Το «στρατιωτικό πορτοφόλι» της ΕΕ στη ΣΣΑΣ

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ)στην Θεσσαλονίκη έκανε, αντιπροσωπεία του χρηματοδοτικού μηχανισμού << ΑΤΗΕΝΑ>> της ΕΕ όπου και ενημερώθηκε για την αποστολή και τις δυνατότητες της Σχολής.
       
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ανάληψης της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την χώρα μας. 

Η …φήμη που κυκλοφόρησε ότι έφερε και …μετρητά για τα έξοδα του Επιχειρησιακού Στρατηγείου Λάρισας της ΕΕ που διευθύνει την στρατιωτική Αποστολή στην Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής (EUFOR RCA) δεν επιβεβαιώνεται – εμείς μάλιστα δεν την πήραμε στα σοβαρά. Ξέρουμε από επίσημες πηγές ότι ένα ποσόν έχει εγκριθεί και η εκταμίευσή  του – όταν γίνει,αν δεν έχει γίνει ήδη – θα γίνει δια των πάγιων διαδικασιών….

Στα σοβαρά τώρα, ο  χρηματοδοτικός μηχανισμός << ΑΤΗΕΝΑ>  είναι ένας μηχανισμός που διαχειρίζεται τη χρηματοδότηση των κοινών εξόδων των επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν στρατιωτικές συνέπειες ή συνέπειες στην άμυνα. Το πράττει δε εξ ονόματος των κρατών μελών της ΕΕ που συμμετέχουν στη χρηματοδότηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης- προφανώς και από την Ελλάδα. 

Οι εισφορές στο μηχανισμό ΑΘΗΝΑ γίνονται ως εξής:
Σύμφωνα με το άρθρο 41.2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι συνεισφορές των κρατών μελών στο μηχανισμό »ΑΘΗΝΑ» γίνεται με βάση την κλίμακα Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος. Συγκεκριμένα, τα κράτη μέλη καταβάλλουν ετήσια το μερίδιό τους με βάση το μέγεθος της οικονομίας τους.
Ο λογαριασμός »ΑΘΗΝΑ» συστάθηκε από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Μαρτίου 2004. Η νομική βάση του μηχανισμού »ΑΘΗΝΑ» τροποποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2011.

Επί του παρόντος, πέντε ενεργέ στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ  επωφεληθούν από τη χρηματοδότηση του λογαριασμού »ATHENA», η οποία παρέχεται από 27 κράτη μέλη της ΕΕ.
Οι λειτουργίες αυτές είναι:
• EUFOR ALTHEA ,
• EUNAVFOR ATALANTA ,
• EUTM ΣΟΜΑΛΙΑ ,
• EUTM ΜΑΛΙ ,
• και τελευταία η EUFOR RCA, στην  Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής .

Ο λογαριασμός »ΑΘΗΝΑ» διαχειρίζεται τη χρηματοδότηση των κοινών εξόδων για τις πράξεις αυτές, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν τις μεταφορές, τις υποδομές και τις ιατρικές υπηρεσίες, καθώς και τις δαπάνες που Nation Borne, που περιλαμβάνουν διαμονή, τα καύσιμα, και παρόμοιες δαπάνες που συνδέονται με τα εθνικά σώματα.
Στο παρελθόν, ΑΘΗΝΑ χρηματοδότησε τις ακόλουθες ενέργειες εργασίες / support:
• AMIS 2 (Σουδάν) (Ιούνιος 2005 – Δεκέμβριος 2007)
• EUFOR RD Congo (Ιούνιος – Νοέμβριος 2006)
• EUFOR στο Τσαντ RCA (Ιανουάριος 2008 – Μάρτιος 2009)
• EUFOR Λιβύη (Απρίλιος-Νοέμβριος, 2011) 

