Απομακρύνεται η Τουρκία από τη Δύση; Τι θέλει στον Αραβικό κόσμο; Πόσο σημαντική είναι η σύγκρουσή της με τη Γαλλία και μέχρι πού μπορεί να φτάσει; Θέλει να παραμείνει στο ΝΑΤΟ;
Πάνω σε αυτά τα θέματα συζητήσαμε με τον διακεκριμένο Έλληνα διεθνολόγο του εξωτερικού Δρ. Δημήτρη Τσαρούχα, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Bilkent στην Άγκυρα και λέκτορα στο Georgetown University στη Ουσάνγκτον.
Ο Δρ. Τσαρούχας μας εξήγησε ότι κύριο χαρακτηριστικό της Τουρκίας είναι ο μιλιταρισμός της εξωτερικής της πολιτικής.
Η αποτυχία της Αραβικής Άνοιξης οδήγησαν την Τουρκία στο να αναθεωρήσει την εξωτερική της πολιτική και να χρησιμοποιήσει βία, απομονώνοντας χώρες όπως τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία. Η πολιτική της την οδηγεί σε συνεχόμενα αδιέξοδα στην περιοχή και θα χρειαστεί να την αναθεωρήσει.
Οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ υποφέρουν αυτό το διάστημα και παραμένουν εντός ορίων χάρη στην προσωπική σχέση Τραμπ – Ερντογάν.
Πολλές κινήσεις της Τουρκίας έχουν ενοχλήσει μέλη το ΝΑΤΟ, ωστόσο σε πολιτικό επίπεδο διαφαίνεται ότι επιθυμεί να παραμείνει εντός της Συμμαχίας.
Η σύγκρουση που υπάρχει μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας αναμένεται να συνεχιστεί. Ωστόσο, η επιθυμία του γαλλογερμανικού άξονα να παίξει ένα διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας θέτει όρια στις διμερείς συγκρούσεις μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας.
Η συνέντευξη εντάσσεται στο νέο κύκλο εκπομπών που ξεκίνησε το OnAlert με γενικό πλαίσιο «Ελλάδα: Εθνική και Διεθνής Ασφάλεια» με πρωτοβουλία του Προγράμματος «Η Ελλάδα στην Ατλαντική Συμμαχία: η προστιθέμενη αξία»
Την επιμέλεια και τον συντονισμό κάνει η Μαριλίζα Αναστασοπούλου.