Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν την έναρξη των «εαρινών επιχειρήσεων» κατά της κυβέρνησης της Καμπούλ, των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και των «διπλωματικών τους κέντρων», με επιθέσεις καμικάζι και πράκτορες που «εισχωρούν» στις αφγανικές δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας.
Η επιχείρηση «Χαλίντ μπιν Ουαλίντ», που φέρει το όνομα του μεγαλύτερου διοικητή των μουσουλμανικών δυνάμεων του 7ου αιώνα, «θα αρχίσει μαζικά και συντονισμένα σε όλη τη χώρα» από τις 28 Απριλίου, δήλωσαν οι Ταλιμπάν που αυξάνουν τις επιθέσεις κάθε χρόνο αφού λιώσουν τα χιόνια, που εμποδίζουν τις μετακινήσεις τους.
Οι Ταλιμπάν απειλούν να πραγματοποιήσουν «ομαδικές επιχειρήσεις μαρτύρων στις βάσεις των ξένων εισβολέων, των διπλωματικών τους κέντρων, των στρατιωτικών τους αεροδρομίων» ώστε να τους «προκαλέσουν βαριές απώλειες».
Παράλληλα εκφράζουν ικανοποίηση για την έναρξη της αποχώρησης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, η βασική δύναμη των 100.000 ανδρών, Αμερικανών στην πλειοψηφία τους, αναμένεται να έχει εγκαταλείψει τη χώρα στα τέλη του 2014 για να παραδώσει τον έλεγχο της ασφάλειας της χώρας στις αφγανικές δυνάμεις. «Ο εχθρός με όλη του τη στρατιωτική δύναμη αναγκάστηκε να φύγει», τονίζουν.
Οι Ταλιμπάν καλούν τους αφγανούς δημόσιους λειτουργούς να «διακόψουν» κάθε σχέση με μια «παραπαίουσα κυβέρνηση» και τους θρησκευτικούς αρχηγούς και φυλάρχους να «εμποδίζουν τους νέους να εντάσσονται στις δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Νταουλάτ Ουζίρι είπε ότι οι Ταλιμπάν ανακοινώνουν κάθε άνοιξη την ίδια επιχείρηση «αλλά δεν μπορούν να επιτεθούν κατά μέτωπο στις αφγανικές δυνάμεις και καταφεύγουν στους παγιδευμένους μηχανισμούς που τοποθετούν στους δρόμους και στις επιθέσεις αυτοκτονίας».
Οι Ταλιμπάν άρχισαν ένοπλη εξέγερση μετά την εκδίωξή τους από την εξουσία στην Καμπούλ το 2001 από έναν συνασπισμό αφγανών πολεμάρχων που είχε την υποστήριξη του αμερικανικού στρατού.
Παρά την ανάπτυξη στο Αφγανιστάν της διεθνούς δύναμης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, οι Ταλιμπάν κατάφεραν να συγκροτούν προπύργια σε αρκετές περιοχές, κυρίως στη νότια και ανατολική χώρα.