Β’ Παγκόσμιος: Το κόλπο των Σοβιετικών με τα τανκς που οδήγησε στη νίκη!

Μετάφραση-Επιμέλεια: OnAlert
Πηγή: Liveleak

Η Γερμανία, όπως η Ιταλία, επέμενε στο σχεδιασμό και τη χρήση «παλιού τύπου» τεχνικών κατασκευής για σχεδόν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των τανκς.

Αυτές οι μέθοδοι κατασκευής είναι χρονοβόρες και οι διαδικασίες περιλαμβάνουν μεταλλοτεχνία, σφυρηλάτηση και χειροποίητης τοποθέτηση. Ο μεγάλος χρόνος κατασκευής δεν είναι πρόβλημα όταν πρόκειται για σπορ αυτοκίνητα ή για κατασκευή ρολογιών σε καιρό ειρήνης – αλλά σε καιρό πολέμου, όπου η μαζική παραγωγή όπλων είναι απαραίτητη, και τα προϊόντα τροφοδοτούν το πεδίο της μάχης και καταναλώνονται σε μερικές εβδομάδες ή ακόμη και σε μερικές μέρες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του ρωσικού T-34:

Το T-34 ήταν ένα πολύ αποτελεσματικό τανκ, αλλά εντελώς απέριττο όσον αφορά τις ανέσεις προσωπικού αλλά και σε μηχανικά μέρη. Είχε μόνο τα απολύτως απαραίτητα, όπως έκριναν οι τότε σχεδιαστές. Είναι χαρακτηριστικό πως τα καθίσματα των διοικητών και των οπλιτών δεν περιστρέφονταν με τον πυργίσκο, το δάπεδο ήταν σταθερό και τα μέλη του πληρώματος έπρεπε να μετακινούνται μόνοι τους ανάλογα με την κίνηση του πυργίσκου!

Ως εκ τούτου ήταν απολύτως εφικτό για τους Ρώσους να παράγουν γρήγορα και μαζικά πάνω από 50.000 τανκς Τ-34, ενώ την ίδια ώρα η παραγωγή των «εκλεπτυσμένων» Γερμανών είχε παραμείνει χαμηλά. Το 1942-1944, οι Γερμανοί ήταν σε θέση να παράγουν μόλις 1400 δικά τους τανκς Tiger Ι, και αν και η δύναμη ισχύος του ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη του ρωσικού σε αναλογία 10/1, το Tiger δεν μπόρεσε να κάνει τη διαφορά στον πόλεμο που οδήγησε σε συντριπτική ήττα των Γερμανών.

Δείτε το εκπληκτικό ιστορικό βίντεο που μας διδάσκει πολλά για τα εξοπλιστικά σε εμπόλεμη περίοδο:

Μετάφραση-Επιμέλεια: OnAlert
Πηγή:
Liveleak