NATO: Συνάντηση ΥΠΕΞ Ελλάδας – Τουρκίας

 Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ δήλωσε »θα πρέπει να βρούμε τρόπο για να διαμορφώσουμε μια αρχιτεκτονική ασφάλειας σε όλη την Ευρώπη, μια σταθερότητα» και πρόσθεσε οτι στο διάστημα αυτων των δύο ημερών θα εχει μια συζήτηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του που έκανε στην ΕΡΤ είπε «Σήμερα είχαμε τη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Τα θέματα που μας απασχόλησαν ήταν το θέμα των σχέσεων ΝΑΤΟ-Ρωσίας, το θέμα των δράσεων του ΝΑΤΟ στο Νότο, ενώ το κύριο θέμα ήταν οι σχέσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ. Αύριο θα συζητήσουμε για τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ουκρανίας και ΝΑΤΟ-Αφγανιστάν. Οι δικές μας οι θέσεις είναι ότι θα πρέπει να βρούμε τρόπο για να διαμορφώσουμε μια αρχιτεκτονική ασφάλειας σε όλη την Ευρώπη, μια σταθερότητα. Επίσης, είμαστε της γνώμης ότι θα πρέπει το ίδιο το ΝΑΤΟ να διερευνήσει το πώς αντιλαμβάνεται το ρόλο του στον 21ο αιώνα, μαζί με την ΕΕ, τι είδους αντιλήψεις, αξίες και οράματα θέλει να έχει και το κυριότερο πώς θα συμβάλει στη σταθερότητα της ειρήνης και στη εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, μαζί με την ΕΕ, ώστε να συμβάλει στη λύση των δύο κρατών, Παλαιστίνης και Ισραήλ.

Έχω μια σειρά από επαφές που θα κάνουμε: Συνάντησα τον Υπουργό της Γεωργίας και του Μαυροβουνίου. Θα δω τον Υπουργό της Αλβανίας, καθώς και τον Υπουργό της ΠΓΔΜ. Συζήτησα ξανά με το Γερμανό συνάδελφο και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας και στο διάστημα αυτών των δύο ημερών, ή στο Αμβούργο που είναι ο Οργανισμός Ασφάλειας και Συνεργασίας της Ευρώπης, θα έχω μία συζήτηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας».