Στις 13 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε μια μάχη της ΕΛΑΣ, στο Εργοστάσιο Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι, που θα άλλαζε για πάντα τη ζωή του Θανάση Βέγγου!
Τα γεγονότα που οδήγησαν στη μάχη:
Σύμφωνα με το Βικιπαίδεια, στις 12 Οκτωβρίου 1944 οι 60 Γερμανοί φρουροί του εργοστασίου της Ηλεκτρικής προχώρησαν σε διαπραγματεύσεις με στελέχη του ΕΛΑΣ και την εργοστασιακή επιτροπή του ΕΑΜ. Η συμφωνία ήταν να μη πραγματοποιηθεί επίθεση του ΕΛΑΣ στους Γερμανούς με αντάλλαγμα την μη καταστροφή των υποδομών του εργοστασίου καθώς και την απελευθέρωση των εγκλωβισμένων Ελλήνων εργατών από τους υποχωρούντες Γερμανούς. Οι Γερμανοί φρουροί όντως υποχώρησαν χωρίς να χτυπηθούν και ο ΕΛΑΣ ανάπτυξε φρουρά γύρω του εργοστασίου. Όμως την επομένη μέρα οι Γερμανοί κατέστρεψαν εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων της Shell στο Πέραμα ενώ η φρουρά των 60 Γερμανών της Ηλεκτρικής επέστρεφε για να καταστρέψει το εργοστάσιο. 4 Λόχοι του Ι/6 Τάγματος του ΕΛΑΣ Πειραιά κινήθηκαν εναντίον των Γερμανών, ομάδες ένοπλων πολιτών του ΕΑΜ έκοβαν τηλεφωνικούς στύλους. Σε βοήθεια των μαχητών του ΕΛΑΣ ήρθαν οπλισμένοι εργάτες του εργοστασίου της Ηλεκτρικής υπό τον μηχανικό υπηρεσίας Βενιζέλο Αποστολίδη. Οι Γερμανοί εγκλωβίστηκαν σε κλοιό έξω από το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής, ενώ και ομάδα αστυφυλάκων υπό τον ταξίαρχο Παυσανία Κατσώτα κινήθηκε προς το Κερατσίνι προς βοήθεια των Ελλήνων αντιστασιακών, ενώ και το ΙΙ/6 Τάγμα Κοκκινιάς του ΕΛΑΣ κάλυπτε τα νώτα των αμυνομένων στη περιοχή της Νίκαιας με το Αιγάλεω.
Μετά από πέντε ώρες μάχης οι Γερμανοί εξοντώθηκαν, ενώ χάρη στη μάχη σώθηκε ο ηλεκτροφωτισμός της πρωτεύουσας. Ο ταξίαρχος Κατσώτας καθώς και οι Βρετανοί εξέφρασαν την ευαρέσκεια τους στη διοίκηση του 6ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ[1]. Την επομένη ημέρα της μάχης έγιναν οι κηδείες των μαχητών με πάνδημη συμμετοχή. Οι Γερμανοί αιχμάλωτοι παραδόθηκαν στους Βρετανούς μετά από μερικές μέρες. Το σχέδιο της μάχης το είχε σχεδιάσει η διοίκηση του 6ού ανεξάρτητου Συντάγματος Πειραιά υπό τον καπετάνιο Νίκανδρο Κεπέση και τον στρατιωτικό διοικητή Ταγματάρχη Σωτήρη Κύβελλο.
