Τι σημαίνει η απόφαση του ιταλικού δικαστηρίου για τις γερμανικές αποζημιώσεις και γιατί μας αφορά άμεσα;
Όπως εξήγησε στο OnAlert η δικηγόρος κ. Χριστίνα Σταμούλη, με την απόφαση αυτή παραμένει ενεργή η εκτέλεση της απόφασης του Πρωτοδικείου της Λειβαδιάς – όπου είχαν προσφύγει οι Διστομίτες – στην Ιταλία, παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που επικαλείτο την ετεροδικία.
Να θυμίσουμε ότι οι Διστομίτες είχαν παλιότερα δικαιωθεί ( και ) στα ιταλικά δικαστήρια και είχαν προχωρήσει σε κατασχέσεις γερμανικής περιουσίας στην Ιταλία. Η απόφαση όμως αυτή μπλοκαρίστηκε με την προσφυγή στην Χάγη από την Γερμανία .
Το Εθνικό Συμβούλιο
Επίσης με ανακοίνωσή του το <,Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών>> αναφέρει για το Δίστομο: »Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας, κατά την συνεδρίαση της 23ης Σεπτεμβρίου του 2014 εξέτασε το προδικαστικό ερώτημα, που είχε υποβληθεί από κατώτερο ιταλικό δικαστήριο (της Φλωρεντίας), περί του εάν ο τρόπος με τον οποίο η Ιταλική κυβέρνηση είχε επιλέξει για να συμμορφωθεί με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης του 2012 είναι ή όχι συνταγματικός.Έτσι σε χθεσινή του απόφαση (22 Οκτωβρίου 2014) το Ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε, στον ανώτατο βαθμό, ότι οι διατάξεις του ιταλικού νομοθετικού διατάγματος του 2013,που εγγυώνται την ισχύ του προνομίου της ετεροδικίας, δεν έχουν εφαρμογή σε περιπτώσεις εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Η Γερμανία το 2009 είχε προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης παραπονούμενη ότι, τα Ιταλικά δικαστήρια με το να επιτρέπουν την εκτέλεση της αποφάσεως του πρωτοδικείου Λειβαδιάς (του 1997) σε βάρος της – δίνοντας την δυνατότητα στα θύματα του Διστόμου να αποζημιωθούν μέσω της κατάσχεσης περιουσίας του Γερμανικού κράτους σε ιταλικό έδαφος - παραβιάζουν το προνόμιο της ετεροδικίας, δηλαδή τον κανόνα του διεθνούς δίκαιου που δεν επιτρέπει ένα κράτος να δικαστεί από τα δικαστήρια άλλου ξένου κράτους».
Με δυο λόγια η νέα απόφαση ουσιαστικά ανοίγει ξανά το θέμα για δικαίωση των Διστομιτών!