Ο Ερντογάν έβαλε στοίχημα, πήρε το ρίσκο και αποφάσισε να αγοράσει τους S-400 από την Ρωσία και από την Παρασκευή τα ρωσικά αεροσκάφη καταφθάνουν στην αεροπορική βάση Μούρτεντ της Άγκυρας για να παραδώσουν φορτία και τμήματα των πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας.
Η κίνηση να προχωρήσει σε στρατιωτική αλλά και στρατηγική εμβάθυνση με τον Πούτιν και τη Μόσχα, ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στα υπόλοιπα συμμαχικά κράτη-μέλη του NATO, με πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal να αναφέρει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος πρέπει να «υποφέρει» για την αυτή την επιλογή.
Καθώς η Τουρκία αρχίζει να παραλαμβάνει τμήματα των πυραυλικών συστημάτων S-400, της Ρωσίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να τερματίσουν τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα του stealth μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς F-35, αλλά και οι αξιωματούχοι του NATO να εξετάσουν κατά πόσον η Τουρκία εξακολουθεί να ανήκει στη Συμμαχία.
Αυτό είναι το ζήτημα που θέτει το άρθρο της WSJ, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει πως οι S-400 αποτελούν απειλή για την άμυνα των ΗΠΑ και του NATO.
Παράλληλα, έχει καταστεί σαφές πως όχι μόνο θα υπάρξουν οικονομικές κυρώσεις, αλλά και το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο αποκλεισμού της Τουρκίας όχι μόνο από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, αλλά και από τη διατλαντική συμμαχία.
Το NATO, τα F-35 και οι S-400
Παρ’ όλα αυτά, τα πρώτα ρωσικά αεροσκάφη ξεκίνησαν από την Παρασκευή να προσγειώνονται στην Άγκυρα, δίνοντας έτσι και επίσημα το «σήμα» για την έναρξη της διαδικασίας παράδοσης και εγκατάστασης των συστημάτων στην τουρκική επικράτεια.
Μέχρι χθες, είχαν φτάσει στην Τουρκία οκτώ ρωσικά αεροσκάφη, σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης και το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας.
Στο δημοσίευμα της WSJ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «τουλάχιστον αυτή η εξέλιξη θα έπρεπε να σημαίνει το τέλος της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35, αφού οι πύραυλοι S-400 έχουν σχεδιαστεί για να καταρρίψουν τα αεροπλάνα του NATO».
Αυτό όμως δεν θα «έσπρωχνε» τον Ερντογάν στην «αγκαλιά» του Ρώσου Προέδρου Πούτιν ;
Η WSJ προσθέτει ότι «πράγματι η έξοδος της Τουρκίας από το NATO θα ήταν μια νίκη για την Ρωσία, ενώ παράλληλα οι ΗΠΑ θα έχαναν την αεροπορική τους βάση στο Incirlik και η Τουρκία να μπορούσε πλέον να επιτεθεί ανοιχτά στους συμμάχους των Αμερικανών στη βόρεια Συρία.
Ο διάδοχος του Ερντογάν θα μπορούσε να επανεξετάσει τις τεταμένες σχέσεις Τουρκίας και Δύσης , με αποτέλεσμα την άρση του αποκλεισμού της Άγκυρας από το NATO και την επανένταξή της στη Συμμαχία».
Το δημοσίευμα της Wall Street Journal συνεχίζει λέγοντας ότι «ο Ερντογάν πρέπει να υποστεί ορισμένες συνέπειες, ειδάλλως οι υποχρεώσεις στο NATO δεν έχουν καμία απολύτως σημασία. Ο Πρόεδρος Τραμπ παρουσιάστηκε πιο μετριοπαθής στη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο στη Σύνοδο των G-20 στην Ιαπωνία, με τον τελευταίο να ερμηνεύει την στάση αυτή με λάθος τρόπο και να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι θα γλύτωνε από τις αμερικανικές κυρώσεις».
Καταλήγοντας, το άρθρο επισημαίνει σε αυστηρό ύφος πως «σε περίπτωση που ο Αμερικανός Πρόεδρος διστάσει στην μπλόφα του Ερντογάν, τότε το αμερικανικό Κογκρέσο πρέπει να δείξει στον Τούρκο Πρόεδρο το κόστος της προδοσίας ενός συμμάχου».
Πηγή: Ahval