Ο χρηματοδοτικός μηχανισμός »ΑΘΗΝΑ» διοικείται από διαχειριστή και τελεί υπό την εξουσία  ειδικής επιτροπής που αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών μελών που συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση της κάθε επιχείρησης.
Τι ακριβώς χρηματοδοτείται μέσω του μηχανισμού »ΑΘΗΝΑ»;
Σύμφωνα με τα επίσημα κείμενα ο λογαριασμός ATHENA μπορεί να χρηματοδοτήσει, για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ, τα λεγόμενα «κοινά» που διατυπώνονται στα παραρτήματα που επισυνάπτονται στην απόφαση του Συμβουλίου για τη θέσπιση μηχανισμού ΑΘΗΝΑ.
Σε όλες τις περιπτώσεις:

• Εφαρμογή HQ και των δαπανών λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων ταξιδιού, πληροφορίες του υπολογιστή, τη διοίκηση, την ενημέρωση του κοινού, προσωπικό που προσλαμβάνεται επιτόπου, Αρχηγείο (FHQ) ανάπτυξη και κατάλυμα.
• Για δυνάμεων στο σύνολό τους, τις υποδομές, ιατρικές υπηρεσίες (στο θέατρο), την ιατρική εκκένωση, την αναγνώριση, την απόκτηση πληροφοριών (δορυφορικές εικόνες).
• Οι επιστροφές προς / από το ΝΑΤΟ ή σε άλλους οργανισμούς (π.χ. ΟΗΕ) 

Εάν το Συμβούλιο αποφασίσει: έξοδα μεταφοράς και στρατωνισμού των δυνάμεων, πολυεθνικό Αρχηγείο κάτω από το επίπεδο FHQ.
Όταν ζητηθεί από τον διοικητή επιχείρησης και εγκρίνονται από την Ειδική Επιτροπή:
• Στρατώνες και τα καταλύματα / Υποδομών, απαραίτητο πρόσθετο εξοπλισμό, ιατρικές υπηρεσίες, απόκτηση πληροφοριών (θέατρο πληροφοριών, αναγνώρισης και επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένης της Air στο Ground Surveillance & Reconnaissance, ανθρώπινη νοημοσύνη).
• Άλλες κρίσιμες ικανότητες θεάτρου (αποναρκοθέτηση, χημική, βιολογική, ραδιολογική και πυρηνική (ΧΒΡΠ) προστασία, αποθήκευση και καταστροφή των όπλων) 
• Ο λογαριασμός »ATHENA» μπορεί επίσης να κάνει προ-χρηματοδότηση άλλων δαπανών σε σχέση με μια επιχείρηση, ιδίως στον τομέα της πραγματικής υποστήριξης.
Οχι σε »έξτρα» ελληνικά έξοδα για την EUFOR RCA

Κατά την δική μας εκτίμηση και με βάση  όλα τα παραπάνω και το γενικό πνεύμα της αποστολής, ο λογαριασμός ΑΘΗΝΑ μπορεί να καλύψει και τα έξοδα για τις επικοινωνίες και δεν πρέπει να δεχθούμε , όπως ακούγεται ότι πιέζουν κάποιοι,  να αναλάβουμε τα έξοδα για αλλαγές κλπ όσον αφορά τα συστήματα επικοινωνιών του Στρατηγείου Λάρισας με τοπικό στρατηγείο στην  Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Αλλωστε την συνδρομή μας την δίνουμε κανονικά , παρά την κρίση.
Να θυμίσουμε ότι ως  προς την Κεντριοαφρινκανική Δημοκρατία το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε στις 10 Φλεβάρη του 2014 να υπάρξει  στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ προκειμένου να συμβάλουν στη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος στην χωρα αυτή όπως έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με το ψήφισμα 2134 (2014).
Η δύναμη EUFOR RCA  θα συμβάλει  στις διεθνείς προσπάθειες για την προστασία των πληθυσμών που κινδυνεύουν περισσότερο, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Διοικητής του Στρατηγείου Λάρισας είναι ο Γάλλος Υποστράτηγος Philippe Pontiès.