Η ναυμαχία του Μίντγουει – Βίντεο ντοκουμέντο αριστούργημα

 Στις 4 Ιουνίου, 1942, η ναυμαχία του Midway ξεκίνησε μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Όταν όλα είχαν τελειώσει στις 7 Ιουνίου, ήταν ξεκάθαρο οτι οι ΗΠΑ είχαν κερδίσει.
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έστειλε τον σκηνοθετη Τζόν Φόρντ στο Μιντγουεϊ Ατολ λίγες μέρες πριν την επίθεση απο τους Ιάπωνες. Ο Φόρντ ήταν ήδη διάσημος στο Χόλιγουντ για «Τα σταφύλια της Οργής» μεταξύ άλλων και όταν του ανατέθηκε ένας διοικητής του Ναυτικού με το Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών (OSS) θεώρησε οτι η «αποστολή» του θα ηταν μια τυπική διαδικασία κατα την διάρκεια της οποίας θα βοηθούσε να στην τεκμηρίωσει ενός μικρού νησιού στον Νότιο Ειρηνικό.

Ωστόσο όταν ήρθε η στιγμή, ο Φόρντ έμαθε οτι η ιδέα που είχε για τον ρόλο του στο νησί ήταν λανθασμένη. Ο Αμερικανός Στρατηγός Σέμαρντ είχε γίνει σαφές «Δε μ ε’νδιαφέρουν οι εικόνες, είπε, θέλω να καταγράψεις με ακρίβεια την βομβιστική επίθεση. Αύριο μας βομβαρδίζουν!»
Η τριήμερη μάχη είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια δύο αμερικανικών πλοίων και πάνω από 300 αμερικανών. Οι Ιάπωνες έχασαν δύο θωρηκτά, τρία αντιτορπιλικά, 275 αεροπλάνα, και σχεδόν 5.000 άνδρες.

Ο Φόρντ τραυματίστηκε κατά την διάρκεια των γυρισμάτων αλλα σύνεχισε να τραβάει. Το αποτέλεσμα ήταν ενα ντοκιμαντέρ αριστούργημα:

Η ναυμαχία του Μιντγουέι (νήσος σε απόσταση περίπου 2.000 χλμ ΒΔ των νήσων Χαβάη) μεταξύ Αμερικανικού και Ιαπωνικού στόλου υπήρξε μια από τις πιο φημισμένες συγκρούσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στον Ειρηνικό. Έλαβε χώρα κάπου 6 μήνες μετά την καταστροφή στο Περλ Χάρμπορ, στις 4 ως 7 Ιουνίου 1942, και θεωρείται σημείο στροφής της μέχρι τότε ακατάσχετης νικηφόρας πορείας των Ιαπώνων στον Ειρηνικό. Αρκετοί ιστορικοί την χαρακτήρισαν ως το «Ελ Αλαμέιν» του Ειρηνικού, αλλά κάπου 50 χρόνια αργότερα άλλοι μελετητές την θεώρησαν ως «ανέλπιστη νίκη», η οποία ωστόσο για πρώτη φορά έδρασε σαν ισχυρό αντίβαρο στην εξαιρετικά μειονεκτική θέση των ΗΠΑ από την αρχή του πολέμου έναντι της Ιαπωνίας.