Πριν την πτώση του τείχους του Βερολίνου ηταν πολλοί αυτοι που με ευφάνταστους τρόπους προσπάθησαν να αποδράσουν!
Σ’ ένα Αερόστατο
Το 1979, οκτώ άτομα πέταξαν πάνω από το Τείχος του Βερολίνου σε ενα αυτοσχέδιο αερόστατο που δημιούργησαν απο μικρά κομμάτια νάιλον υφάσματος. Για να αποφύγουν τα μάτια της Στάζι οι οικογένειες των Hans Strelczyk και Gunter Wetzel μάζευαν κρυφά μικρά κομμάτια απο πανί κατα την διάρκεια ενος μεγαλου χρονικού διαστήματος. Μετά την διαφυγή τους, η κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας άρχισε να ελέγχει αυστηρά τις αγορές υφάσματος.
Μέσα από υπόγειες σήραγγες
Δεκάδες άνθρωποι διέσχισαν τα σύνορα της Γερμανίας μεσα απο μια σειρά από υπόγειες σήραγγες που συχνά χρειαζόντουσαν μήνες για να σκάψουν. Περισσότερες από 70 τέτοιες σήραγγες έχουν ανακαλυφθεί, το 20% των οποίων οδήγησε σε επιτυχημένες αποδράσεις. Το 1962, περίπου μία 10 συνταξιούχοι, με επικεφαλής ένα 81, έσκαψαν και δραπέτευσαν μέσα από μια σήραγγα που ειναι πλέον γνωστή ως Seniorentunnel («Τούνελ Ηλικιωμένων»).
Με ακροβατικά
Το 1963, στην Ανατολική Γερμανία ο ακροβάτης Χορστ Κλάιν περπάτησε σε ένα καλώδιο υψηλής τάσης που εκτεινόταν καθ’ όλη την επέκταση του Τείχους του Βερολίνου. Έπεσε από το τεντωμένο σχοινί – αλλά προσγειώθηκε στα δυτικά.
Χρησιμοποιώντας ένα στρώμα αέρως
Το 1975, στην Ανατολική Γερμανία ο στρατιώτης Ingo Bethke ονειρευόταν να ταξιδέψει ανά τον κόσμο. Μια νύχτα τον Μάιο, ο νεαρός άνδρας έκανε μια τρύπα στον φράχτη στα σύνορα, πέρασε απο τις νάρκες και κολύμπησε κατά μήκος του ποταμού Έλβα σε ένα στρώμα αέρως.
Χρησιμοποιώντας Zipline
Το 1983, ο αδελφός του Ingo Bethke του, ο Holger, όπως και ο αδελφός του, χρησιμοποίησε μια εξίσου δημιουργική μέθοδο: με καλώδια χάλυβα και μια ξύλινη τροχαλία, ο Bethke δημιούργησε μια αυτοσχέδια γραμμή και ουσιαστικά πέταξε απο την πολυκατοικία του σε ένα σπίτι στην άλλη πλευρά.
Σε ένα “σοβιετικό” Αεροπλάνο
Οι αδελφοί Betheke είχε και έναν τρίτο αδελφό στα ανατολικά, οπότε στις αρχές του 1989, αποφάσισαν να πάνε πίσω και να τον φέρουν μαζί τους. Ο Ingo και ο Holger έκαναν μαθήματα πτήσης αγόρασαν δύο μικρά αεροπλάνα και ζωγράφισαν τα Σοβιετικά αστέρια σε ένα από αυτά. Ντυμένοι με στρατιωτικές στολές, οι αδελφοί πέταξαν πάνω από τα σύνορα, πήραν το τρίτο αδελφό – Egbert – και πέταξαν και πάλι προς τα δυτικά. Η αποστολή πέρασε απαρτηρήτη.
Μέσω Κίνας
Το 1987, ένας νεαρό ζευγάρι απο την Ανατολική Γερμανία ταξίδεψε κρυφά από το Βερολίνο στην Κίνα, προκειμένου να φτάσει στη πρεσβεία της Δυτικής Γερμανίας στο Πεκίνο. Μετα απο σχεδόν 6.000 μίλια, η γυναίκα αποφάσισε να επιστρέψει στο σπίτι της στο Ανατολικό Βερολίνο, ενώ ο άνδρας πήρε το Δυτικό-γερμανικό του διαβατήριο και ξεκίνησε μια νέα ζωή.
Με κάρτες μέλους Playboy
Από μακρυά, οι κάρτες μέλους στο Playboy για τη Λέσχη του Μονάχου έμοιαζαν πολύ με διπλωματικά διαβατήρια. Ως αποτέλεσμα, οι συνοριοφύλακες κατά καιρούς άφηναν να περάσει όποιος έδειχνε τις κάρτες του Playboy
Μέσα απο υπονόμους
Στις 13 Αυγουστου του 1961 – την ημέρα που το Τείχος του Βερολίνου χτίστηκε – η Karin και ο Karl-Heinz Albert πανικοβλήθηκαν και μπήκαν καταλάθος σ’ενα υπόγειο αποχετευτικό δίκτυο και απεδρασαν. Τελικά, περισσότερα από 100 άτομα περασαν στο Δυτικό Βερολίνο, μέσω του συστήματος αποχέτευσης.
«Το τελευταίο τρένο για την Ελευθερία»
Το 1961, μηχανοδηγός Χάρι Deterling οδήγησε ένα τρένο μέσα από το Τείχος του Βερολίνου σε πλήρη ταχύτητα, αποκαλώντας το το «τελευταίο τρένο για την ελευθερία.» Το τρένο έκανε στάση στην περιοχή του Δυτικού Βερολίνου, Spandau. Ο Deterling και η οικογένειά του επέλεξε να μείνουν στα δυτικά, αλλά πολλοί από τους επιβάτες της αμαξοστοιχίας επέστρεψαν στα σπίτια τους, στα ανατολικά.
Πηγή – Buzzfeed
Μετάφραση/Επιμέλεια – OnAlert