Πώς συνδέεται ο Βέγγος με τη Μάχη της Ηλεκτρικής:
Ο αγαπημένος μας ηθοποιός, Θανάσης Βέγγος, αναγκάστηκε από νωρίς να μπει στην βιοπάλη. Γεννημένος στις 29/5/1927 στο Νέο Φάληρο, ήταν το μοναχοπαίδι μιας φτωχής οικογένειας. Ήταν επομένως 17 χρονών όταν ο πατέρας του Βαγγέλης, εργάτης στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού στον Πειραιά, αλλά και μαχητής του ΕΛΑΣ Πειραιά, συμμετείχε στην ιστoρική Μάχη της Ηλεκτρικής. Αυτή του η συμμετοχή όμως οδήγησε στην οικονομική καταστροφή της οικογένειας, καθώς ο πατέρας Βέγγος απολύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από την εταιρεία λόγω της συμμετοχής του στην μάχη. Η απόλυση του πατέρα του ανάγκασε τον Θανάση Βέγγο να βγει στη βιοπάλη. Δούλεψε στην επεξεργασία δερμάτων και έκανε μικροθελήματα στη γειτονιά του.
Όταν ο Θανάσης Βέγγος κλήθηκε να υπηρετήσει τη θητεία του, επειδή είχε στιγματιστεί για την ένταξη του στην ΕΠΟΝ στα χρόνια της Κατοχής, ο Θανάσης Βέγγος «υπηρέτησε τη θητεία του» ως κρατούμενος στο Κολαστήριο της Μακρονήσου, όπου παρέμεινε μέχρι το 1951.
Αυτή όμως η κακή του μοίρα, τον οδήγησε στον κινηματογράφο και την αναγνωρισιμότητα! Μετά την απελευθέρωσή του, ένας από τους συγκρατούμενούς του στην εξορία της Μακρονήσου, ήταν ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος. Ο Κούνδουρος συμπάθησε τον Βέγγο και τον πήρε στο μικρό στούντιό του, σαν άνθρωπο για όλες τις δουλειές. Όμως στη συνέχεια, ανίχνευσε το πηγαίο ταλέντο του εθνικού μας κωμικού και αποφάσισε να τον δοκιμάσει ως ηθοποιό. Έτσι η πρώτη ταινία του Βέγγου, γυρίζεται ένα χρόνο μετά την αποφυλάκιση του, το 1952 και είναι η «Μαγική πόλη».
Ο Βέγγος ποτέ δεν αξιοποίησε την οικογενειακή του ιστορία για να αυξήσει την αναγνωρισιμότητα του. Άλλωστε δεν την είχε ανάγκη, καθώς οι εκφραστικές του δυνατότητες και η αστείρευτη ενέργεια του, αλλά και ο καλός χαρακτήρας του τον ανέδειξαν ως έναν από τους πιο αγαπητούς κωμικούς της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου. Όποιος όμως διαβάσει αυτές τις γραμμές, δεν μπορεί παρά να δει με «άλλο μάτι» την ταινία της ώριμης περιόδου του «Τι έκανες στον Πόλεμο Θανάση» (1971).
Σύμφωνα με το veggos.gr, η ταινία διαδραματίζεται στην περίοδο της Κατοχής. Ο Θανάσης είναι ένας εργάτης εργοστασίου, ο οποίος κοιτάει μόνο την δουλειά του και το πως θα εξοικονομήσει λίγο φαγητό. Αντίθετα η αδελφή του Φρόσω βοηθάει όσο μπορεί την αντίσταση κατά των Γερμανών. Ο Θανάσης θα βρεθεί στο δικαστήριο υπερασπιζόμενος τον ταβερνιάρη της γειτονιάς Θόδωρο. Θα καταδικαστεί όμως ο ίδιος για ψευδορκία, σε είκοσι ημέρες φυλάκιση και θα βρεθεί στο ίδιο κελί με πατριώτες αντιστασιακούς. Ανάμεσά τους είναι και ο γνωστός Ιβάν. Όλοι μαζί αποφασίζουν και δραπετεύουν πλην του Θανάση, που μένει μόνος στο κελί. Όταν ο διοικητής ζητάει τον Ιβάν για ανάκριση, ο υπεύθυνος της φυλακής, έντρομος διαπιστώνει την απόδραση και στην θέση του Ιβάν παρουσιάζει τον Θανάση.
Δείτε παρακάτω την ταινία μέσω youtube
Πηγή: veggos.gr, Βικιπαίδεια