Τουρκία: Ο Ερντογάν υπέγραψε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο NATO

Ο πρόεδρος της Τοουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε σήμερα, Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023, το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο NATO. 

Ο Τούρκος πρόεδρος υπέβαλε το αίτημα της Σουηδίας για ένταξη στη Συμμαχία στο τουρκικό Κοινοβούλιο, όπου θα γίνει η τελική επικύρωση. Πλέον το τουρκικό κοινοβούλιο έχει τον λόγο για το ζήτημα διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, ο Ερντογάν έχει εκδηλώσει αμφιβολίες ότι το κοινοβούλιο στη χώρα του θα αποφασίσει εύκολα για την ένταξη της Σουηδίας. Πολλάκις έχει αναφέρει ότι «το κοινοβούλιο θα τηρήσει την υπόσχεσή του αν και οι ΗΠΑ τηρήσουν την υπόσχεσή τους για την πώληση των F-16 στην Τουρκία», συνδέοντας έτσι και το ζήτημα απόκτησης των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών από την Άγκυρα.

Η Σουηδία χαιρετίζει την απόφαση Ερντογάν

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον χαιρέτισε σήμερα την υποβολή από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση νομοσχεδίου για την επικύρωση της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Τώρα απομένει στο κοιβούλιο να ασχοληθεί με το ζήτημα», δήλωσε ο Κρίστερσον στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. «Ανυπομονούμε να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ».

Η Σουηδία αιτήθηκε την ένταξή της στο NATO τον περασμένο χρόνο έπειτα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τα περισσότερα μέλη της Συμμαχίας επικύρωσαν γρήγορα το σουηδικό αίτημα. Αλλά όχι και η Τουρκία, η οποία επικαλέστηκε ανησυχίες ως προς την συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.

Έπειτα από μήνες άσκησης πιέσεων, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε στην σύνοδο κορυφής του NATO στο Βίλνιους τον Ιούλιο ότι θα προωθήσει το σουηδικό αίτημα προς επικύρωση στο τουρκικό κοινοβούλιο, όταν ανοίξει και πάλι τον Οκτώβριο μετά τις θερινές διακοπές.

Η Τουρκία ζητά από την Στοκχόλμη να κάνει περισσότερες ενέργειες σε σχέση με όσους ζουν στην Σουηδία και ανήκουν κυρίως στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και τους «Γκιουλενιστές», μια οργάνωση την οποία η Άγκυρα θεωρεί υπεύθυνη για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Φωτυογραφία αρχείου Reuters