Ξεκίνησαν στις Βρυξέλλες οι εργασίες της 75ης Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ- Τουρκίας, υπό την Προεδρία του Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη, και στην οποία συμμετέχουν 49 Ευρωβουλευτές και Βουλευτές της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.
Στις διήμερες εργασίες της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας ιδιαίτερη έμφαση από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα δοθεί στις τουρκικές προκλήσεις και την παραβίαση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, στην κατάσταση στη ΝΑ Μεσόγειο καθώς και στα τελευταία γεγονότα στο χώρο της Εγγύς Ανατολής με τη δράση των ισλαμιστών (τζιχαντιστών) του ISIL.
Στις εργασίες της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας συμμετέχουν ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση κ. Γιοχάνες Χαν, ο οποίος θα παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, και ο κ. Βολκάν Μποζκίρ, Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας και επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Η Κ. Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στην οποία ανήκει η Νέα Δημοκρατία, καταδίκασε μετά τις συντονισμένες ενέργειες Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών- κατηγορηματικά και απόλυτα- τις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Μάλιστα για το θέμα αυτό αναμένεται να υιοθετηθεί και καταδικαστικό ψήφισμα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη, το οποίο έχει ως βάση το ψήφισμα του ΕΛΚ.
Ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής, ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης έκανε την εξής δήλωση:
«Οι εργασίες της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας έχουν μεγάλη σημασία για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Η ΕΕ είναι ο σημαντικότερος στρατηγικός εταίρος για την Τουρκία. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, δίνουν κίνητρα στην τουρκική κυβέρνηση να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. Όμως, οι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, ενός κράτους μέλους της ΕΕ, και η κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή έρχονται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές της ΕΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Στασιμότητα στην πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας
Αξιολογώντας τις μέχρι σήμερα 74 Ολομέλειες της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, το ΕΚ (Διεύθυνση Εξωτερικών Υποθέσεων) σημειώνει ότι:
1. Από τον Οκτώβριο του 2005 που άρχισαν οι διαπραγματεύσεις της ένταξης με την Τουρκία, έχουν εξετασθεί μόνο 14 Κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εκ των οποίων μόνο το ένα έχει κλείσει.
2. Από το 2006 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις σε 8 Κεφάλαια λόγω της πολιτικής της Τουρκίας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία.
3. Επιπλέον, αποφασίσθηκε ότι κανένα κεφάλαιο δε θα κλείσει όσο η Τουρκία δεν εφαρμόσει πλήρως το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Σύνδεσης.
4. Η αδυναμία της Τουρκίας να παρέχει εχέγγυα για την εξέταση των Κεφαλαίων 23 (Δικαστικός Τομέας και Θεμελιώδη Δικαιώματα) και 24 (Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια) κινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο την ενταξιακή πορεία της χώρας.
5. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, σε δήλωσή του, υποστηρίζει την ανάγκη διακοπής της διεύρυνσης της Ευρώπης και στην ιστοσελίδα του η Τουρκία αναφέρεται χαρακτηριστικά ως μια χώρα η οποία βρίσκεται μακριά από την ένταξη στην ΕΕ.
6. Την τελευταία πενταετία δεν εξεδόθη κοινή ανακοίνωση μετά από 12 συναντήσεις της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας
7. Η θέση σε ισχύ της συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας αποτελεί ευκαιρία για την προώθηση κατάργησης θεώρησης εισόδου στους Ευρωπαίους πολίτες.
8. Η Τουρκία έχει υποτιμήσει τον κίνδυνο που πηγάζει από το Ισλαμικό Κράτος (ISIL) και συνιστά διστακτικό εταίρο στον αγώνα κατά του ISIL.
Παρέμβαση και από Βόζεμπεργκ
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ – Τουρκίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ κατόπιν παρέμβασής της, κάλεσε τον Τούρκο Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και επικεφαλής για θέματα Ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ κ. Bozkir να απαντήσει, αν προτίθεται η Τουρκική πλευρά, ως ένδειξη καλής θέλησης και ενόψει της συνάντησης κορυφής του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, στις 5 Δεκεμβρίου 2014 στην Αθήνα, να αποσύρει το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Μπαρμπαρός από την Κυπριακή ΑΟΖ.
Παράλληλα, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής ζήτησε την άρση της τουρκικής οδηγίας NAVTEX για τη διενέργεια περαιτέρω ερευνών σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να σταματήσουν επιτέλους οι συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο καθώς η τουρκική προκλητικότητα δεν έχει θέση σε μία Ευρώπη αξιών, που σέβεται τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.
Τέλος, η κα. Βόζεμπεργκ απηύθυνε ερώτημα και προς τον Επίτροπο κ. Johannes Hahn, αρμόδιο για θέματα πολιτικής γειτνίασης και διεύρυνσης της ΕΕ, αναφορικά με το αν προβλέπει η ΕΕ μία πιο αυστηρή αντίδραση σε περίπτωση συνέχισης των τουρκικών παραβιάσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ο κ. Hahn αποφεύγοντας ευθεία απάντηση, διαμήνυσε ότι … αν δε λυθεί το Κυπριακό η Τουρκία δεν πρόκειται να εισχωρήσει στην ΕΕ.