«Καμιά στρατιωτική δράση δεν θα είναι μονομερής. Πρέπει να περιλαμβάνει τους διεθνείς συμμάχους μας», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός προς δημοσιογράφους αφού ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα συνομίλησαν επίσης με την Τουρκία, την Ιορδανία και άλλους εταίρους για ενδεχόμενα αντίποινα του καθεστώτος του Άσαντ σε περίπτωση επιθέσεων, δήλωσε η πηγή αυτή.
»Είναι δυνατόν η συριακή κυβέρνηση να κάνει εκ νέου χρήση χημικών όπλων. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αυτή την υπόθεση», πρόσθεσε.
Αν οι ΗΠΑ δεν επέμβουν στρατιωτικά, αυτό θα στείλει ένα επικίνδυνο σήμα στα άλλα καθεστώτα που διαθέτουν αποθέματα χημικών όπλων, κυρίως στη Νότια Κορέα, δήλωσε ακόμη.
»Υπάρχει σ’ αυτό μια ανθρωπιστική διάσταση», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Ποιο μήνυμα στέλνουμε στον κόσμο, όταν μια κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιεί ατιμωρητί τα πιο αποτρόπαια όπλα, τα χημικά όπλα, εναντίον του ίδιου του λαού της;»
Αυτός ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος δεν θέλησε να διευκρινίσει αν το σχέδιο επίθεσης προβλέπει δράση πέραν της χρήσης πυραύλων κρουζ και αν θα είναι απαραίτητο να σταλούν μαχητικά αεροπλάνα μέσα στο συριακό εναέριο χώρο.
»Μελετάμε όλες τις επιλογές», δήλωσε.
Ένας δεύτερος αξιωματούχος διευκρίνισε πως η κυβέρνηση Ομπάμα συνεχίζει να εργάζεται για να προσδιορίσει τους ακριβείς στόχους μιας ενδεχόμενης επέμβασης, ο στόχος της οποίας θα είναι να αποτραπεί ο Μπασάρ αλ Άσαντ να χρησιμοποιήσει και πάλι χημικά όπλα και να εξουδετερωθούν τα μέσα του για να το κάνει.
Η πηγή αυτή επιβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν συριακά αντίποινα. «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε οποιαδήποτε συριακή απάντηση» ή οποιαδήποτε αντίδραση «από εξωτερικά μέρη, όπως το Ιράν ή η Χεζμπολάχ στο Λίβανο».
Η θέση του ΝΑΤΟ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, δήλωσε σήμερα πως μία πλειάδα από πηγές συγκλίνουν στο ότι οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ευθύνονται για τη χρήση χημικών όπλων στην εμφύλια σύρραξη στη Συρία.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των πρεσβευτών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Ράσμουσεν δήλωσε πως η χρήση τέτοιων όπλων είναι «απαράδεκτη και δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη», μολονότι δεν είπε το παραμικρό για το ποια θα μπορούσε να είναι αυτή η απάντηση. «Αυτό αποτελεί μία οφθαλμοφανή παραβίαση των μακρόχρονων κανόνων και της εφαρμογή της. Όσοι είναι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν», επισήμανε. Ο Ράσμουσεν υπογράμμισε πως η Συμμαχία θα «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς» την κατάσταση στη Συρία. Στο μεταξύ η ομάδα των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα επέστρεψε σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο, όπου διαμένει στην κεντρική Δαμασκό, μετά την δεύτερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην περιοχή στα περίχωρα της πρωτεύουσας, σύμφωνα με ανταποκριτή του Ρόιτερς και φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ είχαν αναχωρήσει από το ξενοδοχείο τους στην Δαμασκό γύρω στις 10:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) με έξι αυτοκίνητα και μετέβησαν, σύμφωνα με τους Σύρους αντάρτες, στην ανατολική Γούτα, μια από τις περιοχές που επλήγησαν από την επίθεση με τη χρήση χημικών όπλων που πιστεύεται ότι έγινε την 21η Αυγούστου και η οποία αποδίδεται στο συριακό καθεστώς.