To NATO Rapid Deployable Corps – Greece (NRDC-GR) γιόρτασε την 20η επέτειό του – Παρόντες οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων

Σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη τo NATO Rapid Deployable Corps – Greece (NRDC-GR) γιόρτασε την 20η επέτειό του. Στην τελετή παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνιος Οικονόμου, o Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης και οι Αρχηγοί ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ.

Στις 30 Αυγούστου 2004, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο ενεργοποίησε το Στρατηγείο NDC-GR ως Διεθνές Στρατιωτικό Αρχηγείο και πέτυχε πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα το 2005 μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της άσκησης GORDIAN KNOT-2005, απόδειξη της ικανότητας του αρχηγείου να οργανώνει, να διεξάγει επιχειρήσεις και να αναπτύσσει σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Το αρχηγείο έκτοτε έχει αποδείξει τη επιχειρησιακή του αριστεία σε πολλές βασικές αξιολογήσεις και ασκήσεις, όπως στη σειρά των «GORDIAN KNOT» και «TRIDENT 15».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν επιπλέον και πρώην Διοικητές και Αρχηγοί του Επιτελείου του NRDC-GR, καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής και της στρατηγικής ηγεσίας, αντιπροσωπείες του ΝΑΤΟ, πρόξενοι συμμαχικών κρατών.

Η ομιλία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Στην ομιλία του, ο στρατηγός Χούπης τόνισε τον κρίσιμο ρόλο που έχει παίξει το NRDC-GR στην ενίσχυση της συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ και επιβεβαίωσε τη δέσμευση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας να υποστηρίξει την αποστολή του εν λόγω στρατηγείου.

«Η Ελλάδα, για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται αξιόμαχος εταίρος στους κόλπους της συμμαχίας. Με βάση αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να τονίσω ότι καθημερινά, εμπεδώνεται το πνεύμα της πολυεθνικότητας και της διαλειτουργικότητας μέσα σε αυτόν τον χώρο, στους επιτελείς της συμμαχίας οι οποίοι καθημερινά συνεργάζονται μέσα από το ίδιο πνεύμα της συμμαχικής αλληλεγγύης, αλλά και της προσφοράς στην αμυντική θωράκιση της συμμαχίας», σημείωσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

«Οι σύγχρονες γεωπολιτικές εξελίξεις επιβάλουν όπως η συμμαχία και το συγκεκριμένο στρατηγείο αποτελέσουν έναν δυναμικό συντελεστή στις μελλοντικές αποστολές οι οποίες θα ανατεθούν μέσα από τον καινούργιο ρόλο της συμμαχίας στον οποίο η προκλητικότητα, η προβλεψιμότητα αλλά και όλες οι εξελίξεις επιβάλλουν να εξοπλιστούμε, καθότι η διακίνηση της πληροφορίας και η εξέλιξη των γεγονότων είναι πάρα πολύ ταχεία με αποτέλεσμα η απόκριση της συμμαχίας και όλων των εν δυνάμει επιτελικών οργάνων, ένα από τα οποία είναι και το NRDC GR, να αποτελέσει το γεωστρατηγικό εργαλείο για τον συμμαχικό διοικητή προκειμένου να υλοποιήσει την αποστολή του με τον καλύτερο τρόπο, είναι αυτό γίνεται στην ξηρά, είτε στη θάλασσα, είτε στον αέρα, είτε στον κυβερνοχώρο, είτε στο διάστημα», πρόσθεσε ο στρατηγός Χούπης.

Ο στρατηγός Χούπης τόνισε επιπλέον πως μέσα από τις νέες εξελίξεις και την καινούργια αμυντική σχεδίαση την οποία η χώρα μας υλοποιεί, υπάρχει ένα πλήρης σχεδιασμός για την υποστήριξη του συμμαχικού ρόλου του στρατηγείου αλλά και όλης της συμμαχικής υποστήριξης της χώρας μέσα από την ατζέντα 2030.  Ο  Α/ΓΕΕΘΑ σχολίασε πως η ατζέντα συνδυάζει το πνεύμα της καινοτομίας την αξιοποίηση της τεχνολογίας και όλα τα συναφή εργαλεία. Εργαλεία «τα οποία θα προσδώσουν όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλη τη συμμαχία η οποία πλέον στην νοτιοανατολικη Ευρώπη (σ.σ τη δυνατότητα να) αντιμετωπίζει ένα πλαίσιο μη προβλεψιμότητας και νέων απειλων, να μπορέσει να ανταποκριθεί με τον πλέον δυναμικό τρόπο στο ρόλο της προκειμενου η νοτιοανατολική Μεσόγειος και η Ελλάδα να αποτελέσουν έναν χώρο όπου η ειρήνη είναι το ζητούμενο», όπως τόνισε ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ.

