Το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει ραδιοφωνικό σταθμό των τζιχαντιστών στο Αφγανιστάν – ΧΑΡΤΗΣ

 
Αεροπλάνα του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν χτύπησαν κέντρο (ραδιοφωνικό σταθμό) του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική αφγανική επαρχία Νανγκαρχάρ αργά τη Δευτέρα. Το χτύπημα ειναι μέρος της κλιμακούμενης εκστρατείας του ΝΑΤΟ ενάντια στο υπερ-ριζοσπαστικό ισλαμικό κίνημα που ριζώνει στη χώρα.

Ο Attaullah Khogyani, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Νανγκαρχάρ, δήλωσε ότι στην επιχειρήση που έλαβε χώρα κατα την διάρκεια της νύχτας συμμετείχαν και αφγανικές χερσαίες δυνάμεις. Στην επιχείρηση κατέστρεψαν το ραδιοφωνικό σταθμό του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή Νανγκαρχάρ, σκοτώνοντας 29 μαχητές, συμπεριλαμβανομένων οκτώ εργαζόμενων στο ραδιόφωνο και στο διαδίκτυο.

Η εμφάνιση μαχητών που ειναι πιστοί στον Ισλαμικό Κράτος έχει δημιουργήσει ένα επικίνδυνο νέο στοιχείο στη μακροχρόνια εμφύλια σύγκρουση στο Αφγανιστάν, με την οργάνωση να αμφισβητεί βίαια το πολύ μεγαλύτερο κίνημα των Αφγανών Ταλιμπάν σε διάφορους θύλακες της χώρας.

Η αποστολή του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ, Resolute Support, η οποία ειναι υπό την ηγεσία του στρατού των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις διεξήγαγαν δύο αντιτρομοκρατικές αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή Ναγκναχάρ, αλλά αρνήθηκε να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Αν η επιδρομή καταφέρει να φέρει τέλος στις ραδιοφωνικές μεταδόσεις των τζιχαντιστών, οι οποίες έχουν αυξηθεί πρόσφατα από μια ώρα την ημέρα σε 90 λεπτά, και τώρα μεταδίδονται σε δυο γλώσσες, σημαντικές για την περιοχή (Νταρι και Παστο), θα φανεί.

Αλλά, αντικατοπτρίζει την εντατικοποίηση των προσπαθειών από τις αμερικανικές δυνάμεις στον αγώνα κατά του Iσλαμικού Kράτους, δεδομένου ότι οι αμερικανικές δυνάμεις να στοχοποιήσαν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους μετα απο ειδική εντολή.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι γενικά παρέχουν λίγες λεπτομέρειες σχετικά με αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, αλλά ο στρατός των ΗΠΑ έχει επιβεβαιώσει μια σειρά απο αεροπορικές επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκάφών στην Νανγκαρχάρ τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν, ειδικές δυνάμεις του Αφγανιστάν και του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν περίπου 20 κοινές επιχειρήσεις κατά του ισλαμικού κράτους στην Νανγκαρχάρ τον περασμένο μήνα.

Κυρίως στην Νανγκαρχάρ, μια επαρχία που συνορεύει με τις Ομοσπονδιακά Διοικούμενες Φυλετικές Περιοχές του Πακιστάν, το Ισλαμικό Κράτος ανέβασε το προφίλ του στο Αφγανιστάν το προηγούμενο έτος.

Ο στρατηγός John Campbell, ο Αμερικανός διοικητής των διεθνών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι το κίνημα θεωρείται οτι εχει περίπου 1.000-3.000 μαχητές στη χώρα. 

Η αεροπορική επιδρομή στο ραδιοσταθμό φαίνεται οτι ειχε ως στόχο την εξάλειψη ενός σημαντικού εργαλείου προπαγάνδας, το οποίο στοχεύει στην αυξανόμενη τάξη των ανέργων νέων ανδρών στην περιοχή.
Ο έκπρόσωπος τύπου της αποστολής του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι παρά τις προσπάθειες του Ισλαμικού Κράτους για προπαγάνδα και στρατολόγηση νέων μελών, υπαρχουν αμφιβολίες για το αν το Ισλαμικό Κράτος θα πετύχει στην ριζοσπαστικοποίηση φυλών του Αφγανιστάν.

(Η φωτογραφία απο πρόσφατο βομβαρδισμό των Αμερικανικών Δυνάμεων ενάντια του Ισλαμικού Κράτους στα πλαίσια της επιχείρησης Operation Inherent Resolve)

Πηγή – Reuters
Επιμέλεια – OnAlert