίνει ραβίνος, και τον έστειλαν σε ένα θρησκευτικό σχολείο. Αλλά ο Βολφ, δεν εύρισκε κανένα ενδιαφέρον σε αυτή τη δουλειά. Αποφάσισε ότι έχει μια άλλη αποστολή να εκτελέσει σε αυτή τη ζωή. Και «την κοπάνησε»… Απλά, μπήκε στο πρώτο τρένο και έφυγε. Χρήματα για το εισιτήριο δεν είχε. Κρύφτηκε κάτω από τον πάγκο του επόπτη του τρένου. Αλλά και έτσι, ο ελεγκτής τον βρήκε, τον τράβηξε απ’ το γιακά και απαίτησε να δει το εισιτήριο του. Τότε ο Βολφ, του έδωσε ένα κομμάτι από μια παλιά εφημερίδα. Ο ελεγκτής του ακύρωσε το «εισιτήριο» και του είπε: «Μα καλά παλικάρι μου. Αφού έχεις εισιτήριο, γιατί κρύβεσαι;». Ήταν τότε συνειδητοποίησε για πρώτη φορά, ότι μπορούσε να ελέγξει τους ανθρώπους, να τους επιβάλει τη θέλησή του.
Το τρένο τον έφερε στο Βερολίνο. Τον πρώτο καιρό ζούσε σε συνθήκες φτώχειας. Για να επιβιώσει, έπλενε πιάτα, καθάριζε παπούτσια. Μερικές φορές, σχεδόν λιποθυμούσε απ’ την πείνα. Στη συνέχεια, κατάφερε να βρει δουλειά σε τσίρκο. Έκανε νούμερα υπνωτισμού και τηλεπάθειας και γρήγορα έγινε δημοφιλής. Μόνο ο Μέσινγκ μπορούσε να βρει κρυμμένα αντικείμενα, να μπει στο μυαλό και να διαβάσει τη σκέψη του κοινού (νοητικός έλεγχος), να προβλέψει το μέλλον και να επιβάλει με τηλεπάθεια τη θέλησή του (αυθυποβολή). Και τα έκανε όλα αυτά, με ευθύτητα και επαγγελματισμό, χωρίς βοηθούς. Δεν ήταν απλά κόλπα, αλλά … μαγεία και αποτελέσματα διόρασης (υπερ-αισθητής αντιληψης).
Με τον Φρόϋντ και τον Αϊνστάιν
Μια μέρα το τσίρκο αναχώρησε για την Αυστρία και έφτασε στη Βιέννη. Στην αυτοκρατορική πρωτεύουσα, για το φαινόμενο Μέσινγκ ενδιαφέρθηκαν δύο μεγάλοι επιστήμονες, ο Σίγκμουντ Φρόϋντ και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν. Και έτσι, συναντήθηκαν οι τρεις τους για να εκτελέσουν ένα πείραμα τηλεπάθειας. Σύμφωνα με το μύθο, είπε ο Μέσινγκ στον Φρόϋντ: «Κάνε μια ευχή και θα στην εκπληρώσω». Στη συνέχεια πήγε στον Αϊνστάιν και του τράβηξε απ’ το μουστάκι του τρεις τρίχες. «Αυτό δεν θέλατε;», ρώτησε. «Ναι», απάντησε ο Φρόϋντ.