Η Ελλάδα σο ΝΑΤΟ

Το Στρατηγείο του NRDC-GR αποτελείται από ελληνικό και διεθνές στρατιωτικό προσωπικό από 11 συμμαχικά έθνη, διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη στρατηγική συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική Ευρώπη και αποτελεί ένα εργαλείο της συμμαχίας για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων απειλών και στην προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες προτεραιότητες ασφάλειας.

Η Ελλάδα εντάχθηκε στην πρωτοβουλία των Δυνάμεων Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Μετά την απόφαση της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ τον Νοέμβριο του 2000, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΑΘ) μετέτρεψε το Ελληνικό Γ’ Σώμα σε υποψήφιο Στρατηγείο Ανάπτυξης Γης του ΝΑΤΟ σε χαμηλότερη ετοιμότητα, γνωστό ως NDC-GR HQ. Η συνέχεια ήταν η επιτυχής αξιολόγηση του αρχηγείου τον Δεκέμβριο του 2003, σηματοδοτώντας την αρχική επιχειρησιακή του ικανότητα.

Το 2012 το NDC-GR υπηρέτησε ως Διοίκηση Εξαρτημάτων Χερσαίου για το NRF 2012 και αργότερα έγινε δεκτό ως Αρχηγείο Δυνάμεων Υψηλής Ετοιμότητας. Το 2015, μετά από μια άλλη επιτυχημένη αξιολόγηση του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της άσκησης «GORDIAN KNOT/TRIDENT 15», το NRDC-GR αναγνωρίστηκε επίσημα ως NATO Rapid Deployable Corps – Greece, ενώ το 2018 λειτούργησε ως Αρχηγείο της Κοινής Ομάδας Εργασίας του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της άσκησης «TRIDENT JAGUAR» και εκπληρώνοντας τη δέσμευσή του ως Κοινή Ομάδα Εργασίας το 2019.

Τον Δεκέμβριο του 2021, μετά την επιτυχημένη άσκηση «STEADFAST LEDA-21», το NRDC-GR πέρασε στο καθεστώς Πλήρους Επιχειρησιακής Ικανότητας (FOC) ως Διοίκηση Εδάφους Multi-Corps, ικανό να διοικεί έως και πέντε χερσαίους σχηματισμούς σε επίπεδο στρατού. Ο ρόλος του NRDC-GR δεν είναι μόνο επιχειρησιακός αλλά στρατηγικός.

Υποστηρίζει τις προσπάθειες περιφερειακής σταθερότητας του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ενεργώντας ως βασικός υλικοτεχνικός και στρατηγικός κόμβος με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, τα οφέλη του NRDC-GR συνοψίζονται στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας, όπως και στην ενίσχυση της στρατηγικής επιρροή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Ως αρχηγείο προσελκύει εξειδικευμένο προσωπικό και προωθεί την ανταλλαγή γνώσεων μέσω πολυεθνικών στρατιωτικών συνεργασιών και ασκήσεων.

Ο Αντιστράτηγος Αθανάσιος Γαρίνης, Διοικητής του NRDC-GR, εξήρε τις προσπάθειες του προσωπικού τις τελευταίες δύο δεκαετίες και τόνισε τη σημασία της συνεχούς ετοιμότητας και συνεργασίας. Οι σημερινοί εορτασμοί, σύμφωνα με την διοίκηση του στρατηγείου, αποτέλεσαν ένα μήνυμα υποστήριξης στην αποστολή του NRDC-GR και μια νέα δέσμευση για τήρηση μελλοντικών στόχων του.