Ο Μέσινγκ ταξίδεψε πολύ. Τα πειράματά του προκάλεσαν το ενδιαφέρον σε πολλούς και διαφορετικούς μεταξύ τους ανθρώπους. Σύμφωνα με τις ιστορίες που διηγούνται το «βίο και πολιτεία» του θρυλικού πνευματιστή, απευθύνθηκαν στο Μέσινγκ αρκετές από τις πιο γνωστές προσωπικότητες του 20ου αιώνα. Φημολογείται, ότι ήρθαν σ’ αυτόν ο Μαχάτμα Γκάντι, ο πρόεδρος της Πολωνίας Πιλσούντσκι, ακόμα και η Μέριλιν Μονρόε. Όταν ο Χίτλερ ανήλθε στην εξουσία, ο Μέσινγκ επέστρεψε στην Πολωνία. Εκεί, σε ένα από τα θέατρα της Βαρσοβίας, ο Βολφ έκανε την πιο διάσημη προφητεία του. Ο Μέσινγκ είπε: «Αν ο Χίτλερ προχωρήσει σε πόλεμο στην Ανατολή, τον περιμένει ο θάνατος». Αυτά τα λόγια δεν άργησαν να φτάσουν και στον Φύρερ. Ο Χίτλερ εξοργίστηκε. Επικήρυξε το κεφάλι του Μέσινγκ για 200.000 ράϊχσμαρκ. Και ξεκίνησε το ανθρωποκυνηγητό… Μετά την κατάληψη της Βαρσοβίας από τους Ναζί, ο Μέσινγκ συνελήφθη από τη Γκεστάπο. Και αυτή όμως η ιστορία έχει τη δική της «μαγική» διάσταση. Έτσι, λέγεται ότι, όταν η περίπολος της μυστικής αστυνομίας του τρίτου Ράϊχ τον σταμάτησε στο δρόμο, ακολούθησε η παρακάτω στιχομυθία:
Γκεστάπο: Ποιός είσαι;
Μέσινγκ: Ένας καλλιτέχνης.
Γκεστάπο: Λες ψέματα. Είσαι ο Μέσινγκ. Επιτέλους σε βρίσκουμε εβραίε μάγε! Έχουν βαρεθεί να σε περιμένουν στο Βερολίνο.
Και τότε άρχισαν να τον γρονθοκοπούν στο πρόσωπο. Έχασε τις αισθήσεις του και ξύπνησε ήδη στο αστυνομικό τμήμα. Επέζησε μόνο χάρη στο χάρισμά του – την αυθυποβολή. Διέταξε με τηλεπάθεια τους γκεσταπίτες να πάνε στο κελί του. Αυτοί υπάκουσαν και χωρίς να καταλαβαίνουν το γιατί, μπήκαν μέσα. Ο Μέσινγκ τους κλείδωσε, βγήκε έξω και έτρεξε χωρίς δεύτερη σκέψη προς τα σοβιετικά σύνορα.
Στα άδυτα του Κρεμλίνου
Στη Σοβιετική Ένωση τον ήξεραν ήδη. Ο Στάλιν έστειλε αμέσως ένα αεροπλάνο να τον παραλάβει και έδωσε διαταγή να τον μεταφέρουν στο Κρεμλίνο. Η συνοδεία του Μέσινγκ, ήταν άνδρες της σοβιετικής μυστικής αστυνομίας, της περιβόητης Λαϊκής Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων (NKVD). Και έτσι, ξεκινάει η «σοβιετική» περίοδος των θρύλων γύρω από το διάσημο μάγο.
«Δείξτε μου τι μπορείτε να κάνετε», είπε ο Στάλιν. «Ελάτε να με επισκεφτείτε αύριο στο εξοχικό μου». Έτσι απλά, χωρίς ειδική πρόσκληση. «Νομίζω ότι εσείς δεν χρειάζεστε ειδική άδεια για να μπείτε, έτσι δεν είναι;», εξήγησε. Την επόμενη μέρα, ο Μέσινγκ πέρασε μέσα στο εξοχικό του Στάλιν χωρίς να τον ενοχλήσει κανένας. Έκανε όλη την ασφάλεια της κατοικίας να πιστέψει ότι είναι ο Κομισάριος, επικεφαλής της NKVD, Λαβρέντι Μπέρια. Και όλες οι πόρτες άνοιξαν διάπλατα γι’ αυτόν.
Η επόμενη δοκιμασία ήταν πιο δύσκολη. Ο Στάλιν διέταξε τον Μέσινγκ να κάνει ανάληψη από την Κρατική (Κεντρική) Τράπεζα εκατό χιλιάδες ρούβλια. Χωρίς να διαθέτει κανένα απολύτως σχετικό έγγραφο. Την καθορισμένη ημέρα, ο Μέσινγκ πήγε στην Κεντρική Τράπεζα, μπήκε στο κτίριο, έδειξε στον ταμία ένα λευκό φύλλο χαρτί και του ζήτησε εκατό χιλιάδες σε ρευστό. Ο ταμίας έκανε ό,τι ακριβώς του ζητήθηκε. Ο μάγος έβαλε τα χρήματα στην τσάντα και πήγε στο Κρεμλίνο…
Δεν είναι γνωστό εάν ο Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ είχε ακούσει για το Μέσινγκ. Πιθανόν και να είχε. Σε γενικές γραμμές, όλα αυτά τα κόλπα μοιάζουν πολύ με όσα σκαρφίζεται και ο Βόλαντ (διάβολος), στο διάσημο μυθιστόρημά του «Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα»…
Ο Μέσινγκ δεν έπαψε να ασχολείται με προφητείες και στη Ρωσία. Στην αρχή, προέβλεψε ότι δεν θα αργήσει να ξεσπάσει ο πόλεμος. Μάλιστα, ήταν αρκετά ακριβής στις προβλέψεις του, με «άνοιγμα» μιας εβδομάδας. Ο Βολφ είχε πει: «Μέσα στις τελευταίες δέκα ημέρες του Ιουνίου 1941, θα ξεκινήσει πόλεμος» (σ.σ. Ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος άρχισε στις 22.06.1941 – επιχείρηση Μπαρμπαρόσα). Στη συνέχεια, πριν από τον πόλεμο ακόμα, είχε πει ό,τι βλέπει τα σοβιετικά τεθωρακισμένα να εισέρχονται στο Βερολίνο.
Με τον Στάλιν
Με τον Στάλιν είχε μια δύσκολη σχέση. Φυσικά, δεν ήταν ο προσωπικός του μάγος, όπως συνήθως λέγεται. Στην αυλή του, ο Στάλιν δεν χρειάζονταν μάγους και μέντιουμ. Ναι, πράγματι, ο Μέσινγκ μπορούσε να διαβάσει το μυαλό. Αλλά ο Στάλιν γνώριζε από μόνος του τις σκέψεις των ανθρώπων του περιβάλλοντός του. Και τις δικές του σκέψεις, τις απέκρυπτε προσεκτικά από τον καθένα. Ως εκ τούτου, ένας πνευματιστής, με ικανότητες τηλεπάθειας και διόρασης δεν ήταν απαραίτητος δίπλα του. Είναι απίθανο να άρεσε στο Στάλιν κάποιος που θα μπορούσε να διαβάσει τις σκέψεις του. Έτσι και αλλιώς, συναντήθηκαν μόνο μερικές φορές.
Παρ’ όλα αυτά, ο Μέσινγκ επέδρασε στο Στάλιν. Λένε ότι ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς τον φοβόταν. Υπάρχει ένας θρύλος που λέει, ότι ο Μέσινγκ πήγε κρυφά στη βίλα του Στάλιν το Μάρτιο του 1953. Ο Στάλιν τον ρώτησε:
-«Λοιπόν, μπορείς να προβλέψεις το μέλλον. Και για σένα; Ξέρεις πότε θα πεθάνεις;»
-«Μετά από σένα, σύντροφε Στάλιν», απάντησε ο Μέσινγκ.
-«Αυτό σημαίνει, ότι ξέρεις πότε θα πεθάνω;»
-«Πολύ σύντομα».
Ο Στάλιν, από το φόβο του γούρλωσε τα μάτια. Άνοιξε το στόμα του, δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Τα βλέφαρα του βάρυναν. Έπεσε πάνω στο χαλί…
Σίγουρα αυτός είναι ένας μύθος. Αλλά ακούγεται όμορφα. Ο «κακός» βασιλιάς πεθαίνει από το ξόρκι ενός «καλού» μάγου…
Ωστόσο, τον ίδιο το Μέσινγκ τα ξόρκια του δεν τον βοήθησαν. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν σοβαρά άρρωστος και τρομοκρατημένος από την ιδέα του θανάτου. Όταν –στις τελευταίες ημέρες της ζωής του- επρόκειτο να το διακομίσουν στο νοσοκομείο, είπε, κοιτάζοντας το πορτρέτο του: «Όλα τελείωσαν Βόλφ. Δεν θα γυρίσεις πίσω στο σπίτι».
Ο Μέσινγκ πέθανε και το μυστήριο των ικανοτήτων του παραμένει άλυτο. Λένε, ότι στα αρχεία της KGB εξακολουθούν να διατηρούνται διαβαθμισμένα έγγραφα που αφορούν στο Μέσινγκ. Αλλά κανένα έγγραφο δεν μπορεί να εξηγήσει θαύματα.
ΠΗΓΗ: Σύγχρονη Ρωσία
Διαβάστε ακόμη: